Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

ipernity: Eύρεση δωματίου στο Άμστερνταμ (21 Ιουνίου 2009)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Αυτή ήταν η τρίτη ανάρτησή μου στο ipernity, στις 21 Ιουνίου 2009) γύρω από το Amsterdam και την αναζήτηση δωματίου. Ήταν τότε που συμπέρανα πόσο δύσκολο είναι να βρεις δωμάτιο στην Ολλανδία. Πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν.

Στο τέλος του μήνα πρέπει να αφήσω το δωμάτιο που μένω εδώ και ενάμισι μήνα. Γρήγορα πέρασαν οι μέρες, ούτε που το κατάλαβα. Πριν 10 μέρες άρχισα να ψάχνω καινούριο δωμάτιο, προσωρινό ή μόνιμο. Κοιτούσα καθημερινά αρκετές ιστοσελίδες, γράφτηκα και στο kamernet. Το τελευταίο ήταν ακριβό. Περίπου 80 λεπτά για το ξεκλείδωμα της αγγελίας, δηλαδή να σου επιτρέψει να αφήσεις μήνυμα στον ιδιοκτήτη. Από καμιά 20 αγγελίες εκεί, μόνο ένας άνθρωπος με πήρε τηλέφωνο. Γενικά μέσα σε αυτές τις 10 μέρες ασχολήθηκα με περίπου 100 αγγελίες, και τελικά μου δόθηκε η ευκαιρία να δω 7 δωμάτια (μόνο οι 7 νάνοι έλειπαν...). Τελικά κατόρθωσα και συμφώνησα με ένα παιδί να μου αφήσει το δωμάτιο του για δύο μήνες (1 Ιουλίου - 31 Αυγούστου) με 300 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλή τιμή αν σκεφτείς ότι η μέση τιμή είναι 400 ευρώ τον μήνα. Το μειονέκτημα είναι πως δεν είναι ένα μόνιμο δωμάτιο. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχω φύγει και από εκεί και να έχω εγκατασταθεί αλλού.

Συμπέρανα ότι για να βρεις ένα δωμάτιο κάπου στο Άμστερνταμ πρέπει να έχεις ξεκινήσει τη διαδικασία νωρίς, τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν. Επίσης, θα πρέπει να περιμένεις ότι ένα μόνιμο δωμάτιο είναι δυσεύρετο, ειδικά δωμάτιο που να μπορείς να δηλωθείς στον δήμο και να είναι και κάτω των 400 ευρώ. Συνήθως οι τιμές για μόνιμα δωμάτια ξεκινούν από 400 ευρώ.

Από την άλλη η ποιότητα των δωματίων δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Ωστόσο, αν η αναζήτηση είναι επιτυχημένη, τότε με 400 ευρώ ή λιγότερα μπορεί κάποιος να βρει ένα αξιοπρεπές δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι ήδη επιπλωμένο και τουλάχιστον 12 τετραγωνικά μέτρα και μέσα στην τιμή να συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως το ρεύμα, το νερό, η συνδρομή του ίντερνετ, κουζίνα μαγειρέματος με το φυσικό αέριο, πλυντήριο ρούχων, οι φόροι για τον δήμο κλπ.

Αν όλα πάνε καλά θα είμαι για δύο μήνες ξανά σε ένα προσωρινό δωμάτιο. Ευτυχώς, δηλώθηκα ήδη κάπου (να είσαι καλά Γιώργο!) και έτσι σε δύο εβδομάδες που θα μου έρθει το BSN (κάτι αντίστοιχο με το ΑΦΜ) θα δικαιούμαι να εργαστώ στην Ολλανδία. Χωρίς δήλωση στον δήμο ότι μένεις κάπου νόμιμα, δεν μπορείς να έχεις BSN, άρα και να εργαστείς. Συνεπώς, το δωμάτιο ή το σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει κάποιος να αναζητά εργασία. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα στην Ολλανδία.

FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση