Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

Σύνταξη στην Ολλανδία - Γενικές πληροφορίες (Ιούνιος 2005)

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης

Δείτε εδώ ένα κείμενο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ολλανδίας σε σχέση με τους Έλληνες μετανάστες. Το βρήκα στο Διαδίκτυο σε μορφή word και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και σε ιστοσελίδα. Το έχει επιμεληθεί ο Nίκος Καπόνης ( Nikos Kaponis, Gr. V. Megenstraat 38, 4205 GJ Gorinchem). Βέβαια, είναι για το 2005 και δεν έχω ψάξει ποιές αλλαγές θα έχουν συμβεί έως σήμερα. Ωστόσο είναι μια καλή βάση για αρχική ενημέρωση.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 (Χόρινχεμ 14 Ιουνίου 2005)

1. Τι είναι σύνταξη (pensioen) και τι είναι ΑΟW;
AOW : Είναι η κύρια Γενική Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.)
Pensioen: Επικουρική (Κλαδική) Σύνταξη Γήρατος (Στους Έλληνες γνωστή και σαν ανθυγιεινά) Συμπληρώνει την κύρια γενική Σύνταξη Γήρατος.

1.1 AOW : Γενική (Εθνική) Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.)
Η Γενική Σύνταξη Γήρατος χορηγείται όταν κάποιος/α γίνει 65 χρονών.
Σε γενικές γραμμές όλοι οι κάτοικοι της Ολλανδίας είναι ασφαλισμένοι για τη σύνταξη αυτή (υπάρχουν εξαιρέσεις).
Για πλήρη σύνταξη πρέπει ο ασφαλισμένος να είναι κάτοικος Ολλανδίας απο το 15ο μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του, δηλαδή 50 χρόνια. Για κάθε χρόνο που δεν είσαι ασφαλισμένος σου κάνουν 2% περικοπή
Το ύψος της σύνταξης εξαρτάται από τα χρόνια ασφάλισης και από την οικογενειακή κατάσταση. (Έγγαμος ή συζών), άγαμος με παιδί μέχρι 18 ετών και άγαμος χωρίς παιδί.

1.2 Pensioen: Επικουρική Σύνταξη
Σε γενικές γραμμές και η επικουρική σύνταξη χορηγείται όταν κάποιος/α γίνει 65 ετών.
Δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους (τόσο στο ύψος της σύνταξης όσο και στο ύψος των εισφορών.)
Σε γενικές γραμμές για πλήρη επικουρική σύνταξη ο ασφαλισμένοςπρέπει να έχει συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό ταμείο του κλάδου του 40 χρόνια.
Στα περισσότερα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία (Bedrijfspensioenfondsen) η συμμετοχή για τη σύνταξη γήρατος αρχίζει στα 25.
Σημείωση: και οι 2 είναι συντάξεις γήρατος.

2. Ti παίρνει ένας Έλληνας από την Ολλανδία όταν πάει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα;
Όταν ένας Έλληνας που μένει (μόνιμα) στην Ολλανδία επιστρέψει για πάντα πίσω στην Ελλάδα μπορεί (όταν φυσικά δικαιούται) να πάρει από την Ολλανδία τις εξής παροχές:
- Γενική. Σύνταξη Γήρατος (AOW)
- Επικουρική (Κλαδική) σύνταξη
- Επίδομα ανικανότητας εργασίας (WAO) (Μπορεί να το πάρει μέχρι να γίνει 65 χρονών)
- Σύνταξη επιζώντων (ΑΝW) και αυτή μέχρι να γίνει ο δικαιούχος 65 χρονών εφ’όσον πληρεί τις προϋποθέσεις.
- Πρόωρη (εθελοντική) σύνταξη (VUT / Prepensioen)

Σύμφωνα με τον νόμο επαναπατρισμού (Remigratiewet)
- Επίδομα επαναπατρισμού (remigratievoorziening)
& Έξοδα μετακόμισης και εγκατάστασης στην Ελλάδα.
- Μόνο έξοδα μετακόμισης και εγκατάστασης στην Ελλάδα.

2.1 Tί πρέπει να κάνει ένας Έλληνας που επέστρεψε από την Ολλανδία στην Ελλάδα προτού γίνει 65 ετών;
Όσοι έχουν κατοικήσει ή και εργαστεί στην Ολλανδία και έχουν επιστρέψει για πάντα στην Ελλάδα πριν γίνουν 65 χρονών, μπορούν να υποβάλλουν τα χαρτιά για τη σύνταξή τους από την Ολλανδία στους παρακάτω αναφερόμενους φορείς:

Γενική Σύνταξη Γήρατος (ΑΟW)
-Στο ΙΚΑ Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που παίρνουν Ολλανδικό επίδομα ή σύνταξη.
-Στον ΟΓΑ Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που παίρνουν Ολλανδικό επίδομα ή σύνταξη.
-Στην SVB ROERMOND (Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσοι δεν είναι πουθενά ασφαλισμένοι στην Ελλάδα (ΙΚΑ /ΟΓΑ / ΤΕΒΕ κ.τ.λ.)
-Στην SVB lEIDEN (Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), όσοι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα κάνοντας χρήση του νόμου επαναπατρισμού (remigratiewet)

Για την Επικουρική Σύνταξη:
Aν το συνταξιοδοτικό ταμείο γνωρίζει τη διεύθυνσή σου σε ενημερώνει εκείνο 3-4 μήνες πριν γίνεις 65 χρονών. Αν όχι τότε ο/η ενδιαφερόμενος/η θα πρέπει να επικοινωνήσει με το/τα ταμείο/α που ήταν ασφαλισμένος/η για να του στείλουν την αίτηση για τα συντάξιμα. π.χ BPF- schoonmaak η BPF metalectro.

2.2 Είσαι ασφαλισμένος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Αν έχεις επιστρέψει με AOW / ANW / WAO και ήσουν ασφαλισμένος στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Ziekenfonds) παραμένεις ασφαλισμένος από την Ολλανδία στην Ελλάδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για τη μεταφορά της ασφάλισης από Ολλανδία στην Ελλάδα χρειάζεσαι το κοινοτικό έντυπο Ε-121 το οποίο στο χορηγεί ο οργανισμός CVZ (College voor zorgverzekeringen)
Αν είχες ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να φροντίσεις μόνο σου για την ασφάλισή σου.
Όσοι κάνουν χρήση του νόμου επαναπατρισμού και παίρνουν και επίδομα επαναπατρισμού μπορεί ή να παραμείνουν ασφαλισμένοι μέσω κάποιου άλλου Ολλανδικού επιδόματος ή σύνταξης ή να κάνουν αυτασφάλιση.
Για την αυτασφάλιση ο δικαιούχος λαμβάνει το ποσό των € 102 τον μήνα αν είναι παντρεμένος ή € 59 αν είναι ανύπαντρος.
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι πάντα να επικοινωνείτε με τους αρμόδιους φορείς.

2.3 Ελληνική σύνταξη;
Aν ο/η ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη από το ΙΚΑ τον ΟΓΑ ή κάποιο άλλο Ταμείο θα λάβει και Ελληνική σύνταξη. Σε κάθε περίιπτωση θα πρέπει εγκαίρως να μάθει τι θα πρέπει να κάνει και που να απευθυνθεί.

3. Αν κάποιος δουλέψει 10 χρόνια στην Ολλανδία (Δάσκαλος) και φύγει μετά για
την Ελλάδα θα πάρει μόνο 20% ΑΟW στα 65;
Βασική προϋπόθεση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.) είναι πόσα χρόνια κατοικείς στην Ολλανδία μετά τα 15 σου. Αν π.χ. ο δάσκαλος ήταν ασφαλισμένος για τη Γ.Σ.Γ και εργάστηκε 10 χρόνια αλλά κατοίκησε 11 θα πάρει 22% σύνταξη γήρατος. Αν έχει σύζυγο χωρίς έσοδα που κατοικεί μαζί του θα πάρει το ανάλογο συμπληρωματικό επίδομα για τη νεότερη σύζυγό του. Τέλος αν είχε συμμετοχή σε Ταμείο επικουρικής σύνταξης θα πάρει μερική σύνταξη και από το ταμείο αυτό.

4. Nόμος επαναπατρισμού (Remigratiewet) :
Αν κάποιος επιστρέψει για πάντα στην Ελλάδα με το νόμο επαναπατρισμού.
Όταν γίνει 65 ετών παίρνει ΑΟW + επίδομα επαναπατρισμού; μόνο AOW; μόνο επίδομα επαναπατρισμού; σύνταξη επικουρική;
Το επίδομα επαναπατρισμού χορηγείται στον δικαιούχο ισόβια.
Όταν γίνει 65 ετών υπάρχει περίπτωση να πάρει Γενική Σύνταξη Γήρατος(AOW) και επίδομα επαναπατρισμού ή να πάρει μόνο Γενική Σύνταξη Γήρατος.
Αυτό εξαρτάται από το ύψος της Γενικής Σύνταξης Γήρατος του δικαιούχου, και της συζύγου του (αν είναι παντρεμένος).
Η επικουρική σύνταξη δεν επηρεάζει το επίδομα επαναπατρισμού.
Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον Ολλανδικό φορέα SVB- Leiden 1 χρόνο πριν γίνετε 65 χρονών για να ενημερωθείτε σχετικά.

Σημείωση: Για τα ποσά βλεπε στο παράρτημα τον σχετικό πίνακα.

5. Τι παίρνει ένας Ελληνας στην Ολλανδία;
Oι κυριότερες συντάξεις και επιδόματα που μπορεί να πάρει ο Έλληνας που κατοικεί στην Ολλανδία, εφόσον είναι ασφαλισμένος και πληρεί τις κατά νόμο προϋποθέσεις, είναι τα εξής: - - -
- Επίδομα Ανεργίας (WW-uitkering)
- Eπίδομα ανικανότητας εργασίας (WAO-uitkering)
- Eεπίδομα Κοινωνικής Πρόνοιας (Bijstand
- Γενική Σύνταξη Γήρατος (ΑΟW) & ίσως συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) για το μικρότερο σε ηλικία ταίρι του.
- Eπικουρική Σύνταξη Γήρατος (Bedrijfspensioen)
- Πρόωρη σύνταξη (VUT / Prepensioen)
- Γενική Σύνταξη Επιζώντων (Χηρείας) (ΑΝW)
- Ελληνική Σύνταξη από ΟΓΑ/ ΙΚΑ / ΝΑΤ / ΤΕΒΕ ή ίσως κάποιο άλλο ταμείο.

5.1 Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει τις παρακάτω αναφερόμενες (Ολλανδικές) συντάξεις ή επιδόματα στην Ολλανδία;
• Γενική Σύνταξη Γήρατος ( ΑΟW): H Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία ανήκετε ή ο Δήμος από τον οποίο λαμβάνετε επίδομα Πρόνοιας (bijstand) σας στέλνουν την αίτηση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος 6 μήνες προτού γίνετε 65 χρονών. Την αίτηση πρέπει να τη συμπληρώσετε και να τη στείλετε με τα παραρτήματα (bijlagen) που σας ζητάνε. Αν δεν λάβετε την αίτηση τότε επικοινωνείστε με την Τράπεζα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία ανήκετε για να σας την στείλουν.

• Συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) Γενικής Σύνταξης Γήρατος ( ΑΟW):
Μαζί με την αίτηση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος υποβάλλετε και την αίτηση για το συμπληρωματικό επίδομα. Αυτό το παίρνετε όταν το ταίρι σας δεν έχει καθόλου έσοδα. Αν έχει έσοδα μπορείτε να πάρετε μέρος του επιδόματος ή καθόλου.

• Επικουρική σύνταξη:
Ο συνταξιοδοτικός φορέας(Bedrijfspensioenfonds) στον οποίο ανήκετε θα σας ενημερώσει , συνήθως 2-4 μήνες, προτού γίνετε 65 χρονών. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση και να την επιστρέψετε συμπληρωμένη το ταχύτερο στον συνταξιοδοτικό φορέα.

• Γενική Σύνταξη Επιζώντων (ANW):
Συνήθως την διεκπεραίωση για την σύνταξη αυτή την αναλαμβάνει το γραφείο τελετών. Αν θέλετε όμως μπορείτε μόνοι σας να υποβάλλετε αίτηση για τη σύνταξη αυτή στην Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων(SVB) στην οποία ανήκετε.

• Ελληνική Σύνταξη:
Aν δικαιούσθε Ελληνική σύνταξη (ΙΚΑ/ΟΓΑ /ΝΑΤ/ ΤΕΒΕ ή άλλο ταμείο θα το κάνετε γνωστό στην Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία καταθέσατε τα χαρτιά σας για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος. Αν έχετε βιβλιάριο/α ή καρτέλλες του ΙΚΑ θα πρέπει τα πρωτότυπα να τα καταθέσετε στην ΤΚΑ. Η ΤΚΑ θα στείλει τα χαρτιά σας στο ΙΚΑ Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και θα αρχίσει η διαδικασία, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα, για την έκδοση της συνταξής σας.
Σημείωση: Αν έχετε εργατικό παρελθόν σαν μισθωτός 40 χρόνια (στην Ελλάδα την Ολλανδία ή άλλο κράτος της Ε.Ε. τότε μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση για την Ελληνική σύνταξη πριν γίνετε 65 ετών.(π.χ. 61 ετών).

Για τα υπόλοιπα ταμεία ( ΟΓΑ / ΝΑΤ /ΤΕΒΕ κ.τ.λ.) δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδικασία.
Κεντρικός φορέας για τη διεκπεραίωση των Ελληνικών συντάξεων είναι το
ΙΚΑ Γραφείο Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα.

6. Τι γίνεται αν κάποιος έχει δουλέψει κάπου, πριν 40 χρόνια και έχει ξεχάσει σε ποιο συνταξιοδοτικό ταμείο ήταν ασφαλισμένος;
Αν γνωρίζει τον κλάδο που εργάστηκε μπορεί να επικοινωνήσει με το Συνταξιοδοτικό Ταμείο του κλάδου , κατά προτίμηση εγγράφως, αναφέροντας τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο του, την ημερομηνία γεννήσεως του, πού εργάστηκε , από πότε μέχρι πότε και να ζητήσει να μάθει αν δικαιούται επικουρική σύνταξη.

Επίσης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τους παρακάτω αναφερόμενους φορείς:
• (Από την ασφαλιστική αρχή που είναι αρμόδια για την επίβλεψη των επικουρικών συστημάτων.
Pensioen en Verzekeringskamer
Postbus 929
7301 BD Apeldoorn
τηλέφωνο: 055 – 357 66 77

• Tην Ένωση Συνταξιοδοτικών Ταμείων
Vereniging van Βedrijfspensioenfondsen
Zeestraat 65 d
2518 AA Den Haag
τηλέφωνο: 070 – 311 73 73

• Tην Τράπεζα Ολλανδίας
De Nederlandse Bank (Informatiedesk)
Postbus 98
1000 AB Amsterdam
τηλέφωνο: 0900 520 05 20 (35 σεντς η συνομιλία)
τηλέφωνο από Ελλάδα: 00 31 20 524 91 11
Διεύθυνση Γρaφείων: Westeinde 1 Amsterdam

6.1 Πώς ξέρει κάποιος εργαζόμενος στην Ολλανδία ότι πληρώνει συντάξιμα;
Αυτό μπορεί να το δει κάποιος στη σύμβαση εργασίας του (arbeidsovereenkomst), στο χαρτί μισθοδοσίας του (loonstrook) ή αν είναι μέλος του συνδικάτου να ζητήσει από το συνδικάτο να ερευνήσουν αυτοί για το θέμα αυτό.

6.2 Πώς ξέρω αν ο εργοδότης μου πληρώνει για μένα συντάξιμα;
Αυτό μπορείς να το δεις στο χαρτί μισθοδοσίας σου. (loonstrook) . Eπίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με το Συνταξιοδοτικό Ταμείο) ή αν είσαι μέλος του συνδικάτου να ζητήσεις να ερευνήσουν αυτοί για σένα.
Τέλος περισσότερες πληροφορίες για τα συντάξιμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα
www. Pensioenkijker.nl

7. Όλοι μιλούν για αλλαγές στο AOW to 2014, τι σημαίνει αυτό;
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται το συμπληρωματικό επίδομα γιο το νεώτερο σε ηλικία ταίρι. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος Γενικής Σύνταξης Γήρατος που έχει ταίρι κάτω των 65 χρονών μικρότερης ηλικίας θα αντιμετωπίσει σε γενικές γραμμές οικονομικό πρόβλημα.
Μέχρι το ταίρι του να γίνει 65 ετών ο δικαιούχος Γ.Σ.Γ. θα λαμβάνει μόνο τη δική του σύνταξη και δεν θα του χορηγείται σύμπληρωματικό επίδομα. Όταν το ταίρι του γίνει 65 ετών τότε θα πάρει αυτό τη δική του ατομική Γ.Σ.Γ. Με λίγα λόγια σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.


Παράδειγμα:
O Κύριος Α. Παυλίδης ηλικίας 55 χρονών (το 2005) θα γίνει 65 χρονών στις 26 Ιουνίου 2015.
Η συζυγός του που δεν εργάζεται θα είναι τότε 61 χρονών. Ο κύριος Παυλίδης από την 1η Ιουνίου 2015 θα πάρει μόνο το 50% του κατώτατου μισθού.
Με άλλα λόγια αν με τα σημερινά δεδομένα ο κύριος Παυλίδης παίρνει πλήρη ατομική σύνταξη € 632,00 το μήνα και για τη μη εργαζόμενη σύζυγό του συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) π.χ. € 400, -- το μήνα, έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα € 1032,--.
Από την 1 Ιανουαρίου 2015 θα παίρνει μόνο € 632,-- μέχρι η σύζυγός του να γίνει 65 χρονών. Δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται κατά € 400,-- το μήνα.
Το μέτρο αυτό πλήττει πιο πολύ αυτούς που το ταίρι τους δεν εργάζεται.

8. Πότε μπορεί κάποιος να ζητήσει ειδικό επίδομα πρόνοιας (Bijzonder bijstand)
Το ειδικό επίδομα προνοίας χορηγείται για αναγκαία έξοδα ειδικών περιπτώσεων που δεν μπορούν να πληρωθούν από το γενικό επίδομα πρόνοιας. Κυρίως για ιατρικές παροχές (medisch behandelingen of voorzieningen) π.χ. για γυαλιά ή φακούς επαφής μπορείς να ζητήσεις αυτό το ειδικό επίδομα.
Επειδή όμως κατά δήμο μπορεί να διαφέρει το πακέτο για το οποίο η Δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία (Sociale Dienst) μπορεί να δώσει το επίδομα αυτό καλό είναι να ενημερωθείτε από το δήμο σας τι ισχύει στην πόλη / το χωριό σας.

Nίκος Καπόνης / Nikos Kaponis
Gr. V. Megenstraat 38
4205 GJ Gorinchem


Παράρτημα

Πίνακας ποσών νόμου επαναπατρισμού για την Ελλάδα για το 2005

Παντρεμένος
Μηνιαίο Επίδομα επαναπατρισμού € 461,27
Μηνιαίο Επίδομα για ιατρική αυτασφάλιση ** € 102,09


Ανύπαντρος με παιδί Παντρεμένος
Μηνιαίο Επίδομα επαναπατρισμού € 416,63
Μηνιαίο Επίδομα για ιατρική αυτασφάλιση € 167,66


Ανύπαντρος με παιδί Παντρεμένος
Μηνιαίο Επίδομα επαναπατρισμού € 322,40
Μηνιαίο Επίδομα για ιατρική αυτασφάλιση € 59,24


Έξοδα μετακίνησης (reiskosten) Εφ’ άπαξ επίδομα
Από 12 χρονών € 260,--
2 – 12 χρονών € 130,--
Μέχρι 2 χρονών € 30,--


Έξοδα μετακόμισης (Verhuiskosten) Εφ’ απάξ επίδομα
Ο αιτών (δικαιούχοςΑπό 12 χρονών € 1.050,--
Η/ο σύζυγός του € 1.050,---
Παιδί από 12 χρονών € 700,--
Παιδί μέχρι 12 χρονών € 350,--

** Tο ποσό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χορηγείται μόνο όταν ο επαναπατριζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Ziekenfonds)


ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:
IKA Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Αγ. Κωνσταντίνου 8
10241 Αθήνα
Ελλάδα
Τηλέφωνο από Ολλανδία : 00 30 210 523 60 61

OΓΑ Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων
Πατησίων 30
10170 Αθήνα
Ελλάδα
Τηλέφωνο από Ολλανδία : 00 30 210 360 70 11


ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

SVB-Hoofdkantoor
Van Heuven Goedhartlaan 1
1181 KJ Amstelveen
Τηλέφωνο: 0475 – 36 80 00

SVB-Leiden
Postbus 9104
2300 PC Leiden
τηλέφωνο: 071 – 512 90 00
Διεύθυνση κτιρίου / Bezoekadres: Stationsplein 1

SVB-Nijmegen
Postbus 9032
6500 JN Nijmegen
τηλέφωνο: 024 – 343 10 00
Διεύθυνση κτιρίου / Bezoekadres: Takenhofplein 4

SVB-Roermond
Postbus 1244
6040 KE Roermond
Τηλέφωνο: 0475 – 36 80 00
Διεύθυνση κτιρίου / Bezoekadres: Laurentiusplein 8

SVB-Rotterdam
Postbus 70025
3000 LG Rotterdam
τηλέφωνο: 071 – 512 90 00
Διεύθυνση κτιρίου / Bezoekadres: Posthumalaan 100

SVB-Utrecht
Postbus 18002
3501 CA Utrecht
Τηλέφωνο: 030 - 264 90 00
Διεύθυνση κτιρίου / Bezoekadres: Graadt van Roggenweg 400

College voor zorgverzekeringen (CVZ)
Eekholt 4
1112 XH Diemen
τηλέφωνο: 020 – 797 85 55

2 σχόλια:

afroditi είπε...

hello

afroditi είπε...

παιδια γεια σας!με λενε Αφροδιτη κ μολις ηρθα στην ολλανδια μενω στο αλμερε και απο εβδομαδα θα μετακομισω στο osdrop τι λεει η περιοχη εκει περα ?περασα λιγακι αυτη τη βδομαδα κ μου φανηκε λιγο γκετο ωστοσο για το πρωτο καιρο δεν με ενδιαφερει κ τοσο η περιοχη..παραυτα θα με ενδιεφερε να μαθω την ολλανδικη γλωσσα κ να βρω αλλους συνελληνες εκει ή γενικα στην ολλανδια..ποια ειναι η κοντινοτερη ελληνικη κοινοτητα?μπορω να βρω δουλεια γνωριζοντας μονο καλα αγγλικα..εχω ηδη αρχισει κ μαθαινω τα βασικα στο γοογλε στα ολλανδικα αλλα πιστευω πως με πεισμα κ υπομονη θα μαθω στον υπολοιπο χρονο τα υπολοιπα !!περιμενω νεα σας συντομα φιλια!!

FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση