Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

Βορειοδυτικά! Λίγα λόγια για αυτό το blog και τη μετανάστευση.

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης & Θοδωρής

Τα περισσότερα άρθρα που διαβάζετε μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι παλαιότερα άρθρα που είχαν αναρτηθεί στις 3000 μέρες και στο ipernity. Επειδή, όμως, αυτές οι δύο τοποθεσίες εμπεριέχουν και πολλές άλλες θεματικές ενότητες, πέραν της μετανάστευσης, θεώρησα καλό και αναγκαίο να δημιουργήσω αυτό το blog. Τι σκέψεις έχω για αυτό το blog:

  • Να μπορέσει να συγκεντρώσει όσον το δυνατόν περισσότερες και ακριβείς πληροφορίες για διάφορες χώρες μετανάστευσης, με σκοπό να προετοιμάσει το καλύτερο δυνατό έδαφος για την προετοιμασία και την ευδοκίμηση νέων μεταναστών.
  • Να δημιουργηθεί σταδιακά ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των πάρα πολλών ανθρώπων που παλεύουν ουσιαστικά μόνοι τους να στεριώσουν στις ξένες χώρες. Να κάνουμε δειλά-δειλά κάποια ουσιώδη βήματα να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον, να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις επιφυλάξεις μας και να προσπαθήσουμε έτσι απλά να δώσουμε λίγη υποστήριξη στον διπλανό μας. Μια κουβέντα, ένα διάβασμα ενός ξενόγλωσσου γράμματος από κάποια υπηρεσία, μια μικρή διαφωτιστική κουβέντα για τις συνθήκες ζωής, δύο-τρεις κατευθυντήριες γραμμές, τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να προσέξει, ορισμένες επισημάνσεις αρχικών αδιόρατων παγίδων στην ξένη χώρα, όλα αυτά δεν κοστίζουν τίποτα ούτε σε κόπο ούτε σε χρόνο και όμως είναι τόσο πολύτιμα για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
  • Να παρουσιάσει απόψεις, έστω και υπό αμφισβήτηση, έτσι ώστε να υπάρξει πολυφωνία και ποικιλία θέσεων και τοποθετήσεων πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα αγγίζει τη ζωή ενός μετανάστη.
Ήδη, εδώ και μερικούς μήνες λαμβάνω πολλά μηνύματα από διάφορους φίλους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και από άλλους που βρίσκονται ήδη στον δρόμο. Δεν μπόρεσα να απαντήσω σε όλους μέχρι σήμερα και ζητώ για αυτό την κατανόησή τους. Θα φροντίσω να επικοινωνήσω με όλους σας μέσα στον επόμενο καιρό. Από την άλλη πλευρά, αυτό το blog μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο, αφού αν προβάλλουν ανοιχτά τα γράμματά σας εδώ, σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ανταποκριθούν και θα βοηθήσουν.
Προσωπικά, αν δεν έγραφα ένα ανοικτό γράμμα στο ipernity περιγράφοντας ξεκάθαρα τον εαυτό μου και τους στόχους μου, δεν πιστεύω ότι θα τα κατάφερνα να ήμουν στην Ολλανδία αυτήν τη στιγμή. Βρέθηκαν, έτσι, κάποιοι άνθρωποι να με βοηθήσουν ανιδιοτελώς.
Αυτό θα πρέπει να κάνει και ο καθένας μας, αν θέλει να τα καταφέρει. Πρέπει να κάνει broadcasting παντού για υποστήριξη. Απλά και χωρίς υπερβολές ή φόβο. Και κάποια στιγμή θα βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να τον βοηθήσουν.

ipernity: Θέλει πολύ τρέξιμο (και ποδήλατο...)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Και αυτό είναι ένα άρθρο μου στο ipernity, στις 17 Ιουλίου 2009. Τον μήνα Ιούλιο έκανα καθημερινά πάνω από τριάντα χιλιόμετρα ποδήλατο μέσα στο Άμστερνταμ. Σταματούσα παντού και ρωτούσα για εργασία. Ήταν λίγο απογοήτευση, γιατί ήταν και περίοδος καλοκαιριού και οικονομικής κρίσης. Ωστόσο υπήρχαν πάρα πολλές δουλειές, αλλά ήθελαν οι περισσότερες ολλανδικά. Και στις ιστοσελίδες για εξειδικευμένα επαγγέλματα ζητούσαν πάρα πολλά προσόντα και προϋπηρεσία. Μπορεί ο καιρός να ήταν τις περισσότερες μέρες βροχερός, όμως ένιωθες που και που την ξηρασία στον τομέα εύρεσης εργασίας.

Τελικά, αυτό που μου έλεγαν ότι απλές δουλειές υπάρχουν ένα σωρό στην Ολλανδιά, ισχύει. Εντάξει, πολλές από αυτές θέλουν και κάποια γνώση ολλανδικών, αλλά υπάρχουν και άλλες, ανειδίκευτου εργάτη, που θέλουν λίγα αγγλικά.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μιά σειρά ως προς το Άμστερνταμ:

Ο ολλανδικός ΟΑΕΔ (UWV) αυτόν τον καιρό ζητάει κόσμο που να ξέρει ολλανδικά. Δουλειές για αγγλόφωνους δεν έχει να προσφέρει στο Άμστερνταμ.

Τα περισσότερα γραφεία ευρέσεως εργασίας (Uitzendbureaus), τα οποία είναι ιδιωτικά, είναι για ολλανδόφωνους εργαζόμενους. Υπάρχουν αρκετά πολλά για αγγλόφωνους, τα οποία θέλουν να υπάρχει καλή προϋπηρεσία και επαγγελματική κατάρτηση. Οι ιστοσελίδες τους είναι από χάλια έως και καλές. Οι καλές έχουν αναρτημένες εργασίες.

Κάποια γραφεία, όπως το Undutchables, παρόλο που θα είναι τα πρώτα που θα σου προτείνουν να ψάξεις, είναι εντελώς χάλια, αλλά πραγματικά χάλια. Τους κάνεις μια αίτηση και δεν σου απαντούν καν, δεν δίνουν σημεία ζωής ποτέ! Ίσως, γιατί αυτοί που σου τα προτείνουν, έχουν ήδη δουλειά που την έχουν βρει από κάπου αλλού. Γενικά, τα παραπάνω γραφεία είναι ένας μύθος. Οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιος να κάνει αίτηση και σε αυτά, αλλά να μην περιμένει και πολλά.

Ως προς το internet. Είναι πολύ καλό εργαλείο, αλλά δεν τα έχει όλα. Αδυνατεί να δώσει μια πλήρη εικόνα για τις εργασίες σε κάποια πόλη της Ολλανδίας. Έκανα αναζήτηση στο google να βρω τα "Uitzendbureaus" του Άμστερνταμ ή τη λέξη "εργασία" για δουλειές και τον τελευταίο καιρό που τρέχω στην πόλη με το ποδήλατο βλέπω γραφεία και εργασίες που δεν υπάρχουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Π.χ. χθες σε έναν κεντρικό δρόμο είχε ένα γραφείο για τεχνικούς εργάτες και εργάτες οικοδομών. Μπήκα έτσι μέσα και μου είπαν ότι ψάχνουν οπωσδήποτε κόσμο. Άφησα τα στοιχεία μου μου είπαν ότι θα μου τηλεφωνήσουν. Μου εξομολογήθηκαν ότι τέτοιες δουλειές υπάρχουν πάντα. Τα χρήματα δεν ήταν αρκετά καλά, 257 ευρώ την εβδομάδα καθαρά, αλλά είχε οπωσδήποτε ασφάλιση και δώρο 8% τον χρόνο μέσα, ενώ το ωράριο είναι από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Αυτήν τη δουλειά δεν την είδα μέσα στο internet, και αν υπάρχει θα θέλει πολύ συγκεκριμένη αναζήτηση. Ένα ποδήλατο στην πόλη, είναι πολύ πιο αποδοτική αναζήτηση από το internet.

Το παραπάνω ισχύει και για τα ελληνικά εστιατόρια. Υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια στο Άμστερνταμ. Κάνοντας, όμως, αναζήτηση στο google φαίνονται μόνο οχτώ (8) στον αριθμό.

Σημαντικότατο είναι, επίσης, να υπάρχει από κάποια στιγμή και μετά ένα δίκτυο γνωριμιών. Πάρα πολλές δουλειές κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Ερωτήσεις σε γνωστούς και φίλους είναι ανεκτίμητες. Πάρα πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την παρούσα εργασία τους από κάποιον γνωστό τους.

Εννοείται ότι όσο πιο γρήγορα μάθει κάποιος ολλανδικά τόσο το καλύτερο. Αν ήδη γνωρίζει ολλανδικά, τότε δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει μια απλή καθημερινή εργασία. Στον ολλανδικό ΟΑΕΔ, στα γραφεία εύρεσης εργασίας και στο internet υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες αγγελίες με κύριο προσόν τα ολλανδικά.

Συνεπώς, η επιτυχής εύρεση εργασίας θέλει το internet κυρίως ως εργαλείο και ως μια πρώτη βάση αναζήτησης, πάρα πολύ τρέξιμο (ποδήλατο) στην πόλη, ρωτώντας συνεχώς παντού, και σταδιακά ένα δίκτυο γνωριμιών.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας δεν συγκρίνεται με τίποτα με την φτωχή ελληνική.

ipernity: Επιτέλους μου ήρθε το BSN! (9 Ιουλίου 2009)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτή ήταν ακόμα μια ανάρτησή μου στο ipernity, στις 9 Ιουλίου 2009. Τότε, μου είχαν έρθει τα χαρτιά και επιτέλους είχα δηλωθεί στον ολλανδικό κράτος. Αυτό είναι το πρώτο τεράστιο βήμα. Από τη στιγμή που δηλώνεσαι έχεις δυνατότητα να ψάξεις νόμιμα για εργασία και φυσικά και να ασφαλιστείς. Έχεις σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Ολλανδών κατοίκων. Εκτός, βέβαια, από τη βασική οικονομική υποστήριξη για να επιβιώσεις. Αυτήν την δικαιούσαι μετά από τρεις μήνες και εφόσον έχεις εργαστεί. Τώρα, το πώς θα εργαστείς και το πώς θα επιβιώσεις, είναι κάτι που θέλει και τύχη και κυνήγι.
Με το χαρτί αυτό πήγα στην τράπεζα και άνοιξα αμέσως λογαριασμό. Και αυτό, γιατί στην Ολλανδία όλες οι οικονομικές συναλλαγές από αυτές με το κράτος έως και η πλειοψηφία στο σούπερ μάρκετ γίνονται τραπεζικά.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, όπως μου είχε ειπωθεί από τον υπάλληλο του δήμου, έχω επιτέλους το πολυπόθητο BSN στα χέρια μου. Από αυτήν τη στιγμή είμαι μπορώ να έχω συναλλαγές με το ολλανδικό κράτος, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Αμέσως μπήκα στην ιστοσελίδα http://www.digid.nl και δημιούργησα και έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό digID για τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές με το ολλανδικό κράτος, όπως συναλλαγές με την εφορία κλπ. Η ιστοσελίδα είναι στα ολλανδικά, αλλά ας είναι καλά η μετάφραση του Google.

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσω έναν τραπεζικό λογαριασμό. Θα πάω μάλλον στην ING ή στην RABOBANK αύριο.

Όσο για την εργασία, θα κλείσω ραντεβού με τον υπάλληλο του ΟΑΕΔ και θα φροντίσω να πάω στα uitzendbureau της περιοχής μου. Τα περισσότερα από αυτά ζητάνε να γνωρίζεις ολλανδικά, σε ένα επίπεδο τύπου level 2 (το level 4 είναι το proficiency, το 2 πρέπει να είναι lower). Η οικονομική ύφεση ακόμα καλά κρατάει και τα πράγματα είναι πιο σφικτά.

Συμπεραίνω, πως αν κάποιος θέλει να μεταναστεύσει στην ολλανδία, θα πρέπει να ξεκινήσει από πριν κάποια μαθήματα ολλανδικών. Μέσα σε τρεις μήνες θα έχει μάθει αυτά που χρειάζονται για την ομαλή του εισαγωγή στην ολλανδική κοινωνία.

Στον ολλανδικό ΟΑΕΔ (UWV)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτή ήταν η τέταρτή μου ανάρτηση στο ipernity, στις 23 Ιουνίου 2009. Είχα συμπληρώσει δύο εβδομάδες από τότε που δηλώθηκα για στον δήμο και περίμενα μόλις πάω εκεί να με δεχτούν άμεσα. Όμως, μου είπαν ότι χρειάζεται πρώτα να έχω δηλωθεί στο ολλανδικό κράτος, να μου έρθει το χαρτί με το BSN και ύστερα θα πρέπει να πάω εκεί να μου κλείσουν ραντεβού με έναν σύμβουλο. Κάτι που έγινε τελικά μετά από ενάμισο μήνα. Οφείλω να τονίσω εδώ ότι σε αυτήν την περίοδο της κρίσης ο ΟΑΕΔ δεν με βοήθησε όσο θα περίμενα πριν έναν χρόνο. Απλά με συμβούλευσαν πράγματα που ήδη γνώριζα και μου πρότειναν να μάθω ολλανδικά. Τώρα πλέον γνωρίζω, ότι ο ΟΑΕΔ θα "παλέψει" να σου βρει δουλειά όταν είσαι στο ταμείο ανεργίας ή λαμβάνεις κάποιο "κοινωνικό επίδομα" από το κράτος. Όταν, όμως, είσαι εκτός Ολλανδίας, για αυτούς δεν έχεις ακόμα δικαιώματα. Πρέπει να εργαστείς κάποιον καιρό όπου βρεις, αλλά πάντα νόμιμα και με χαρτιά, για να σε "λογαριάσουν".

Σήμερα πήγα στον ολλανδικό ΟΑΕΔ. Βρήκα τη διεύθυνση και το κτίριο μέσω του google earth και ξεκίνησα για το Sloterdijk (τέρμα του τραμ 12). Ουσιαστικά έψαχνα την υπηρεσία CWI, αλλά μετά από αρκετή αναζήτηση διαπίστωσα ότι έχει καταργηθεί και πλέον έχει ενταχθεί στο UWV. Η ιστοσελίδα είναι στο www.werk.nl, αλλά είναι στα ολλανδικά.

Στην UWV του Amsterdam μου εξήγησαν ότι επειδή είμαι γραμμένος στο Zaandam θα πρέπει να πάω στην αντίστοιχη υπηρεσία του εκεί δήμου. Έτσι και έγινε. Στη UWV του Zaandam μίλησα με έναν ευγενέστατο υπάλληλο, στην αγγλική γλώσσα, ο οποίος μου είπε ότι θα πρέπει πρώτα να μου έρθει το BSN στο σπίτι και έπειτα θα δικαιούμαι ως δηλωμένος πολίτης να ζητήσω υποστήριξη. Σε δύο εβδομάδες θα έχω το BSN, οπότε και θα μπορώ να επισκεφτώ ξανά το UWV και να ρωτήσω για θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα με την απόδοση του BSN μου θα πρέπει να επισκεφτώ και την ιστοσελίδα www.digid.nl, όπου εκεί θα λάβω και τον προσωπικό μου αριθμό digID (digital ID). Αυτός ο αριθμός είναι ο αντίστοιχος BSN, αλλά για όλες τις δικτυακές συναλλαγές με το δημόσιο. Μόλις έχω τον digID θα μπορώ να μπω στην ιστοσελίδα www.werk.nl και από εκεί να δηλωθώ απευθείας στον ολλανδικό ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά μπορώ να τους τηλεφωνήσω και να κλείσω ραντεβού για να συναντηθώ με έναν ειδικό σύμβουλο σε περίπου δύο εβδομάδες από τότε. Ο σύμβουλος θα δει το βιογραφικό μου, θα εκτιμήσει τις δυνατότητές μου και θα με καθοδηγήσει για να βρω εργασία ή για να αποκτήσω προσόντα που μου λείπουν σε σχέση με αυτά που απαιτεί το επαγγελματικό στερέωμα.

Ξέρω, είναι λίγο πολύπλοκα, αλλά θα δείξει ο χρόνος αν αξίζουν όλα αυτά...

ipernity: Eύρεση δωματίου στο Άμστερνταμ (21 Ιουνίου 2009)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτή ήταν η τρίτη ανάρτησή μου στο ipernity, στις 21 Ιουνίου 2009) γύρω από το Amsterdam και την αναζήτηση δωματίου. Ήταν τότε που συμπέρανα πόσο δύσκολο είναι να βρεις δωμάτιο στην Ολλανδία. Πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν.

Στο τέλος του μήνα πρέπει να αφήσω το δωμάτιο που μένω εδώ και ενάμισι μήνα. Γρήγορα πέρασαν οι μέρες, ούτε που το κατάλαβα. Πριν 10 μέρες άρχισα να ψάχνω καινούριο δωμάτιο, προσωρινό ή μόνιμο. Κοιτούσα καθημερινά αρκετές ιστοσελίδες, γράφτηκα και στο kamernet. Το τελευταίο ήταν ακριβό. Περίπου 80 λεπτά για το ξεκλείδωμα της αγγελίας, δηλαδή να σου επιτρέψει να αφήσεις μήνυμα στον ιδιοκτήτη. Από καμιά 20 αγγελίες εκεί, μόνο ένας άνθρωπος με πήρε τηλέφωνο. Γενικά μέσα σε αυτές τις 10 μέρες ασχολήθηκα με περίπου 100 αγγελίες, και τελικά μου δόθηκε η ευκαιρία να δω 7 δωμάτια (μόνο οι 7 νάνοι έλειπαν...). Τελικά κατόρθωσα και συμφώνησα με ένα παιδί να μου αφήσει το δωμάτιο του για δύο μήνες (1 Ιουλίου - 31 Αυγούστου) με 300 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλή τιμή αν σκεφτείς ότι η μέση τιμή είναι 400 ευρώ τον μήνα. Το μειονέκτημα είναι πως δεν είναι ένα μόνιμο δωμάτιο. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχω φύγει και από εκεί και να έχω εγκατασταθεί αλλού.

Συμπέρανα ότι για να βρεις ένα δωμάτιο κάπου στο Άμστερνταμ πρέπει να έχεις ξεκινήσει τη διαδικασία νωρίς, τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν. Επίσης, θα πρέπει να περιμένεις ότι ένα μόνιμο δωμάτιο είναι δυσεύρετο, ειδικά δωμάτιο που να μπορείς να δηλωθείς στον δήμο και να είναι και κάτω των 400 ευρώ. Συνήθως οι τιμές για μόνιμα δωμάτια ξεκινούν από 400 ευρώ.

Από την άλλη η ποιότητα των δωματίων δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Ωστόσο, αν η αναζήτηση είναι επιτυχημένη, τότε με 400 ευρώ ή λιγότερα μπορεί κάποιος να βρει ένα αξιοπρεπές δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι ήδη επιπλωμένο και τουλάχιστον 12 τετραγωνικά μέτρα και μέσα στην τιμή να συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως το ρεύμα, το νερό, η συνδρομή του ίντερνετ, κουζίνα μαγειρέματος με το φυσικό αέριο, πλυντήριο ρούχων, οι φόροι για τον δήμο κλπ.

Αν όλα πάνε καλά θα είμαι για δύο μήνες ξανά σε ένα προσωρινό δωμάτιο. Ευτυχώς, δηλώθηκα ήδη κάπου (να είσαι καλά Γιώργο!) και έτσι σε δύο εβδομάδες που θα μου έρθει το BSN (κάτι αντίστοιχο με το ΑΦΜ) θα δικαιούμαι να εργαστώ στην Ολλανδία. Χωρίς δήλωση στον δήμο ότι μένεις κάπου νόμιμα, δεν μπορείς να έχεις BSN, άρα και να εργαστείς. Συνεπώς, το δωμάτιο ή το σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει κάποιος να αναζητά εργασία. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα στην Ολλανδία.

ipernity: Αναζήτηση δωματίου στο Άμστερνταμ - Προσοχή στις απάτες!!! (8 Απριλίου 2009)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτή ήταν η δεύτερη ανάρτησή μου στο ipernity. Ψάχνοντας για ένα προσωρινό (ή μη) δωμάτιο διαπίστωσα ότι οι μισές τουλάχιστον αγγελίες στο διαδίκτυο είναι απάτες (scamms). Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε αν μία αγγελία είναι απατεωνιά. Πρώτα από όλα είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινή. Βέβαια, πάνω στη λαχτάρα μας και στην ανάγκη μας να βρούμε χώρο, μπορεί να ξεγελαστούμε. Οπότε το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε googling ένα κομμάτι της απάντησης που θα μας στείλει ο καλός μας σπιτονοικοκύρης. Το πιο σωστό είναι να μην δώσουμε πουθενά προκαταβολή και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αφού οι απατεώνες έχουν στη διάθεσή τους πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, όπως και χαρτιά και σφραγίδες συμβολαιογράφων. Το καλύτερο είναι να κινηθούμε σιγά-σιγά και προσεχτικά.

Τον τελευταίο καιρό έχω βρει κάποια site αγγελιών με σκοπό την εύρεση σπιτιού στο Amsterdam. Στέλνω καθημερινά μηνύματα ενδιαφέροντος και λαμβάνω διάφορες απαντήσεις. Ωστόσο, δεν γνωρίζω το ολλανδικό σύστημα σχετικά με τα σπίτια και είμαι διαρκώς σε εγρήγορση για πιθανές απατεωνιές. Μια τρανταχτή περίπτωση είναι η παρακάτω, όπου για δυο διαφορετικές αγγελίες έλαβα δύο μηνύματα σχεδόν πανομοιότυπα στον κορμό τους. Και στα δυο εκείνος που μου απαντάει είναι μισός Ιταλός στην καταγωγή. Και στις δύο περιπτώσεις μου μιλάνε για τον ίδιο πατέρα που ταξίδευσε στην Αυστραλία και αφού αρρώστησε στην επιστροφή πέθανε. Αν διαβάσετε τις απαντήσεις θα διαπιστώσετε αμέσως την τρανταχτή απάτη. Αναρωτιέμαι πόσες ακόμα αγγελίες θα είναι δολώματα.

Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση μου έστειλαν φωτογραφίες από το δωμάτιο και επέμεναν να στείλω πρώτα χρήματα σε λογαριασμό και μετά να μου στείλουν κλειδιά.

Συμπεραίνω σε πρώτη φάση ότι ο επίδοξος μελλοντικός ενοικιαστής του Άμστερνταμ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός και σχολαστικός στην αναζήτησή του!

Προσέξτε τις δύο παρακάτω αγγελίες:

Αγγελία πρώτη:
EUR450 Furnished 1 + bedroom apartment for rent (Amsterdam-Old-West near by Leidseplein)

Reply to: hous-ecdeq-1106455895@craigslist.org [Errors when replying to ads?]
Date: 2009-04-04, 11:46AM CEST

Furnished 1 + bedroom apartment -(Amsterdam-Old-West near by Leidseplein) The furnshed apartment is situated on the 2nd floor.
The apartment is just renovated.
Lay out: entrance on the 2nd floor, separate toilet, open kitchen with several appliances, master bedroom with doors to the balcony,
extra (study) room, very nice bathroom with separate shower, bath tube and washing machine.
Features: -washing machine -dishwasher -microwave -oven -bath tube -balcony -2 sinks in bath room -high speed internet connection -tv
connection -etc.
Location: The Bosboom Toussaintstraat is one of the most popular streets in the Old West area. Not only because of the short walking
distance to Vondelpark, Leidseplein, Canal area, shops and lots of facilities, but also because it's a nice, serene, wide side street with
comfortable living.
This area is served by Tram lines: 1,3 and 12.
Monthly Rent: 450,- EURO including W/G/E/high speed internet+tv connection ONLY FOR EXPATS!

* Location: Amsterdam-Old-West near by Leidseplein
* it's NOT ok to contact this poster with services or other commercial interest

Αγγελία δεύτερη:
EUR400 Amazing Furnished 2 bedrooms in Amsterdam (Warmoesstraat)

Reply to: acavirani@yahoo.com [Errors when replying to ads?]
Date: 2009-04-04, 7:08PM CEST

I am a double nationality young professional male and currently living alone after my past flatmates have finished there internship here in the city and have since then have 2 rooms to rent in my flat.
My flat is located at Warmoesstraat, Amsterdam 1012, The Netherlands
I am requesting a 350 euro for rent monthly and utilities of 50 euro totaling 400 euro to be paid monthly.

Flat Amenities
* Large living room
* Brand new kitchen with kitchen utensils
* Free WIRELESS Internet Access
* TV, VHS and DVD player
* Two parking spaces
* Two mail boxes
* HiFi Wifi sound
* Two bathrooms and toilet
* Two furnished double sleeper bedrooms

Could you be interested, please contact me via email at once for more details and pictures.

Alession
acavirani@yahoo.com

* cats are OK - purrr
* dogs are OK - wooof
* Location: Warmoesstraat

Προσέξτε τώρα τις απαντήσεις στα μηνύματα που έστειλα για περισσότερες πληροφορίες:

Απάντηση στην πρώτη αγγελία:

Pics and profile details

Attention,

Details about myself and family:
I am a 28 yr double nationality professional female. I am half dutch and half briton. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.

He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and eversince my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets.. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.

About myself:
I have lived all my life abroad and studies abroad as well but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker, i love to read and play games, i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it. I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst, so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the act that i go to school after work daily including Saturdays as well.

Flat Ammenities:
The rooms that are for rent with this following facilities, a small fridge in each room, a big freezer in the kitchen,it is also furnished, have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose, a big twin bed that sleeps two people conveniently, private entrance and exit, private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven, gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose, so you can come with your laptop or desktop if you have one.

Price for the room:
I am leasing 1+ bedrooms out, so i need responsible people as flatmates . The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 400 euros excluding utilities.. However, for utilities which includes: water, gas refill, electricity bill, laundry, parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euros including council tax as well So the total to pay monthly is about 450 euro including utilities charges.


Being a first timer in my flat, a security deposit of 600 euros from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of the rooms/flat either in my presence or absence, which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the future I can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent. I can rent the rooms for a long

term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period. Am sending to you some pictures hope you will love it? and i will send soonest to you a LEASE CONTRACT AGREEMENT, immediately you agreed with the terms and conditions of rent.


Note: you may have to pay for a security deposit of 600€ and for one month rent 450€ in advance to show some seriousness that you really want this flat, and if you need a room you are welcome, so that i can reserve either the flat or the room for you for the period you want cos a lot of people have wasted my time on this issue and i really want to deal with people who are serious and genuinely interested in the rooms, i hope you understand me? thanks once again for the interest in my room while waiting to read from you.


Regards,
Sabrine Schroder

sabrines30@yahoo.com


Απάντηση στη δεύτερη αγγελία:

Hello Sokratis,

Details about myself and family
I am a double nationality professional male. I am half Italia and half British. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.

He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and ever since my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.

About myself
I have lived all my life abroad and studies abroad aswell but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker,i love to read and play games,i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it.I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst,so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the fact that i go to school after work daily including Saturdays aswell.

Flat Amenities
The rooms that are for rent has the following facilities,a small fridge in each room,a big freezer in the kitchen,it is also furnished,have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose,a big twin bed that sleeps two people conveniently,private entrance and exit,private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven,gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose,so you can come with your laptop or desktop if you have one.

Price for the room
I live in a 3 bedroom flat where i am leasing 2 bedrooms out because my flatmates have just finished their internship few months back and i am tired of staying alone,so i need responsible and fun to be with people as flatmates and as friends. The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 350 euro excluding utilities... However,for utilities which includes:water,gas refill,electricity bill,laundry,parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euro including council tax as well So the total to pay monthly is about 400 euro including utilities charges.

Being a first timer in my flat,a security deposit of 600 euro from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of my room either in my presence or absence,which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the futureI can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent.I can rent the room for a long term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period.

Immediately i confirm your interest and knowing some things about you,I shall send to you the current pictures of your room and my flat in general with the kitchen and other pictures aswell before we proceed with the necessary details to prepare the tenement contract necessary for your move in.

Μιλάμε για κανονική απάτη. Πολλή προσοχή παιδιά!

ipernity: Στην Ολλανδία ολοταχώς! (5 Απριλίου 2009)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτό είναι το πρώτο άρθρο που έγραψα στο ipernity στις 5 Απριλίου 2009, όταν ήμουν στη Γερμανία και έψαχνα με κάθε τρόπο να βρω κάποια ουσιαστική πληροφόρηση για να ανέβω στην Ολλανδία. Ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά μου όλους τους φίλους που με βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τότε. Θα τους είμαι πάντα ευγνώμων.

Στην Ολλανδία ολοταχώς! Πως λέμε "στην κουζίνα ολοΠαχώς!"... Έγραψα κάποια πραγματάκια σε μήνυμα μου στην ftaneipia την περασμένη εβδομάδα. Εδώ θα τα πω λίγο πιο εκτεταμένα και θα παραθέσω και άλλες μου σκέψεις.

Πρώτα από όλα να συστηθώ. Ονομάζομαι Σωκράτης, είμαι 34 χρονών και ζούσα μέχρι πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα το 2005 από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Έκτοτε δούλεψα σχεδόν τρία χρόνια σε μια κατασκευαστική εταιρεία της πόλης. Στην αρχή, όπως συμβαίνει για όλους τους νέους συναδέρφους, ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές. Μετά έκανα κάποιες μικρές Η/Μ μελέτες και κάποια στιγμή ανάλαβα την τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του δικτύου της εταιρείας. Είχα δουλειά (η εταιρεία είχε καμιά 100 Η/Υ στο δυναμικό της), ωστόσο αυτό το καλοκαίρι κάνοντας έναν απολογισμό και σχεδιάζοντας το μέλλον μου συμπέρανα ότι αυτή η δουλειά δεν είχε κάτι παραπάνω εδώ και πολύν καιρό να μου προσφέρει. Έτσι αποφάσισα ότι ή θα αλλάξω πόστο μέσα στην εταιρεία ή θα βρω αλλού εργασία επιστημονικού περιεχομένου, έτσι ώστε να μπορέσω να αξιοποιήσω τις ικανότητές μου και την ανάγκη μου για δημιουργική / εφευρετική εργασία. Τους επόμενους μήνες κατόπιν ενδελεχούς έρευνας εργασίας, διαπίστωσα αυτό που ήδη ήξερα, ότι δηλαδή η Ελλάδα μας διέρχεται έναν εργασιακό μεσαίωνα.

Και το θέμα είναι ότι δεν είναι η οικονομική κρίση που δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα την κατάσταση στη χώρα μας. Όχι. Η χώρα μας είχε πρόβλημα πολύ πριν την κρίση. Η ανεργία στους νέους, η αναξιοκρατία, το μέσο και το φακελάκι, το σαθρό πολιτικό σύστημα και όλα αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε παιδιά ενός τρίτου ή και τέταρτου Θεού, όλα αυτά δεν ήρθαν με την οικονομική ύφεση. Προϋπήρχαν και θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, ανεξαρτήτου κρίσης, γιατί είναι συνυφασμένα με τον καθημερινό τρόπο ζωής και σκέψης των Ελλήνων. Κάποια μέρα η παγκόσμια κρίση θα αμβλυνθεί, όμως η «Ελληνική κρίση» θα συνεχίζει να επιδεινώνει τις ζωές εμάς των νέων, δεν θα περάσει έτσι αν δεν συνειδητοποιήσουμε τη λάθος μας σκέψη. Και το κακό είναι ότι η «Ελληνική κρίση» είναι χειρότερη από την «Παγκόσμια κρίση».

Να εξηγήσω γιατί το πιστεύω αυτό. Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι έτυχε να ζήσω πριν είκοσι χρόνια, έφηβος τότε, στη Γερμανία για περίπου επτά χρόνια. Αυτό με βοήθησε να ξεφύγω σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική νοοτροπία και να δω τα καλά και τα κακά στοιχεία μιας πολύ σωστά οργανωμένης χώρας, όπως είναι η Γερμανία. Και αυτή τη στιγμή πάλι είμαι για λίγο καιρό στη Γερμανία, στην επιδίωξή μου να πάω να ζήσω στην Ολλανδία. Εδώ ο πολίτης έχει αρκετές υποχρεώσεις, πληρώνει αρκετούς φόρους, τηρεί τους νόμους και επιδιώκει ο ίδιος την τάξη. Από την άλλη έχει και δικαιώματα, αλλά και ένα πολύ σωστό κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα. Όταν, λοιπόν, στις ειδήσεις αναφέρουν ότι στην τάδε γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απολύθηκαν π.χ. χίλιοι εργαζόμενοι, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν πετιούνται στον δρόμο. Θα πάνε στο ταμείο ανεργίας και μέχρι να βρουν εργασία θα παίρνουν ένα αξιοπρεπές ποσό κάθε μήνα που θα τους επιτρέπει να συντηρηθούν σαν άνθρωποι. Και το κράτος κάποια στιγμή θα τους βρει δουλειά. Από την άλλη στην Ελλάδα, το επίδομα ανεργίας είναι αναξιοπρεπές και έχει ημερομηνία λήξης, κάτι το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα αφού ο ελληνικός άχρηστος ΟΑΕΔ υπάρχει μόνο για να ροκανίζει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να διορίζονται εκεί αργόσχολα γαλαζοπράσινα παιδιά. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολικός στους ισχυρισμούς μου.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για εργασία στο εξωτερικό. Θέσπισα κάποια μακροπρόθεσμα κριτήρια (εργασία, ποιότητα ζωής, κοινωνικές παροχές, κα), συνέταξα μια λίστα ευρωπαϊκών χωρών και άρχισα να ψάχνω. Και ενώ την Ολλανδία δεν την είχα καν στην αρχική μου λίστα, στο τέλος μετά από αρκετή μελέτη κατάληξε να είναι η τελική μου επιλογή. Έχει κοινωνικές υπηρεσίες όπως η Γερμανία, από την άλλη όμως έχει ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, καλές δυνατότητες σπουδών για τους ξένους και ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλός σε σχέση με τη Γερμανία που δείχνει ότι πάει να καταντήσει μια χώρα γερόντων τα επόμενα χρόνια.

Έκανα τον προγραμματισμό μου, ξενοίκιασα και το διαμέρισμα που νοίκιασα στη Θεσσαλονίκη (για την ακρίβεια το μεταβίβασα σε ένα φιλικό ζευγάρι), παραιτήθηκα από την εργασία μου, και με τις όποιες μικρές οικονομίες που είχα ξεκίνησα την πορεία μου για την Ολλανδία με μέσο σταθμό τη Γερμανία, όπου και είμαι αυτήν τη στιγμή. Με φιλοξενεί ο αδερφός μου. Είναι ηλεκτρονικός και έχει και δύο παιδάκια. Έχω και μια αδερφή που έχει μεταναστεύσει και αυτή στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια.

Εγώ είχα μείνει πίσω, έλεγα να παλέψω στην Ελλάδα, όμως τα πράγματα κάθε μέρα γίνονται όλο και δυσκολότερα στη χώρα μας. Μπορώ να πω ότι έφυγα με μεγάλη απογοήτευση. Τι να κάνει, όμως, οποιοσδήποτε νέος που θέλει να προκόψει; Πιο πολύ με πειράζει η αναξιοκρατία και η κακή πολιτική και κοινωνική νοοτροπία του λαού μας.

Τέλος πάντων… Στην πορεία μου για την Ολλανδία σκέφτομαι να κάνω μια πρώτη αναζήτηση για το Άμστερνταμ. Ακόμα δεν έχω βρει σπίτι ή εργασία. Θέλω όμως να ανέβω στο Άμστερνταμ, να βρω ένα δωμάτιο να συγκατοικήσω και παράλληλα να αναζητήσω εργασία. Στην αρχή οποιαδήποτε εργασία. Ως προς τη συγκατοίκηση δεν έχω πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συγκατοικούσα και ήταν απίστευτη εμπειρία και έκανα πάρα πολλούς καινούριους φίλους έτσι (Θανάση, Χριστίνα, Φώτη και Τίνα μου λείπετε παιδιά, εύχομαι να με επισκέπτεστε συχνά εδώ πάνω…). Και είναι οι φίλοι μου μαζί με συγγενείς και το κλίμα της Ελλάδας αυτά που πραγματικά θα μου λείψουν στο εξωτερικό Ωστόσο, είμαι αποφασισμένος να μείνω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Κύριο κριτήριο επιστροφής: Να γίνει η Ελλάδα έστω και λίγο σαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη σε βασικούς τομείς ποιότητας ζωής, όπως στα εργασιακά δικαιώματα, στον σεβασμό στον πολίτη, στην αλληλεγγύη, την πρόνοια για τις εργαζόμενες μητέρες, τη σωστή διαχείριση χρημάτων των πολιτών,… (ωχ! θα επιστρέψω άραγε ποτέ πίσω;)

Στην προσπάθεια μου για να έρθω στο Άμστερνταμ ψάχνω να βρω οποιονδήποτε έλληνα ή ελληνίδα μένει ήδη εκεί, με σκοπό να με βοηθήσει, παρέχοντάς μου μερικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη, πώς να βρω ένα δωμάτιο να συγκατοικήσω, τις πρώτες δυσκολίες εκεί, και για την επιλογή μου.

Στην αναζήτησή μου την προπερασμένη εβδομάδα, έπεσα πάνω στο blog της ftaneipiaaaaaaaaaaa. Αυτά που είχα διαβάσει με βοήθησαν πολύ και επιχείρησα να συνομιλήσω μαζί της με σκοπό να τη ρωτήσω κάποια πράγματα παραπάνω. Η ανταπόκρισή της ήταν πολύ θετική. Μάλιστα, συνεχίζοντας μετά τα διαβάζω τα post της, διαπίστωσα ότι κάποια τα είχα διαβάσει στην αναζήτησή μου πριν μήνες για να επιλέξω χώρα και συνέβαλαν και αυτά να επιλέξω την Ολλανδία. Μεγάλο πράγμα τελικά τα ποστ! Από την άλλη προσπαθώ εδώ και πολλές μέρες να τηλεφωνήσω στην ελληνική κοινότητα του Άμστερνταμ με σκοπό να ζητήσω πληροφορίες και βοήθεια, αλλά δεν το σηκώνει κανείς. Τους έστειλα και e-mail πριν δέκα μέρες, αλλά δεν μου απάντησαν. Αναρωτιέμαι, αν υπάρχει ελληνική κοινότητα ή αν είναι ανενεργή.

Πάντως, οι εμπειρίες μου σχετικά με τους Έλληνες της Γερμανίας όταν ήμουν εκεί πριν είκοσι χρόνια δεν ήταν και οι καλύτερες. Είδα αρκετούς να έχουν τη ίδια ασυγκράτητη λαμογιά και απατεωνιά μέσα τους. Και δεν μου άρεσε που ισχυρίζονταν ότι οι Γερμανοί είναι κατώτερος λαός, πολλές φορές αποκαλώντας τους «γουρούνια στη συμπεριφορά», χωρίς να βλέπουν τα καλά τους στοιχεία και ότι στην ουσία αυτό που μετράει είναι πρώτα από όλα η δικιά μας συμπεριφορά να είναι σωστή και ειλικρινής με σκοπό να γίνει πρότυπο και για τους άλλους. Δεν την μπορώ την υποκρισία. Θέλω πράγματα καθαρά και ξάστερα και για τον λόγο αυτό προσπαθώ πάντα οι πράξεις μου να συμβαδίζουν με τον λόγο μου. Υπάρχουν, από την άλλη, και πολύ καλοί έλληνες στη Γερμανία, τους οποίους τους αγαπώ και θέλω να τους μοιάσω σε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.

Αυτό είναι και το πρώτο μου post στο ipernity. Ήδη έγραφα και γράφω ακόμα στο www.3000meres.blogspot.com και σύντομα και θέλω να κάνω και ένα blog στο wordpress. Πληροφοριακά, τo e-mail μου είναι το Socrates.net@gmail.com.

Θα παρακαλούσα κάθε φίλο ή επισκέπτη να παραθέσει ένα μικρό σχόλιο. Όποιος γνωρίζει για σπίτι, εργασία ή μπορεί να μου δώσει πληροφορίες θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Όπως και να με σχολιάσει σε κάποιον ισχυρισμό μου που μπορεί να μην είναι σωστός και εγώ να το αγνοώ. Ευχαριστώ πολύ παιδιά.

FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση