Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

ipernity: Θέλει πολύ τρέξιμο (και ποδήλατο...)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Και αυτό είναι ένα άρθρο μου στο ipernity, στις 17 Ιουλίου 2009. Τον μήνα Ιούλιο έκανα καθημερινά πάνω από τριάντα χιλιόμετρα ποδήλατο μέσα στο Άμστερνταμ. Σταματούσα παντού και ρωτούσα για εργασία. Ήταν λίγο απογοήτευση, γιατί ήταν και περίοδος καλοκαιριού και οικονομικής κρίσης. Ωστόσο υπήρχαν πάρα πολλές δουλειές, αλλά ήθελαν οι περισσότερες ολλανδικά. Και στις ιστοσελίδες για εξειδικευμένα επαγγέλματα ζητούσαν πάρα πολλά προσόντα και προϋπηρεσία. Μπορεί ο καιρός να ήταν τις περισσότερες μέρες βροχερός, όμως ένιωθες που και που την ξηρασία στον τομέα εύρεσης εργασίας.

Τελικά, αυτό που μου έλεγαν ότι απλές δουλειές υπάρχουν ένα σωρό στην Ολλανδιά, ισχύει. Εντάξει, πολλές από αυτές θέλουν και κάποια γνώση ολλανδικών, αλλά υπάρχουν και άλλες, ανειδίκευτου εργάτη, που θέλουν λίγα αγγλικά.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μιά σειρά ως προς το Άμστερνταμ:

Ο ολλανδικός ΟΑΕΔ (UWV) αυτόν τον καιρό ζητάει κόσμο που να ξέρει ολλανδικά. Δουλειές για αγγλόφωνους δεν έχει να προσφέρει στο Άμστερνταμ.

Τα περισσότερα γραφεία ευρέσεως εργασίας (Uitzendbureaus), τα οποία είναι ιδιωτικά, είναι για ολλανδόφωνους εργαζόμενους. Υπάρχουν αρκετά πολλά για αγγλόφωνους, τα οποία θέλουν να υπάρχει καλή προϋπηρεσία και επαγγελματική κατάρτηση. Οι ιστοσελίδες τους είναι από χάλια έως και καλές. Οι καλές έχουν αναρτημένες εργασίες.

Κάποια γραφεία, όπως το Undutchables, παρόλο που θα είναι τα πρώτα που θα σου προτείνουν να ψάξεις, είναι εντελώς χάλια, αλλά πραγματικά χάλια. Τους κάνεις μια αίτηση και δεν σου απαντούν καν, δεν δίνουν σημεία ζωής ποτέ! Ίσως, γιατί αυτοί που σου τα προτείνουν, έχουν ήδη δουλειά που την έχουν βρει από κάπου αλλού. Γενικά, τα παραπάνω γραφεία είναι ένας μύθος. Οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιος να κάνει αίτηση και σε αυτά, αλλά να μην περιμένει και πολλά.

Ως προς το internet. Είναι πολύ καλό εργαλείο, αλλά δεν τα έχει όλα. Αδυνατεί να δώσει μια πλήρη εικόνα για τις εργασίες σε κάποια πόλη της Ολλανδίας. Έκανα αναζήτηση στο google να βρω τα "Uitzendbureaus" του Άμστερνταμ ή τη λέξη "εργασία" για δουλειές και τον τελευταίο καιρό που τρέχω στην πόλη με το ποδήλατο βλέπω γραφεία και εργασίες που δεν υπάρχουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Π.χ. χθες σε έναν κεντρικό δρόμο είχε ένα γραφείο για τεχνικούς εργάτες και εργάτες οικοδομών. Μπήκα έτσι μέσα και μου είπαν ότι ψάχνουν οπωσδήποτε κόσμο. Άφησα τα στοιχεία μου μου είπαν ότι θα μου τηλεφωνήσουν. Μου εξομολογήθηκαν ότι τέτοιες δουλειές υπάρχουν πάντα. Τα χρήματα δεν ήταν αρκετά καλά, 257 ευρώ την εβδομάδα καθαρά, αλλά είχε οπωσδήποτε ασφάλιση και δώρο 8% τον χρόνο μέσα, ενώ το ωράριο είναι από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Αυτήν τη δουλειά δεν την είδα μέσα στο internet, και αν υπάρχει θα θέλει πολύ συγκεκριμένη αναζήτηση. Ένα ποδήλατο στην πόλη, είναι πολύ πιο αποδοτική αναζήτηση από το internet.

Το παραπάνω ισχύει και για τα ελληνικά εστιατόρια. Υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια στο Άμστερνταμ. Κάνοντας, όμως, αναζήτηση στο google φαίνονται μόνο οχτώ (8) στον αριθμό.

Σημαντικότατο είναι, επίσης, να υπάρχει από κάποια στιγμή και μετά ένα δίκτυο γνωριμιών. Πάρα πολλές δουλειές κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Ερωτήσεις σε γνωστούς και φίλους είναι ανεκτίμητες. Πάρα πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την παρούσα εργασία τους από κάποιον γνωστό τους.

Εννοείται ότι όσο πιο γρήγορα μάθει κάποιος ολλανδικά τόσο το καλύτερο. Αν ήδη γνωρίζει ολλανδικά, τότε δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει μια απλή καθημερινή εργασία. Στον ολλανδικό ΟΑΕΔ, στα γραφεία εύρεσης εργασίας και στο internet υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες αγγελίες με κύριο προσόν τα ολλανδικά.

Συνεπώς, η επιτυχής εύρεση εργασίας θέλει το internet κυρίως ως εργαλείο και ως μια πρώτη βάση αναζήτησης, πάρα πολύ τρέξιμο (ποδήλατο) στην πόλη, ρωτώντας συνεχώς παντού, και σταδιακά ένα δίκτυο γνωριμιών.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας δεν συγκρίνεται με τίποτα με την φτωχή ελληνική.

FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση