Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

Μετανάστευση στην Ολλανδία - Ερωτήμα και απαντήσεις μέσα από το φόρουμ του Mofeu.eu.

Κείμενο - Επιμέλεια: Σωκράτης
Εναλλακτική πηγή: 3000meres

Για όλους τους φίλους που έχουν ερωτήματα γύρω από τη μετανάστευση στην Ολλανδία (συν τις γειτονικές χώρες) υπενθυμίζω ότι υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, πολύ πριν αυτό το blog, το φόρουμ του Mofeu.eu. Ο δημιουργός και διαχειριστής του είναι ο Θοδωρής. Προσωπικά θα σας παρακαλούσα να απευθύνετε οποιαδήποτε ερώτησή σας έχετε εδώ απ' ευθείας στο φόρουμ.

Ως προς την Ολλανδία, η κύρια υποσελίδα βρίσκεται εδώ:
http://www.mofeu.eu/forum/forumdisplay.php?f=59

Επιπλέον, πάρα πολλοί φίλοι και φίλες μου έχουν αποστείλει email, στα οποία αδυνατώ να απαντήσω λόγω του υπέρμετρου όγκου αλληλογραφίας. Και σε αυτήν την περίπτωση, θα τους παρακαλούσα να εγγραφούν στο φόρουμ και να απευθύνουν εκεί την ερώτησή τους. Πριν το κάνουν, όμως, θα τους προέτρεπα να ψάξουν λίγο στο φόρουμ, διότι πολλές από τις ερωτήσεις τους έχουν ήδη απαντηθεί εκεί, ενώ κάποιες άλλες στο παρόν blog.

Επίσης, σχετικά με το προηγούμενο ποστ  "Η σκληρή, σκοτεινή πλευρά της Ευρώπης", ένας συνάδερφος μηχανικός εν' ονόματι mikael ρώτησε για τις προοπτικές για μετανάστευση και κατά πόσο είναι σίγουρο ότι θα βρει κάποια εργασία. Παρακάτω, παραθέτω την απάντηση που του έδωσα στο φόρουμ (μια από τις πολλές απαντήσεις που έλαβε από τα μέλη του φόρουμ).

Το ποστ στο φόρουμ βρίσκεται εδώ: http://www.mofeu.eu/forum/showthread.php?t=7309

Φίλε mikael,

Χαίρομαι πολύ που διάβασες το άρθρο από το blog μου και απευθύνθηκες στο mofeu για να ρωτήσεις και την άποψη των άλλων φίλων του forum σχετικά με την περίπτωσή σου (η οποία προφανώς δεν διαφέρει από αυτήν τόσων άλλων νέων που ζουν στην Ελλάδα). Αυτό το forum είναι μια πολύ καλή επιλογή για να απευθύνεις την ερώτησή σου.

Θα ήθελα, πριν προχωρήσω, να τονίσω ότι αυτά που γράφω στο blog αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, απόψεις δηλαδή ενός ατόμου, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Για να βρεις πηγές πληροφόρησης θα πρέπει να διαβάσεις αρκετά blogs, να ρωτήσεις πολλούς ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, να ακούσεις πολλές, ποικίλες και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και εντέλει να πάρεις τη μεγάλη απόφαση υπεύθυνα εσύ ο ίδιος. Μια πολύ καλή πηγή διαλόγου είναι και το mofeu, όπου πάρα πολλοί φίλοι εδώ μέσα μπορούν να εκφράσουν τη δική τους προσωπική άποψη, η οποία πολλές φορές είναι πολύτιμη και αρκετά χρήσιμη. Αυτό που προσπαθεί, πιστεύω, να σου προσφέρει ο καθένας μας είναι πρωτίστως μια άποψη για το πώς είναι τα πράγματα σύμφωνα με τα προσωπικά βιώματα και τις γνώσεις του και δευτερευόντως μια μικρή συμβουλή για τα επόμενα βήματά σου. Το πρώτο από αυτά τα δύο (η κατάσταση των πραγμάτων) είναι κάτι που μετά από αρκετό ψάξιμο, ερωτήματα και διασταυρώσεις στοιχείων μπορείς να το προσεγγίσεις και έτσι να έχεις μια μικρή γνώση έστω και εξ' αποστάσεως. Το δεύτερο (το τι θα κάνεις) θέλει πολύ δουλειά και είναι αποκλειστικά δική σου υπόθεση (και απόφαση). Ως προς αυτά που γράφω στο blog μου και αναφέρεις πιο πάνω, θα σου συνιστούσα το εξής: Μην βασίζεσαι στις απόψεις αποκλειστικά ενός ατόμου από ένα blog. Ψάξε, ρώτα, άκου. Αλλά όταν έρθει η δική σου η στιγμή να αποφασίσεις να ξέρεις ότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά δικιά σου.

Ως προς το πώς έχουν τα πράγματα στην Ολλανδία διαπιστώνω ότι δεν είναι έτσι όπως ήταν πριν δύο χρόνια. Στις περισσότερες δουλειές ζητούν πλέον τα ολλανδικά ως βασικό προσόν. Και πάρα πολλές δουλειές που προσλάμβαναν απευθείας προσωπικό, τώρα το κάνουν μέσω uitzendbureau. Γνωρίζω πάρα πολλές περιπτώσεις φίλων και γνωστών οι οποίοι ζουν ή ήρθαν αυτήν την χρονιά στην Ολλανδία και είτε ακόμα δεν έχουν ορθοποδήσει είτε το συμβόλαιό εργασίας τους δεν ανανεώθηκε (ο αντίστοιχος όρος για την απόλυση στην Ολλανδία) είτε κάνουν μια πρόχειρη δουλειά και ακόμα το παλεύουν. Κάποιοι άλλοι έφυγαν για την Αγγλία, τη Γερμανία ή ακόμα και πίσω στην Ελλάδα.

Να σημειώσω, επίσης, ότι η Ολλανδία είναι μια καλή χώρα να ζήσει κάποιος, αρκεί να το έχει πάρει απόφαση. Αρέσει σε πολύν κόσμο που έχει έρθει εδώ και αυτός είναι και ο λόγος που τη συνιστούν. Ακόμα και για προσωρινή εμπειρία, αξίζει κάποιος να ζήσει δύο-τρία χρόνια στη χώρα. Προσωπικά, δεν μπορώ να ζήσω στην Ολλανδία για πάντα λόγω της γερμανικής γλώσσας, το ότι τα αδέρφια μου ζουν και εργάζονται στη Γερμανία και μάλλον και λόγω του καιρού (και ίσως και για άλλους λόγους που μάλλον τώρα αγνοώ). Την Ολλανδία την προτιμώ σε σχέση με πολλές άλλες χώρες, τη σέβομαι, αλλά γνωρίζω από μέσα μου ότι το μέλλον μου είναι κάπου αλλού.

Αυτό που θέλω να περάσω από το blog μου τον τελευταίον καιρό, ως προσωπική άποψη πάντα, είναι ότι τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Η μετανάστευση (ή αλλιώς η ξενιτιά) δεν είναι περιπέτεια, παιχνίδι ή απλώς ένα πείραμα. Στην αρχή υπάρχει ο ενθουσιασμός για το καινούριο, η ελπίδα ότι κάτι καλύτερο μπορεί να χτιστεί. Μετά όμως από δύο, τρεις ή περισσότερους μήνες, αναλόγως με τον καθένα μας, τα πραγματικά προβλήματα αρχίζουν να γίνουν εμφανή και τότε αντιλαμβανόμαστε πώς και εδώ ή παραδίπλα τα πράγματα είναι το ίδιο (ή και περισσότερο) δύσκολα. Όλοι μας το έχουμε βιώσει αυτό εδώ στο εξωτερικό. Άλλοι προσαρμόστηκαν γρήγορα, ενώ άλλοι πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Και επειδή η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολη σήμερα προσπαθώ και εγώ με τη σειρά μου και τη δικά μου βιώματα να προτείνω κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει. Δεν θέλω όμως να χαρίσω φρούδες ελπίδες ή να γράψω κάτι έτσι απλώς για να το γράψω. Ούτε και θέλω να "κόψω τα πόδια" και τις ελπίδες κανενός. Αλλά δεν θέλω και να δω πολλούς φίλους από την Ελλάδα να έρθουν στο εξωτερικό και να "τυραννηθούν". Γιατί "η ανάγκη είναι κακός σύμβουλος".

Φίλε mikael, θα ήθελα να σου προτείνω το εξής:

Κοίταξε τις αγγελίες εργασίας στην Ολλανδία (και στην άλλη Ευρώπη) και δες τι ζητούν. Αν κατέχεις όλα ή σχεδόν όλα τα προσόντα που ζητούν, τότε δεν έχεις κάτι να φοβηθείς, έστω κι αν σου λείπουν τα ολλανδικά. Η ουσία είναι να είσαι αρκετά καταρτισμένος για να μπορείς να εργαστείς.

Αν ισχύει το παραπάνω:

1. Στείλε αιτήσεις για εργασία παντού. Αλλά μην βάλεις ελληνική διεύθυνση κατοικίας, αλλά μια ολλανδική και ένα ολλανδικό τηλέφωνο. Που θα τα βρεις αυτά; Κάνε ένα "ανιχνευτικό" ταξίδι πρώτα στην Ολλανδία και πάρε μια κάρτα SIM τηλεφώνου. Επίσης, ρώτα τη διεύθυνση κάποιου φίλου από την Ολλανδία και απλώς γράψε την πάνω στο βιογραφικό. Κανείς εργοδότης δεν πρόκειται να διερευνήσει σε βάθος που μένεις. Και αυτό μην το δεις σαν απάτη ή ψέμα, αφού στην ουσία θέλεις να μείνεις και να εργαστείς στην Ολλανδία και επειδή στην συντριπτική πλειοψηφία των βιογραφικών, όταν βλέπουν διεύθυνση κατοικίας εκτός Ολλανδία, το βιογραφικό απορρίπτεται.

2. Να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς σε μια συνέντευξη από τη στιγμή που θα στείλεις το βιογραφικό σου. Θεώρησε ότι ίσως χρειαστεί να πετάξεις με το αεροπλάνο ή να έρθεις οδικώς μέσα στην εβδομάδα για να παραβρεθείς στη συνέντευξη. Από τη στιγμή, όμως, που θα έρθεις να σκεφτείς ότι θα πρέπει και να μείνεις για κάποιον καιρό. Μια καλή φθηνή λύση μέχρι να βρεις είναι τα hostels, ενώ εκεί κοντά που μένω εγώ, στο Enschede, έχω βρει δωμάτια για να μείνει προσωρινά κάποιος.

Αν δεν είσαι καλά καταρτισμένος, τότε είναι πολύ πιο δύσκολο να πάρεις τη θέση. Υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι Ολλανδοί που θα προτιμηθούν σε σχέση με εσένα. Θα σου πρότεινα, παρόλα αυτά, και να πάλι να προσπαθήσεις στέλνοντας βιογραφικά, διότι μπορεί και να είσαι τυχερός. Κάποιες φορές τα πράγματα είναι και θέμα συγκυριών.

Μην πτοείσαι αν δεν πάρεις απάντηση στις αιτήσεις σου αυτόν τον καιρό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα τμήματα Human Resources (HR) των εταιριών υπολειτουργούν και μάλλον κανείς δεν θα σου απαντήσει άμεσα. Επίσης, μπορεί να τύχει να έχεις στείλει 300 βιογραφικά και να μην έχεις λάβει ούτε μια απάντηση και στο 301ο κάποιος εντέλει να σου απαντήσει. Αυτό είναι ένα γεγονός που πρέπει να το αναμένεις (και να το υπομένεις).

Η συνέντευξη είναι το σημείο-κλειδί πάνω στο οποίο θα πρέπει να ρίξεις το περισσότερο βάρος στις ενέργειές σου. Ακόμα, όμως, και να μην τα καταφέρεις σε αυτό το στάδιο, κάθε συνέντευξη είναι πολύτιμη αφού σου προσφέρει εμπειρία και σε προετοιμάζει καλύτερα για την επόμενη. Νομίζω ότι θα πρέπει να αναρτηθεί ένα σχετικό ποστ στο forum για τις συνεντεύξεις εργασίας όλων μας, ενώ έχω στο σκαρί ένα ποστ στο blog για τι πρέπει κάποιος να προσέξει.

Τέλος, το πιο σπουδαίο και σημαντικό απ' όλα τα παραπάνω είναι το εξής: Θα σου πρότεινα να ρωτήσεις τον εαυτό σου τι κρύβεται πίσω από τη λέξη "Ολλανδία" για σένα προσωπικά. Με άλλα λόγια, είναι η τάση σου να φύγεις στο εξωτερικό, το κάτι διαφορετικό, η αντίδρασή σου για αυτά που δεν σου αρέσουν στην Ελλάδα, η ελπίδα ότι θα έχεις καλύτερη δουλειά ή κάτι που μόνο εσύ μπορείς να ξέρεις; Για όλους μας αυτή η λέξη σημαίνει κάτι και αυτή είναι η πραγματική ουσία. Αν βρεις τι κρύβεται πίσω από τη λέξη, ίσως εντέλει να το κυνηγήσεις άμεσα και πιο στοχευμένα και πιο αποτελεσματικά. Και ίσως η λύση να βρίσκεται εκεί που δεν το φαντάζεσαι και ίσως και πολύ μακριά από την Ολλανδία.

Να σημειώσω ότι το φόρουμ είστε εσείς. Η δική σας συμμετοχή και προσοχή δίνει αξία και ποιότητα σε μια από τις πιο πολυπληθείς ομάδες διαλόγου και αλληλοϋποστήριξης σε σχέση με την Ολλανδία.

FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση