Τα περισσότερα άρθρα που διαβάζετε μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι παλαιότερα άρθρα που είχαν αναρτηθεί στις 3000 μέρες και στο ipernity. Επειδή, όμως, αυτές οι δύο τοποθεσίες εμπεριέχουν και πολλές άλλες θεματικές ενότητες, πέραν της μετανάστευσης, θεώρησα καλό και αναγκαίο να δημιουργήσω αυτό το blog. Τι σκέψεις έχω για αυτό το blog:
Να μπορέσει να συγκεντρώσει όσον το δυνατόν περισσότερες και ακριβείς πληροφορίες για διάφορες χώρες μετανάστευσης, με σκοπό να προετοιμάσει το καλύτερο δυνατό έδαφος για την προετοιμασία και την ευδοκίμηση νέων μεταναστών.
Να δημιουργηθεί σταδιακά ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των πάρα πολλών ανθρώπων που παλεύουν ουσιαστικά μόνοι τους να στεριώσουν στις ξένες χώρες. Να κάνουμε δειλά-δειλά κάποια ουσιώδη βήματα να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον, να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις επιφυλάξεις μας και να προσπαθήσουμε έτσι απλά να δώσουμε λίγη υποστήριξη στον διπλανό μας. Μια κουβέντα, ένα διάβασμα ενός ξενόγλωσσου γράμματος από κάποια υπηρεσία, μια μικρή διαφωτιστική κουβέντα για τις συνθήκες ζωής, δύο-τρεις κατευθυντήριες γραμμές, τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να προσέξει, ορισμένες επισημάνσεις αρχικών αδιόρατων παγίδων στην ξένη χώρα, όλα αυτά δεν κοστίζουν τίποτα ούτε σε κόπο ούτε σε χρόνο και όμως είναι τόσο πολύτιμα για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Να παρουσιάσει απόψεις, έστω και υπό αμφισβήτηση, έτσι ώστε να υπάρξει πολυφωνία και ποικιλία θέσεων και τοποθετήσεων πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα αγγίζει τη ζωή ενός μετανάστη.
Ήδη, εδώ και μερικούς μήνες λαμβάνω πολλά μηνύματα από διάφορους φίλους που θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα και από άλλους που βρίσκονται ήδη στον δρόμο. Δεν μπόρεσα να απαντήσω σε όλους μέχρι σήμερα και ζητώ για αυτό την κατανόησή τους. Θα φροντίσω να επικοινωνήσω με όλους σας μέσα στον επόμενο καιρό. Από την άλλη πλευρά, αυτό το blog μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο, αφού αν προβάλλουν ανοιχτά τα γράμματά σας εδώ, σίγουρα θα υπάρξουν άνθρωποι που θα ανταποκριθούν και θα βοηθήσουν. Προσωπικά, αν δεν έγραφα ένα ανοικτό γράμμα στο ipernity περιγράφοντας ξεκάθαρα τον εαυτό μου και τους στόχους μου, δεν πιστεύω ότι θα τα κατάφερνα να ήμουν στην Ολλανδία αυτήν τη στιγμή. Βρέθηκαν, έτσι, κάποιοι άνθρωποι να με βοηθήσουν ανιδιοτελώς. Αυτό θα πρέπει να κάνει και ο καθένας μας, αν θέλει να τα καταφέρει. Πρέπει να κάνει broadcasting παντού για υποστήριξη. Απλά και χωρίς υπερβολές ή φόβο. Και κάποια στιγμή θα βρεθούν κάποιοι άνθρωποι να τον βοηθήσουν.
Και αυτό είναι ένα άρθρο μου στο ipernity, στις 17 Ιουλίου 2009. Τον μήνα Ιούλιο έκανα καθημερινά πάνω από τριάντα χιλιόμετρα ποδήλατο μέσα στο Άμστερνταμ. Σταματούσα παντού και ρωτούσα για εργασία. Ήταν λίγο απογοήτευση, γιατί ήταν και περίοδος καλοκαιριού και οικονομικής κρίσης. Ωστόσο υπήρχαν πάρα πολλές δουλειές, αλλά ήθελαν οι περισσότερες ολλανδικά. Και στις ιστοσελίδες για εξειδικευμένα επαγγέλματα ζητούσαν πάρα πολλά προσόντα και προϋπηρεσία. Μπορεί ο καιρός να ήταν τις περισσότερες μέρες βροχερός, όμως ένιωθες που και που την ξηρασία στον τομέα εύρεσης εργασίας.
Τελικά, αυτό που μου έλεγαν ότι απλές δουλειές υπάρχουν ένα σωρό στην Ολλανδιά, ισχύει. Εντάξει, πολλές από αυτές θέλουν και κάποια γνώση ολλανδικών, αλλά υπάρχουν και άλλες, ανειδίκευτου εργάτη, που θέλουν λίγα αγγλικά.
Για να βάλουμε τα πράγματα σε μιά σειρά ως προς το Άμστερνταμ:
Ο ολλανδικός ΟΑΕΔ (UWV) αυτόν τον καιρό ζητάει κόσμο που να ξέρει ολλανδικά. Δουλειές για αγγλόφωνους δεν έχει να προσφέρει στο Άμστερνταμ.
Τα περισσότερα γραφεία ευρέσεως εργασίας (Uitzendbureaus), τα οποία είναι ιδιωτικά, είναι για ολλανδόφωνους εργαζόμενους. Υπάρχουν αρκετά πολλά για αγγλόφωνους, τα οποία θέλουν να υπάρχει καλή προϋπηρεσία και επαγγελματική κατάρτηση. Οι ιστοσελίδες τους είναι από χάλια έως και καλές. Οι καλές έχουν αναρτημένες εργασίες.
Κάποια γραφεία, όπως το Undutchables, παρόλο που θα είναι τα πρώτα που θα σου προτείνουν να ψάξεις, είναι εντελώς χάλια, αλλά πραγματικά χάλια. Τους κάνεις μια αίτηση και δεν σου απαντούν καν, δεν δίνουν σημεία ζωής ποτέ! Ίσως, γιατί αυτοί που σου τα προτείνουν, έχουν ήδη δουλειά που την έχουν βρει από κάπου αλλού. Γενικά, τα παραπάνω γραφεία είναι ένας μύθος. Οπωσδήποτε θα πρέπει κάποιος να κάνει αίτηση και σε αυτά, αλλά να μην περιμένει και πολλά.
Ως προς το internet. Είναι πολύ καλό εργαλείο, αλλά δεν τα έχει όλα. Αδυνατεί να δώσει μια πλήρη εικόνα για τις εργασίες σε κάποια πόλη της Ολλανδίας. Έκανα αναζήτηση στο google να βρω τα "Uitzendbureaus" του Άμστερνταμ ή τη λέξη "εργασία" για δουλειές και τον τελευταίο καιρό που τρέχω στην πόλη με το ποδήλατο βλέπω γραφεία και εργασίες που δεν υπάρχουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Π.χ. χθες σε έναν κεντρικό δρόμο είχε ένα γραφείο για τεχνικούς εργάτες και εργάτες οικοδομών. Μπήκα έτσι μέσα και μου είπαν ότι ψάχνουν οπωσδήποτε κόσμο. Άφησα τα στοιχεία μου μου είπαν ότι θα μου τηλεφωνήσουν. Μου εξομολογήθηκαν ότι τέτοιες δουλειές υπάρχουν πάντα. Τα χρήματα δεν ήταν αρκετά καλά, 257 ευρώ την εβδομάδα καθαρά, αλλά είχε οπωσδήποτε ασφάλιση και δώρο 8% τον χρόνο μέσα, ενώ το ωράριο είναι από τις 7 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, με μία ώρα διάλειμμα το μεσημέρι. Αυτήν τη δουλειά δεν την είδα μέσα στο internet, και αν υπάρχει θα θέλει πολύ συγκεκριμένη αναζήτηση. Ένα ποδήλατο στην πόλη, είναι πολύ πιο αποδοτική αναζήτηση από το internet.
Το παραπάνω ισχύει και για τα ελληνικά εστιατόρια. Υπάρχουν πάρα πολλά εστιατόρια στο Άμστερνταμ. Κάνοντας, όμως, αναζήτηση στο google φαίνονται μόνο οχτώ (8) στον αριθμό.
Σημαντικότατο είναι, επίσης, να υπάρχει από κάποια στιγμή και μετά ένα δίκτυο γνωριμιών. Πάρα πολλές δουλειές κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα. Ερωτήσεις σε γνωστούς και φίλους είναι ανεκτίμητες. Πάρα πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την παρούσα εργασία τους από κάποιον γνωστό τους.
Εννοείται ότι όσο πιο γρήγορα μάθει κάποιος ολλανδικά τόσο το καλύτερο. Αν ήδη γνωρίζει ολλανδικά, τότε δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να βρει μια απλή καθημερινή εργασία. Στον ολλανδικό ΟΑΕΔ, στα γραφεία εύρεσης εργασίας και στο internet υπάρχουν καθημερινά εκατοντάδες αγγελίες με κύριο προσόν τα ολλανδικά.
Συνεπώς, η επιτυχής εύρεση εργασίας θέλει το internet κυρίως ως εργαλείο και ως μια πρώτη βάση αναζήτησης, πάρα πολύ τρέξιμο (ποδήλατο) στην πόλη, ρωτώντας συνεχώς παντού, και σταδιακά ένα δίκτυο γνωριμιών.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά εργασίας δεν συγκρίνεται με τίποτα με την φτωχή ελληνική.
Αυτή ήταν ακόμα μια ανάρτησή μου στο ipernity, στις 9 Ιουλίου 2009. Τότε, μου είχαν έρθει τα χαρτιά και επιτέλους είχα δηλωθεί στον ολλανδικό κράτος. Αυτό είναι το πρώτο τεράστιο βήμα. Από τη στιγμή που δηλώνεσαι έχεις δυνατότητα να ψάξεις νόμιμα για εργασία και φυσικά και να ασφαλιστείς. Έχεις σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Ολλανδών κατοίκων. Εκτός, βέβαια, από τη βασική οικονομική υποστήριξη για να επιβιώσεις. Αυτήν την δικαιούσαι μετά από τρεις μήνες και εφόσον έχεις εργαστεί. Τώρα, το πώς θα εργαστείς και το πώς θα επιβιώσεις, είναι κάτι που θέλει και τύχη και κυνήγι. Με το χαρτί αυτό πήγα στην τράπεζα και άνοιξα αμέσως λογαριασμό. Και αυτό, γιατί στην Ολλανδία όλες οι οικονομικές συναλλαγές από αυτές με το κράτος έως και η πλειοψηφία στο σούπερ μάρκετ γίνονται τραπεζικά.
Μετά από τέσσερις εβδομάδες, όπως μου είχε ειπωθεί από τον υπάλληλο του δήμου, έχω επιτέλους το πολυπόθητο BSN στα χέρια μου. Από αυτήν τη στιγμή είμαι μπορώ να έχω συναλλαγές με το ολλανδικό κράτος, δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Αμέσως μπήκα στην ιστοσελίδα http://www.digid.nl και δημιούργησα και έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό digID για τις ηλεκτρονικές μου συναλλαγές με το ολλανδικό κράτος, όπως συναλλαγές με την εφορία κλπ. Η ιστοσελίδα είναι στα ολλανδικά, αλλά ας είναι καλά η μετάφραση του Google.
Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσω έναν τραπεζικό λογαριασμό. Θα πάω μάλλον στην ING ή στην RABOBANK αύριο.
Όσο για την εργασία, θα κλείσω ραντεβού με τον υπάλληλο του ΟΑΕΔ και θα φροντίσω να πάω στα uitzendbureau της περιοχής μου. Τα περισσότερα από αυτά ζητάνε να γνωρίζεις ολλανδικά, σε ένα επίπεδο τύπου level 2 (το level 4 είναι το proficiency, το 2 πρέπει να είναι lower). Η οικονομική ύφεση ακόμα καλά κρατάει και τα πράγματα είναι πιο σφικτά.
Συμπεραίνω, πως αν κάποιος θέλει να μεταναστεύσει στην ολλανδία, θα πρέπει να ξεκινήσει από πριν κάποια μαθήματα ολλανδικών. Μέσα σε τρεις μήνες θα έχει μάθει αυτά που χρειάζονται για την ομαλή του εισαγωγή στην ολλανδική κοινωνία.
Αυτή ήταν η τέταρτή μου ανάρτηση στο ipernity, στις 23 Ιουνίου 2009. Είχα συμπληρώσει δύο εβδομάδες από τότε που δηλώθηκα για στον δήμο και περίμενα μόλις πάω εκεί να με δεχτούν άμεσα. Όμως, μου είπαν ότι χρειάζεται πρώτα να έχω δηλωθεί στο ολλανδικό κράτος, να μου έρθει το χαρτί με το BSN και ύστερα θα πρέπει να πάω εκεί να μου κλείσουν ραντεβού με έναν σύμβουλο. Κάτι που έγινε τελικά μετά από ενάμισο μήνα. Οφείλω να τονίσω εδώ ότι σε αυτήν την περίοδο της κρίσης ο ΟΑΕΔ δεν με βοήθησε όσο θα περίμενα πριν έναν χρόνο. Απλά με συμβούλευσαν πράγματα που ήδη γνώριζα και μου πρότειναν να μάθω ολλανδικά. Τώρα πλέον γνωρίζω, ότι ο ΟΑΕΔ θα "παλέψει" να σου βρει δουλειά όταν είσαι στο ταμείο ανεργίας ή λαμβάνεις κάποιο "κοινωνικό επίδομα" από το κράτος. Όταν, όμως, είσαι εκτός Ολλανδίας, για αυτούς δεν έχεις ακόμα δικαιώματα. Πρέπει να εργαστείς κάποιον καιρό όπου βρεις, αλλά πάντα νόμιμα και με χαρτιά, για να σε "λογαριάσουν".
Σήμερα πήγα στον ολλανδικό ΟΑΕΔ. Βρήκα τη διεύθυνση και το κτίριο μέσω του google earth και ξεκίνησα για το Sloterdijk (τέρμα του τραμ 12). Ουσιαστικά έψαχνα την υπηρεσία CWI, αλλά μετά από αρκετή αναζήτηση διαπίστωσα ότι έχει καταργηθεί και πλέον έχει ενταχθεί στο UWV. Η ιστοσελίδα είναι στο www.werk.nl, αλλά είναι στα ολλανδικά.
Στην UWV του Amsterdam μου εξήγησαν ότι επειδή είμαι γραμμένος στο Zaandam θα πρέπει να πάω στην αντίστοιχη υπηρεσία του εκεί δήμου. Έτσι και έγινε. Στη UWV του Zaandam μίλησα με έναν ευγενέστατο υπάλληλο, στην αγγλική γλώσσα, ο οποίος μου είπε ότι θα πρέπει πρώτα να μου έρθει το BSN στο σπίτι και έπειτα θα δικαιούμαι ως δηλωμένος πολίτης να ζητήσω υποστήριξη. Σε δύο εβδομάδες θα έχω το BSN, οπότε και θα μπορώ να επισκεφτώ ξανά το UWV και να ρωτήσω για θέσεις εργασίας.
Ταυτόχρονα με την απόδοση του BSN μου θα πρέπει να επισκεφτώ και την ιστοσελίδα www.digid.nl, όπου εκεί θα λάβω και τον προσωπικό μου αριθμό digID (digital ID). Αυτός ο αριθμός είναι ο αντίστοιχος BSN, αλλά για όλες τις δικτυακές συναλλαγές με το δημόσιο. Μόλις έχω τον digID θα μπορώ να μπω στην ιστοσελίδα www.werk.nl και από εκεί να δηλωθώ απευθείας στον ολλανδικό ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά μπορώ να τους τηλεφωνήσω και να κλείσω ραντεβού για να συναντηθώ με έναν ειδικό σύμβουλο σε περίπου δύο εβδομάδες από τότε. Ο σύμβουλος θα δει το βιογραφικό μου, θα εκτιμήσει τις δυνατότητές μου και θα με καθοδηγήσει για να βρω εργασία ή για να αποκτήσω προσόντα που μου λείπουν σε σχέση με αυτά που απαιτεί το επαγγελματικό στερέωμα.
Ξέρω, είναι λίγο πολύπλοκα, αλλά θα δείξει ο χρόνος αν αξίζουν όλα αυτά...
Αυτή ήταν η τρίτη ανάρτησή μου στο ipernity, στις 21 Ιουνίου 2009) γύρω από το Amsterdam και την αναζήτηση δωματίου. Ήταν τότε που συμπέρανα πόσο δύσκολο είναι να βρεις δωμάτιο στην Ολλανδία. Πρέπει να ξεκινήσεις την αναζήτηση τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν.
Στο τέλος του μήνα πρέπει να αφήσω το δωμάτιο που μένω εδώ και ενάμισι μήνα. Γρήγορα πέρασαν οι μέρες, ούτε που το κατάλαβα. Πριν 10 μέρες άρχισα να ψάχνω καινούριο δωμάτιο, προσωρινό ή μόνιμο. Κοιτούσα καθημερινά αρκετές ιστοσελίδες, γράφτηκα και στο kamernet. Το τελευταίο ήταν ακριβό. Περίπου 80 λεπτά για το ξεκλείδωμα της αγγελίας, δηλαδή να σου επιτρέψει να αφήσεις μήνυμα στον ιδιοκτήτη. Από καμιά 20 αγγελίες εκεί, μόνο ένας άνθρωπος με πήρε τηλέφωνο. Γενικά μέσα σε αυτές τις 10 μέρες ασχολήθηκα με περίπου 100 αγγελίες, και τελικά μου δόθηκε η ευκαιρία να δω 7 δωμάτια (μόνο οι 7 νάνοι έλειπαν...). Τελικά κατόρθωσα και συμφώνησα με ένα παιδί να μου αφήσει το δωμάτιο του για δύο μήνες (1 Ιουλίου - 31 Αυγούστου) με 300 ευρώ τον μήνα. Πολύ καλή τιμή αν σκεφτείς ότι η μέση τιμή είναι 400 ευρώ τον μήνα. Το μειονέκτημα είναι πως δεν είναι ένα μόνιμο δωμάτιο. Σε δύο μήνες θα πρέπει να έχω φύγει και από εκεί και να έχω εγκατασταθεί αλλού.
Συμπέρανα ότι για να βρεις ένα δωμάτιο κάπου στο Άμστερνταμ πρέπει να έχεις ξεκινήσει τη διαδικασία νωρίς, τουλάχιστον έναν μήνα πιο πριν. Επίσης, θα πρέπει να περιμένεις ότι ένα μόνιμο δωμάτιο είναι δυσεύρετο, ειδικά δωμάτιο που να μπορείς να δηλωθείς στον δήμο και να είναι και κάτω των 400 ευρώ. Συνήθως οι τιμές για μόνιμα δωμάτια ξεκινούν από 400 ευρώ.
Από την άλλη η ποιότητα των δωματίων δεν είναι πάντα και η καλύτερη. Ωστόσο, αν η αναζήτηση είναι επιτυχημένη, τότε με 400 ευρώ ή λιγότερα μπορεί κάποιος να βρει ένα αξιοπρεπές δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι ήδη επιπλωμένο και τουλάχιστον 12 τετραγωνικά μέτρα και μέσα στην τιμή να συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα έξοδα, όπως το ρεύμα, το νερό, η συνδρομή του ίντερνετ, κουζίνα μαγειρέματος με το φυσικό αέριο, πλυντήριο ρούχων, οι φόροι για τον δήμο κλπ.
Αν όλα πάνε καλά θα είμαι για δύο μήνες ξανά σε ένα προσωρινό δωμάτιο. Ευτυχώς, δηλώθηκα ήδη κάπου (να είσαι καλά Γιώργο!) και έτσι σε δύο εβδομάδες που θα μου έρθει το BSN (κάτι αντίστοιχο με το ΑΦΜ) θα δικαιούμαι να εργαστώ στην Ολλανδία. Χωρίς δήλωση στον δήμο ότι μένεις κάπου νόμιμα, δεν μπορείς να έχεις BSN, άρα και να εργαστείς. Συνεπώς, το δωμάτιο ή το σπίτι είναι ζωτικής σημασίας για να ξεκινήσει κάποιος να αναζητά εργασία. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ξεκινήσει τίποτα στην Ολλανδία.
Αυτή ήταν η δεύτερη ανάρτησή μου στο ipernity. Ψάχνοντας για ένα προσωρινό (ή μη) δωμάτιο διαπίστωσα ότι οι μισές τουλάχιστον αγγελίες στο διαδίκτυο είναι απάτες (scamms). Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε αν μία αγγελία είναι απατεωνιά. Πρώτα από όλα είναι πολύ ωραία για να είναι αληθινή. Βέβαια, πάνω στη λαχτάρα μας και στην ανάγκη μας να βρούμε χώρο, μπορεί να ξεγελαστούμε. Οπότε το επόμενο βήμα μας είναι να κάνουμε googling ένα κομμάτι της απάντησης που θα μας στείλει ο καλός μας σπιτονοικοκύρης. Το πιο σωστό είναι να μην δώσουμε πουθενά προκαταβολή και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, αφού οι απατεώνες έχουν στη διάθεσή τους πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες, όπως και χαρτιά και σφραγίδες συμβολαιογράφων. Το καλύτερο είναι να κινηθούμε σιγά-σιγά και προσεχτικά.
Τον τελευταίο καιρό έχω βρει κάποια site αγγελιών με σκοπό την εύρεση σπιτιού στο Amsterdam. Στέλνω καθημερινά μηνύματα ενδιαφέροντος και λαμβάνω διάφορες απαντήσεις. Ωστόσο, δεν γνωρίζω το ολλανδικό σύστημα σχετικά με τα σπίτια και είμαι διαρκώς σε εγρήγορση για πιθανές απατεωνιές. Μια τρανταχτή περίπτωση είναι η παρακάτω, όπου για δυο διαφορετικές αγγελίες έλαβα δύο μηνύματα σχεδόν πανομοιότυπα στον κορμό τους. Και στα δυο εκείνος που μου απαντάει είναι μισός Ιταλός στην καταγωγή. Και στις δύο περιπτώσεις μου μιλάνε για τον ίδιο πατέρα που ταξίδευσε στην Αυστραλία και αφού αρρώστησε στην επιστροφή πέθανε. Αν διαβάσετε τις απαντήσεις θα διαπιστώσετε αμέσως την τρανταχτή απάτη. Αναρωτιέμαι πόσες ακόμα αγγελίες θα είναι δολώματα.
Επίσης, σε μια άλλη περίπτωση μου έστειλαν φωτογραφίες από το δωμάτιο και επέμεναν να στείλω πρώτα χρήματα σε λογαριασμό και μετά να μου στείλουν κλειδιά.
Συμπεραίνω σε πρώτη φάση ότι ο επίδοξος μελλοντικός ενοικιαστής του Άμστερνταμ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός και σχολαστικός στην αναζήτησή του!
Προσέξτε τις δύο παρακάτω αγγελίες:
Αγγελία πρώτη: EUR450 Furnished 1 + bedroom apartment for rent (Amsterdam-Old-West near by Leidseplein)
Reply to: hous-ecdeq-1106455895@craigslist.org [Errors when replying to ads?] Date: 2009-04-04, 11:46AM CEST
Furnished 1 + bedroom apartment -(Amsterdam-Old-West near by Leidseplein) The furnshed apartment is situated on the 2nd floor. The apartment is just renovated. Lay out: entrance on the 2nd floor, separate toilet, open kitchen with several appliances, master bedroom with doors to the balcony, extra (study) room, very nice bathroom with separate shower, bath tube and washing machine. Features: -washing machine -dishwasher -microwave -oven -bath tube -balcony -2 sinks in bath room -high speed internet connection -tv connection -etc. Location: The Bosboom Toussaintstraat is one of the most popular streets in the Old West area. Not only because of the short walking distance to Vondelpark, Leidseplein, Canal area, shops and lots of facilities, but also because it's a nice, serene, wide side street with comfortable living. This area is served by Tram lines: 1,3 and 12. Monthly Rent: 450,- EURO including W/G/E/high speed internet+tv connection ONLY FOR EXPATS!
* Location: Amsterdam-Old-West near by Leidseplein * it's NOT ok to contact this poster with services or other commercial interest
Αγγελία δεύτερη: EUR400 Amazing Furnished 2 bedrooms in Amsterdam (Warmoesstraat)
Reply to: acavirani@yahoo.com [Errors when replying to ads?] Date: 2009-04-04, 7:08PM CEST
I am a double nationality young professional male and currently living alone after my past flatmates have finished there internship here in the city and have since then have 2 rooms to rent in my flat. My flat is located at Warmoesstraat, Amsterdam 1012, The Netherlands I am requesting a 350 euro for rent monthly and utilities of 50 euro totaling 400 euro to be paid monthly.
Flat Amenities * Large living room * Brand new kitchen with kitchen utensils * Free WIRELESS Internet Access * TV, VHS and DVD player * Two parking spaces * Two mail boxes * HiFi Wifi sound * Two bathrooms and toilet * Two furnished double sleeper bedrooms
Could you be interested, please contact me via email at once for more details and pictures.
Alession acavirani@yahoo.com
* cats are OK - purrr * dogs are OK - wooof * Location: Warmoesstraat
Προσέξτε τώρα τις απαντήσεις στα μηνύματα που έστειλα για περισσότερες πληροφορίες:
Απάντηση στην πρώτη αγγελία:
Pics and profile details
Attention,
Details about myself and family: I am a 28 yr double nationality professional female. I am half dutch and half briton. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.
He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and eversince my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets.. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.
About myself: I have lived all my life abroad and studies abroad as well but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker, i love to read and play games, i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it. I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst, so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the act that i go to school after work daily including Saturdays as well.
Flat Ammenities: The rooms that are for rent with this following facilities, a small fridge in each room, a big freezer in the kitchen,it is also furnished, have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose, a big twin bed that sleeps two people conveniently, private entrance and exit, private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven, gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose, so you can come with your laptop or desktop if you have one.
Price for the room: I am leasing 1+ bedrooms out, so i need responsible people as flatmates . The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 400 euros excluding utilities.. However, for utilities which includes: water, gas refill, electricity bill, laundry, parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euros including council tax as well So the total to pay monthly is about 450 euro including utilities charges.
Being a first timer in my flat, a security deposit of 600 euros from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of the rooms/flat either in my presence or absence, which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the future I can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent. I can rent the rooms for a long
term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period. Am sending to you some pictures hope you will love it? and i will send soonest to you a LEASE CONTRACT AGREEMENT, immediately you agreed with the terms and conditions of rent.
Note: you may have to pay for a security deposit of 600€ and for one month rent 450€ in advance to show some seriousness that you really want this flat, and if you need a room you are welcome, so that i can reserve either the flat or the room for you for the period you want cos a lot of people have wasted my time on this issue and i really want to deal with people who are serious and genuinely interested in the rooms, i hope you understand me? thanks once again for the interest in my room while waiting to read from you.
Regards, Sabrine Schroder
sabrines30@yahoo.com
Απάντηση στη δεύτερη αγγελία:
Hello Sokratis,
Details about myself and family I am a double nationality professional male. I am half Italia and half British. I was born in the North of Netherland, Vegel to be precise where i lived with my parents before my father who was a lawyer was transfered to Amsterdam to work for DHL company as their company legal advisory and i have to come here for my masters degree in the VU university in the city center. I had my bachelor's degree in environmental science in Universitat carlos 111 where i had the first opportunity to visit Spain and lived with my father in his apartment which he has permanently bought from the owner in the house now i am staying in another house which was bought by him before he became a late.
He died few months ago after he went on a business trip to Australia when he went to Vamed Engineerings and came back with Influenza and so was inffected but was not home on time for treatment. His memories lingers in my heart daily and each time i look at his picture and ever since my mother has been in Essex, London managing my fathers firm and also handling some of our assets. What more do i tell about my family.....!!! I have a kid brother and sister who are in school and living with my mother in Essex.
About myself I have lived all my life abroad and studies abroad aswell but want to continue my master here to learn some dutch and know more about my culture. Well i am a non smoker,i love to read and play games,i love computing,cooking and enjoy watching people enjoy my meal and see them happy eating and finishing it.I enjoy going to the beach during weekends and also love music and watch movies at my spare time or go to cinemas. I am a degree holder in human and environmental studies and thus i am furthering my career in the university doing my masters in international science for human aswell and working aswell as an analyst,so i do not stay home that much except weekends mostly Sundays this is due to the fact that i go to school after work daily including Saturdays aswell.
Flat Amenities The rooms that are for rent has the following facilities,a small fridge in each room,a big freezer in the kitchen,it is also furnished,have a TV connected to a cablet and also a sound system all for your entertainment purpose,a big twin bed that sleeps two people conveniently,private entrance and exit,private toilet and bathroom,parking space,washer and drier, it is air-conditioned,my kitchen is fully equipped also coz i do alot of cooking and so i have microwave oven,gas cooker and so many for your heating and cooking needs.There is connection to internet via wireless and LAN and also Broadband aswell for your computing purpose,so you can come with your laptop or desktop if you have one.
Price for the room I live in a 3 bedroom flat where i am leasing 2 bedrooms out because my flatmates have just finished their internship few months back and i am tired of staying alone,so i need responsible and fun to be with people as flatmates and as friends. The two bedrooms i have for rent both have double sleeper twin bed and the price is 350 euro excluding utilities... However,for utilities which includes:water,gas refill,electricity bill,laundry,parking space and internet charges as well and there are lots more which are not included amounts 50 euro including council tax as well So the total to pay monthly is about 400 euro including utilities charges.
Being a first timer in my flat,a security deposit of 600 euro from you as requested by my mother which is to serve as a guarantee of safety of my room either in my presence or absence,which is refundable at the end of your stay in the room if nothing was destroyed either by you or any of your guest who might come in the futureI can offer to rent for weeks if that's what you want as a short rent.I can rent the room for a long term lease but i will prefer a 3 months contract so we can be able to get to know ourselves better and after which the contract is renewable monthly or for a longer period.
Immediately i confirm your interest and knowing some things about you,I shall send to you the current pictures of your room and my flat in general with the kitchen and other pictures aswell before we proceed with the necessary details to prepare the tenement contract necessary for your move in.
Αυτό είναι το πρώτο άρθρο που έγραψα στο ipernity στις 5 Απριλίου 2009, όταν ήμουν στη Γερμανία και έψαχνα με κάθε τρόπο να βρω κάποια ουσιαστική πληροφόρηση για να ανέβω στην Ολλανδία. Ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά μου όλους τους φίλους που με βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τότε. Θα τους είμαι πάντα ευγνώμων.
Στην Ολλανδία ολοταχώς! Πως λέμε "στην κουζίνα ολοΠαχώς!"... Έγραψα κάποια πραγματάκια σε μήνυμα μου στην ftaneipia την περασμένη εβδομάδα. Εδώ θα τα πω λίγο πιο εκτεταμένα και θα παραθέσω και άλλες μου σκέψεις.
Πρώτα από όλα να συστηθώ. Ονομάζομαι Σωκράτης, είμαι 34 χρονών και ζούσα μέχρι πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησα το 2005 από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ. Έκτοτε δούλεψα σχεδόν τρία χρόνια σε μια κατασκευαστική εταιρεία της πόλης. Στην αρχή, όπως συμβαίνει για όλους τους νέους συναδέρφους, ήμουν το παιδί για όλες τις δουλειές. Μετά έκανα κάποιες μικρές Η/Μ μελέτες και κάποια στιγμή ανάλαβα την τεχνική υποστήριξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του δικτύου της εταιρείας. Είχα δουλειά (η εταιρεία είχε καμιά 100 Η/Υ στο δυναμικό της), ωστόσο αυτό το καλοκαίρι κάνοντας έναν απολογισμό και σχεδιάζοντας το μέλλον μου συμπέρανα ότι αυτή η δουλειά δεν είχε κάτι παραπάνω εδώ και πολύν καιρό να μου προσφέρει. Έτσι αποφάσισα ότι ή θα αλλάξω πόστο μέσα στην εταιρεία ή θα βρω αλλού εργασία επιστημονικού περιεχομένου, έτσι ώστε να μπορέσω να αξιοποιήσω τις ικανότητές μου και την ανάγκη μου για δημιουργική / εφευρετική εργασία. Τους επόμενους μήνες κατόπιν ενδελεχούς έρευνας εργασίας, διαπίστωσα αυτό που ήδη ήξερα, ότι δηλαδή η Ελλάδα μας διέρχεται έναν εργασιακό μεσαίωνα.
Και το θέμα είναι ότι δεν είναι η οικονομική κρίση που δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα την κατάσταση στη χώρα μας. Όχι. Η χώρα μας είχε πρόβλημα πολύ πριν την κρίση. Η ανεργία στους νέους, η αναξιοκρατία, το μέσο και το φακελάκι, το σαθρό πολιτικό σύστημα και όλα αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε παιδιά ενός τρίτου ή και τέταρτου Θεού, όλα αυτά δεν ήρθαν με την οικονομική ύφεση. Προϋπήρχαν και θα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, ανεξαρτήτου κρίσης, γιατί είναι συνυφασμένα με τον καθημερινό τρόπο ζωής και σκέψης των Ελλήνων. Κάποια μέρα η παγκόσμια κρίση θα αμβλυνθεί, όμως η «Ελληνική κρίση» θα συνεχίζει να επιδεινώνει τις ζωές εμάς των νέων, δεν θα περάσει έτσι αν δεν συνειδητοποιήσουμε τη λάθος μας σκέψη. Και το κακό είναι ότι η «Ελληνική κρίση» είναι χειρότερη από την «Παγκόσμια κρίση».
Να εξηγήσω γιατί το πιστεύω αυτό. Πρώτα απ’ όλα να σημειώσω ότι έτυχε να ζήσω πριν είκοσι χρόνια, έφηβος τότε, στη Γερμανία για περίπου επτά χρόνια. Αυτό με βοήθησε να ξεφύγω σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική νοοτροπία και να δω τα καλά και τα κακά στοιχεία μιας πολύ σωστά οργανωμένης χώρας, όπως είναι η Γερμανία. Και αυτή τη στιγμή πάλι είμαι για λίγο καιρό στη Γερμανία, στην επιδίωξή μου να πάω να ζήσω στην Ολλανδία. Εδώ ο πολίτης έχει αρκετές υποχρεώσεις, πληρώνει αρκετούς φόρους, τηρεί τους νόμους και επιδιώκει ο ίδιος την τάξη. Από την άλλη έχει και δικαιώματα, αλλά και ένα πολύ σωστό κοινωνικό και ασφαλιστικό σύστημα. Όταν, λοιπόν, στις ειδήσεις αναφέρουν ότι στην τάδε γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απολύθηκαν π.χ. χίλιοι εργαζόμενοι, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν πετιούνται στον δρόμο. Θα πάνε στο ταμείο ανεργίας και μέχρι να βρουν εργασία θα παίρνουν ένα αξιοπρεπές ποσό κάθε μήνα που θα τους επιτρέπει να συντηρηθούν σαν άνθρωποι. Και το κράτος κάποια στιγμή θα τους βρει δουλειά. Από την άλλη στην Ελλάδα, το επίδομα ανεργίας είναι αναξιοπρεπές και έχει ημερομηνία λήξης, κάτι το οποίο είναι μεγάλο πρόβλημα αφού ο ελληνικός άχρηστος ΟΑΕΔ υπάρχει μόνο για να ροκανίζει τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να διορίζονται εκεί αργόσχολα γαλαζοπράσινα παιδιά. Και δεν είμαι καθόλου υπερβολικός στους ισχυρισμούς μου.
Άρχισα λοιπόν να ψάχνω για εργασία στο εξωτερικό. Θέσπισα κάποια μακροπρόθεσμα κριτήρια (εργασία, ποιότητα ζωής, κοινωνικές παροχές, κα), συνέταξα μια λίστα ευρωπαϊκών χωρών και άρχισα να ψάχνω. Και ενώ την Ολλανδία δεν την είχα καν στην αρχική μου λίστα, στο τέλος μετά από αρκετή μελέτη κατάληξε να είναι η τελική μου επιλογή. Έχει κοινωνικές υπηρεσίες όπως η Γερμανία, από την άλλη όμως έχει ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο, καλές δυνατότητες σπουδών για τους ξένους και ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλός σε σχέση με τη Γερμανία που δείχνει ότι πάει να καταντήσει μια χώρα γερόντων τα επόμενα χρόνια.
Έκανα τον προγραμματισμό μου, ξενοίκιασα και το διαμέρισμα που νοίκιασα στη Θεσσαλονίκη (για την ακρίβεια το μεταβίβασα σε ένα φιλικό ζευγάρι), παραιτήθηκα από την εργασία μου, και με τις όποιες μικρές οικονομίες που είχα ξεκίνησα την πορεία μου για την Ολλανδία με μέσο σταθμό τη Γερμανία, όπου και είμαι αυτήν τη στιγμή. Με φιλοξενεί ο αδερφός μου. Είναι ηλεκτρονικός και έχει και δύο παιδάκια. Έχω και μια αδερφή που έχει μεταναστεύσει και αυτή στη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια.
Εγώ είχα μείνει πίσω, έλεγα να παλέψω στην Ελλάδα, όμως τα πράγματα κάθε μέρα γίνονται όλο και δυσκολότερα στη χώρα μας. Μπορώ να πω ότι έφυγα με μεγάλη απογοήτευση. Τι να κάνει, όμως, οποιοσδήποτε νέος που θέλει να προκόψει; Πιο πολύ με πειράζει η αναξιοκρατία και η κακή πολιτική και κοινωνική νοοτροπία του λαού μας.
Τέλος πάντων… Στην πορεία μου για την Ολλανδία σκέφτομαι να κάνω μια πρώτη αναζήτηση για το Άμστερνταμ. Ακόμα δεν έχω βρει σπίτι ή εργασία. Θέλω όμως να ανέβω στο Άμστερνταμ, να βρω ένα δωμάτιο να συγκατοικήσω και παράλληλα να αναζητήσω εργασία. Στην αρχή οποιαδήποτε εργασία. Ως προς τη συγκατοίκηση δεν έχω πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συγκατοικούσα και ήταν απίστευτη εμπειρία και έκανα πάρα πολλούς καινούριους φίλους έτσι (Θανάση, Χριστίνα, Φώτη και Τίνα μου λείπετε παιδιά, εύχομαι να με επισκέπτεστε συχνά εδώ πάνω…). Και είναι οι φίλοι μου μαζί με συγγενείς και το κλίμα της Ελλάδας αυτά που πραγματικά θα μου λείψουν στο εξωτερικό Ωστόσο, είμαι αποφασισμένος να μείνω αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Κύριο κριτήριο επιστροφής: Να γίνει η Ελλάδα έστω και λίγο σαν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη σε βασικούς τομείς ποιότητας ζωής, όπως στα εργασιακά δικαιώματα, στον σεβασμό στον πολίτη, στην αλληλεγγύη, την πρόνοια για τις εργαζόμενες μητέρες, τη σωστή διαχείριση χρημάτων των πολιτών,… (ωχ! θα επιστρέψω άραγε ποτέ πίσω;) Στην προσπάθεια μου για να έρθω στο Άμστερνταμ ψάχνω να βρω οποιονδήποτε έλληνα ή ελληνίδα μένει ήδη εκεί, με σκοπό να με βοηθήσει, παρέχοντάς μου μερικές πληροφορίες σχετικά με την πόλη, πώς να βρω ένα δωμάτιο να συγκατοικήσω, τις πρώτες δυσκολίες εκεί, και για την επιλογή μου. Στην αναζήτησή μου την προπερασμένη εβδομάδα, έπεσα πάνω στο blog της ftaneipiaaaaaaaaaaa. Αυτά που είχα διαβάσει με βοήθησαν πολύ και επιχείρησα να συνομιλήσω μαζί της με σκοπό να τη ρωτήσω κάποια πράγματα παραπάνω. Η ανταπόκρισή της ήταν πολύ θετική. Μάλιστα, συνεχίζοντας μετά τα διαβάζω τα post της, διαπίστωσα ότι κάποια τα είχα διαβάσει στην αναζήτησή μου πριν μήνες για να επιλέξω χώρα και συνέβαλαν και αυτά να επιλέξω την Ολλανδία. Μεγάλο πράγμα τελικά τα ποστ! Από την άλλη προσπαθώ εδώ και πολλές μέρες να τηλεφωνήσω στην ελληνική κοινότητα του Άμστερνταμ με σκοπό να ζητήσω πληροφορίες και βοήθεια, αλλά δεν το σηκώνει κανείς. Τους έστειλα και e-mail πριν δέκα μέρες, αλλά δεν μου απάντησαν. Αναρωτιέμαι, αν υπάρχει ελληνική κοινότητα ή αν είναι ανενεργή.
Πάντως, οι εμπειρίες μου σχετικά με τους Έλληνες της Γερμανίας όταν ήμουν εκεί πριν είκοσι χρόνια δεν ήταν και οι καλύτερες. Είδα αρκετούς να έχουν τη ίδια ασυγκράτητη λαμογιά και απατεωνιά μέσα τους. Και δεν μου άρεσε που ισχυρίζονταν ότι οι Γερμανοί είναι κατώτερος λαός, πολλές φορές αποκαλώντας τους «γουρούνια στη συμπεριφορά», χωρίς να βλέπουν τα καλά τους στοιχεία και ότι στην ουσία αυτό που μετράει είναι πρώτα από όλα η δικιά μας συμπεριφορά να είναι σωστή και ειλικρινής με σκοπό να γίνει πρότυπο και για τους άλλους. Δεν την μπορώ την υποκρισία. Θέλω πράγματα καθαρά και ξάστερα και για τον λόγο αυτό προσπαθώ πάντα οι πράξεις μου να συμβαδίζουν με τον λόγο μου. Υπάρχουν, από την άλλη, και πολύ καλοί έλληνες στη Γερμανία, τους οποίους τους αγαπώ και θέλω να τους μοιάσω σε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.
Αυτό είναι και το πρώτο μου post στο ipernity. Ήδη έγραφα και γράφω ακόμα στο www.3000meres.blogspot.com και σύντομα και θέλω να κάνω και ένα blog στο wordpress. Πληροφοριακά, τo e-mail μου είναι το Socrates.net@gmail.com.
Θα παρακαλούσα κάθε φίλο ή επισκέπτη να παραθέσει ένα μικρό σχόλιο. Όποιος γνωρίζει για σπίτι, εργασία ή μπορεί να μου δώσει πληροφορίες θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Όπως και να με σχολιάσει σε κάποιον ισχυρισμό μου που μπορεί να μην είναι σωστός και εγώ να το αγνοώ. Ευχαριστώ πολύ παιδιά.
Μετά από αρκετούς μήνες περιπλάνησης και συστηματικής προσπάθειας, αισθάνομαι πανευτυχής: Επιτέλους, βρήκα μια πολύ καλή εργασία, η οποία μου αρέσει και με ικανοποιεί!
Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που έφυγα από την Ελλάδα και αυτήν τη στιγμή εργάζομαι σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης. Πάρα πολύ καλές συνθήκες εργασίας με πολύ καλούς συναδέρφους, όλοι τους επαγγελματίες και άψογοι στους τρόπους και τη συμπεριφορά. Ο διεύθυντης του τμήματος και ο μάνατζερ είναι πολύ καλοί άνθρωποι και σου συμπεριφέρονται όπως θα έπρεπε: Σαν συνάδερφοι. Απευθύνεσαι σε αυτούς με το μικρό τους όνομα, μπορείς να μιλήσεις με άνεση για οτιδήποτε. Αυτό που μετράει είναι να κάνεις τη δουλειά σου σωστά και επαγγελματικά. Εξάλλου η εταιρεία έχει κατεύθυνση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μπορώ να πω ότι μου αρέσει πάρα πολύ αυτό.
Όταν έφυγα από την Ελλάδα ακριβώς αυτήν την εργασία ήθελα να κάνω. Δεν ξέρω αν είναι τύχη, γνωρίζω όμως πως πάλεψα και προετοιμάστηκα πάρα πολύ έτσι, ώστε να μπορώ να παρουσιάσω σε αυτούς τους ανθρώπους τον ευατό μου και τις μελλοντικές μου δυνατότητες. Χαίρομαι που μπορέσαν να συνειδητοποιήσουν την αξία μου και τον επόμενο καιρό θα στρωθώ δυναμικά στη δουλειά για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.
Αισθάνομαι πολύ τυχερός!
Τυχερός είμαι και στο θέμα του δωματίου. Μετά από κάποιες εβδομάδες βρήκα ένα δωμάτιο στην Ουτρέχτη και με το καλό θα μετακομίσω αυτό το σαββατοκύριακο. Είναι περίπου μισή ώρα περπάτημα από τη δουλειά, πολύ καλή περίπτωση!
Τι άλλο να πω; Νομίζω, ότι όταν έχουμε αξία και πιστεύουμε στους εαυτούς μας μπορούμε σιγά-σιγά να πετύχουμε σημαντικά πράγματα σε τομείς, όπως η εργασία. Θα ιδρώσουμε, θα κοπιάσουμε, θα αγωνιστούμε και στο τέλος όλα θα πάνε καλά.
Από τότε που ήμουν στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα προσπαθώ να βάλω μια άκρη στο χάος που ονομάζεται "εύρεση αγγελιών εργασίας στην Ολλανδία μέσω του διαδικτύου". Η λέξη "χάος" δεν είναι καθόλου υπερβολή. Μέσα σε τόσους μήνες έχω δοκιμάσει τις περισσότερες ιστοσελίδες για εύρεση εργασίας και τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα τα προσδοκώμενα. Π.χ. η ιστοσελίδα Undutchables (http://www.undutchables.nl/) είναι σχεδόν η πρώτη που θα σου προτείνουν να ψάξεις για αγγελίες. Στην πραγματικότητα είναι χάλια! Ίσως να βρεις κάτι εκεί, αλλά αν κάνεις μια αναζήτηση στο monster θα διαπιστώσεις του λόγου το αληθές. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αξιόπιστες πηγές, θέλει να πάθεις και να μάθεις!
Παρακάτω ξεχώρισα 6 μηχανές για αναζήτηση αγγελιών. Όποιος φίλος θέλει μπορεί να τις δοκιμάσει και να σχολιάσει την αποδοτικότητά τους.
1. MONSTER www.monster.com Εξαιρετική μηχανή με πάρα πολλές αγγελίες και δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού χρήστη. Αποδελτιώνει επιλεγμένες αγγελίες και τις στέλνει με e-mail.
Αξιολόγηση: Πολύ καλό Γλώσσα: Αγγλικά, Ολλανδικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Ναι Πληρότητα αγγελιών: Πολύ μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Πολύ καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Πτυχιούχοι / όλα τα επαγγέλματα Δυνατότητα δημιουργίας user account: Ναι Αποδελτίωση επιλεγμένων κατηγοριών αγγελιών και αποστολή τους με e-mail: Ναι
2. INDEED http://www.indeed.nl/ Εξαιρετική μηχανή με πάρα πολλές αγγελίες. Δέχεται λέξεις κλειδιά και δίνει αποτελέσματα διατεταγμένα ανά ημερομηνία ή ανά σχετικότητα αγγελιών. Απαιτεί λίγα ολλανδικά για την περιήγηση μέσα σε αυτό.
Αξιολόγηση: Πολύ καλή μηχανή Γλώσσα: Αγγλικά, Ολλανδικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Ναι Πληρότητα αγγελιών: Πολύ μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Πολύ καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Όλα τα επαγγέλματα Δυνατότητα δημιουργίας user account: Όχι
3. XPAT-JOBS http://www.xpatjobs.com/ Πολύ καλή μηχανή με πάρα πολλές αγγελίες και δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμού χρήστη. Μειονέκτημά της είναι ότι δεν επιτρέπει άμεση πρόσβαση στα website των αγγελιών. Κάνεις αίτηση μέσα από το ίδιο το website.
Αξιολόγηση: Πολύ καλή Γλώσσα: Ολλανδικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Όχι Πληρότητα αγγελιών: Μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Αρκετά καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Πτυχιούχοι Δυνατότητα δημιουργίας user account: Ναι
Αξιολόγηση: Αρκετά καλή Γλώσσα: Αγγλικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Ναι Πληρότητα αγγελιών: Μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Αρκετά καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Όλα τα επαγγέλματα Δυνατότητα δημιουργίας user account: Όχι
5. SIMPLY HIRED http://www.simplyhired.nl Καλή μηχανή, σαν την IDEED, αλλά με λιγότερα αποτελέσματα.
Αξιολόγηση: Αρκετά καλή Γλώσσα: Ολλανδικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Ναι Πληρότητα αγγελιών: Μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Αρκετά καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Όλα τα επαγγέλματα Δυνατότητα δημιουργίας user account: Όχι
6. JOB RAPIDO http://www.jobrapido.nl Καλή μηχανή, σαν την IDEED, αλλά με λιγότερα αποτελέσματα.
Αξιολόγηση: Αρκετά καλή Γλώσσα: Ολλανδικά Σύνδεσμοι απευθείας στις αγγελίες: Ναι Πληρότητα αγγελιών: Μεγάλη Ποιότητα αγγελιών: Αρκετά καλή Κατηγορίες επαγγελμάτων: Όλα τα επαγγέλματα Δυνατότητα δημιουργίας user account: Όχι
Σε λίγο θα κλείσω τρεις μήνες στην Ολλανδία και σιγά-σιγά αποκτώ μια πρώτη μικρή πείρα σχετικά με το τι ισχύει για την αγορά εργασίας σε αυτήν τη χώρα. Το να βρεις μια εργασία ως πτυχιούχος στην Ολλανδία αυτόν τον καιρό είναι θέμα προσόντων, καλής προετοιμασίας, υπομονής, επιμονής και τύχης. Ως προς τα προσόντα, πέραν του πτυχίου απαιτείται μια καλή προϋπηρεσία πάνω στο αντικείμενο και να είναι και πρόσφατη. Επίσης, θα πρέπει να έχεις τα προσόντα που αναγράφονται στην αγγελία και να μη σου λείπει κάποιο, αλλιώς δεν μπαίνουν στον κόπο να κοιτάξουν την αίτησή σου. Ως προς την καλή προετοιμασία, θέλει πολύ καλή συλλογή στοιχείων, πολύ καλή έρευνα της αγοράς, κοινωνική δικτύωση με όσον το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που ήδη ζουν και εργάζονται στην Ολλανδία, εκμάθηση ολλανδικών σε ένα επίπεδο τύπου lower, τις περισσότερες φορές εγκατάσταση στη χώρα ως πολίτης με όλα τα χαρτιά (δηλωμένη διεύθυνση, BSN, τραπεζικός λογαριασμός κλπ.), συνεχή αποστολή αιτήσεων, επίσκεψη των γραφείων εργασίας (uitzendbureau) και συνεχή προσπάθεια. Μαζί με τη συνεχή προσπάθεια απαιτείται και υπομονή, επιμονή και τύχη, γιατί αυτόν τον καιρό οι εταιρείες είναι πιο συγκρατημένες. Σίγουρα κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάκαμψη και η αγορά θα αρχίσει να ξανανεβαίνει, αλλά προς το παρόν η δεξαμενή των επαγγελματιών είναι μεγάλη ως προς τον αριθμό των αγγελιών, οι οποίες δεν είναι καθόλου λίγες. Είναι θέμα συνεχούς προσπάθειας, επιμονής και τύχης να πάνε όλα καλά. Ανάλογα με την προϋπηρεσία και τα προσόντα αυτή η διαδικασία ίσως να πάρει αρκετούς μήνες, οπότε όποιος θέλει να μετακινηθεί στην Ολλανδία, θα πρέπει να το έχει καλά στο μυαλό του αυτό. Ωστόσο, ευκαιρίες πάντα υπάρχουν και στο τέλος το αποτέλεσμα αξίζει.
Στο παραπάνω βίντεο, το οποίο είναι στα αγγλικά, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για τα αίτια της οικονομικής ύφεσης που ζούμε αυτόν τον καιρό. Παρακάτω, έχω ένα άρθρο από την Καθημερινή του Νοέμβρη 2008.
Οικονομική κρίση: Πώς φτάσαμε ως εδώ
Της Ελένης Στεργίου hstergiou@kathimerini.gr
Στην πρώτη της ύφεση εισήλθε η οικονομία της Ευρώπης, μετά από δύο τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Tα διεθνή χρηματιστήρια έχουν απωλέσει πάνω των 29 τρισ. δολαρίων από την αρχή του έτους, ενώ οι συνολικές διαγραφές και οι ζημιές ανέρχονται στα 927 δισ. δολάρια, αναδεικνύοντας τη σημερινή κρίση ως τη χειρότερη μετά τη Μεγάλη Υφεση.
Τα ερωτήματα που συνεχώς βασανίζουν αναλυτές και μη είναι: Πως φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση και πότε θα τελειώσει. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δείχνουν ότι η ανάκαμψη σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ θα ξεκινήσει από τα μέσα του 2009, ενώ για την Ιαπωνία από τις αρχές του νέου έτους. Ωστόσο, οι παρενέργειες στις οικονομίες από την κρίση θα είναι αισθητές και το 2010.
Πώς ξεκίνησε, όμως η σημερινή κρίση που έρχεται 78 χρόνια μετά το κραχ του 1929; Προέκυψε μετά το ξέσπασμα των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης της Αμερικής, το οποίο προκάλεσε ένα «ντόμινο» αντιδράσεων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα αυτών η παγκόσμια οικονομία έχει πληρώνει με επιβράδυνση και οι ανεπτυγμένες οικονομίες, βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση. Από το 2007 μέχρι σήμερα, η κρίση απαριθμεί πάνω από 700.000 αστέγους και 860.000 απολυμένα στελέχη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ 1,5 εκατομμύριο κατοικίες είναι στη διαδικασία της κατάσχεσης. Σύμφωνα με αναλυτές, από τις 8.500 αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να μείνουν οι μισές.
Αλλά, μία κρίση δεν έρχεται ξαφνικά. Κατά την περίοδο 2004 - 2006 εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στα δάνεια υψηλού κινδύνου. Το 2007 παρουσιάστηκαν και τα πρώτα προβλήματα σε κάποιους τραπεζικούς ομίλους και άρχισε να ακούγεται για πρώτη φορά ο όρος subprime. Κανείς δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Αναλυτές και ακαδημαϊκοί εξέφραζαν, τότε, σε στήλες του οικονομικού Τύπου την ανησυχία τους για μια επερχόμενη κρίση. Κανείς δεν τους άκουσε.
Τι είναι όμως τα subprime; Επινοήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ για να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια σε πολίτες με κακό πιστοληπτικό ιστορικό ή με χαμηλά εισοδήματα. Τα δάνεια αυτά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά προσέφεραν στις τράπεζες μεγαλύτερες αποδόσεις.
Οι αποδόσεις αυτές γίνονταν μεγαλύτερες όταν οι τράπεζες τα τιτλοποιούσαν. Η μία τράπεζα πουλούσε τα τιτλοποιημένα δάνεια στην άλλη και με αυτόν τον τρόπο μετέθετε τον κίνδυνο και ταυτόχρονα καρπωνόταν το κέρδος. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μία αγορά παραγώγων εξασφάλισης πιστωτικού κινδύνου. Τα προϊόντα αυτά προστέθηκαν σε μία αγορά 62 τρισ. δολαρίων με στόχο να προστατεύουν τις τράπεζες από το ενδεχόμενο επισφαλειών. Tα προϊόντα αυτά σιγά σιγά αντί να χρησιμοποιούνται ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, μετατράπηκαν σε χρυσοφόρες επενδύσεις. Όλα έδειχναν να λειτουργούν σαν μια καλορυθμισμένη μηχανή. Υψηλά κέρδη, μεγάλη ρευστότητα και εξασφάλιση κινδύνου.
Κάτι, όμως, δεν πήγε καλά. Τον Αύγουστο του 2007 η κρίση είναι γεγονός. Η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων subprime πέρασε. Πολλοί δανειολήπτες που είχαν πάρει τέτοια δάνεια s δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους. Οι κατασχέσεις ακινήτων και οι πλειστηριασμοί διαδέχθηκαν ο ένας τον άλλον και αρκετοί έχασαν τα σπίτια τους. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ενέτειναν την πτώση των τιμών ακινήτων. Η αξία των ακινήτων μειώθηκε και μαζί οι εξασφαλίσεις των τραπεζών και η περιουσία των δανειοληπτών.
Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Nothern Rock, η πέμπτη μεγαλύτερη βρετανική στεγαστική τράπεζα ζήτησε επείγουσα ρευστότητα από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η κατάρρευση της τράπεζας είχε ήδη επέλθει και τρεις μήνες μετά κρατικοποιήθηκε. Ακολούθησε η κατάρρευση και κρατικοποίηση τραπεζικών κολοσσών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Lehman, AIG, Fannie Mae, Freddie Mac, Merrill Lynch, Fortis, Dexia, Bear Stearns ήταν μερικοί από τους τραπεζικούς γίγαντες που έπεσαν εν μία νυκτί. Οι περισσότεροι διασώθηκαν.
Η κρίση συνέχισε να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Από τις πτωχεύσεις τραπεζών περάσαμε στον κίνδυνο πτώχευσης χωρών. Πρώτο θύμα η Ισλανδία. Πιο πρόσφατο η Ουγγαρία. Και οι δύο ζήτησαν τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τους τελευταίους μήνες οι ηγέτες σε παγκόσμιο επίπεδο συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται ένα διεθνές σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Τον Οκτώβριο, εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου 700 δισ. δολαρίων. Επίσης, πραγματοποιούνται συμβούλια κορυφής και συναντήσεις στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δείτε εδώ ένα κείμενο για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ολλανδίας σε σχέση με τους Έλληνες μετανάστες. Το βρήκα στο Διαδίκτυο σε μορφή word και σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να υπάρχει και σε ιστοσελίδα. Το έχει επιμεληθεί ο Nίκος Καπόνης ( Nikos Kaponis, Gr. V. Megenstraat 38, 4205 GJ Gorinchem). Βέβαια, είναι για το 2005 και δεν έχω ψάξει ποιές αλλαγές θα έχουν συμβεί έως σήμερα. Ωστόσο είναι μια καλή βάση για αρχική ενημέρωση.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 (Χόρινχεμ 14 Ιουνίου 2005)
1. Τι είναι σύνταξη (pensioen) και τι είναι ΑΟW; AOW : Είναι η κύρια Γενική Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.) Pensioen: Επικουρική (Κλαδική) Σύνταξη Γήρατος (Στους Έλληνες γνωστή και σαν ανθυγιεινά) Συμπληρώνει την κύρια γενική Σύνταξη Γήρατος.
1.1 AOW : Γενική (Εθνική) Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.) Η Γενική Σύνταξη Γήρατος χορηγείται όταν κάποιος/α γίνει 65 χρονών. Σε γενικές γραμμές όλοι οι κάτοικοι της Ολλανδίας είναι ασφαλισμένοι για τη σύνταξη αυτή (υπάρχουν εξαιρέσεις). Για πλήρη σύνταξη πρέπει ο ασφαλισμένος να είναι κάτοικος Ολλανδίας απο το 15ο μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του, δηλαδή 50 χρόνια. Για κάθε χρόνο που δεν είσαι ασφαλισμένος σου κάνουν 2% περικοπή Το ύψος της σύνταξης εξαρτάται από τα χρόνια ασφάλισης και από την οικογενειακή κατάσταση. (Έγγαμος ή συζών), άγαμος με παιδί μέχρι 18 ετών και άγαμος χωρίς παιδί.
1.2 Pensioen: Επικουρική Σύνταξη Σε γενικές γραμμές και η επικουρική σύνταξη χορηγείται όταν κάποιος/α γίνει 65 ετών. Δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους (τόσο στο ύψος της σύνταξης όσο και στο ύψος των εισφορών.) Σε γενικές γραμμές για πλήρη επικουρική σύνταξη ο ασφαλισμένοςπρέπει να έχει συμμετοχή στο συνταξιοδοτικό ταμείο του κλάδου του 40 χρόνια. Στα περισσότερα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία (Bedrijfspensioenfondsen) η συμμετοχή για τη σύνταξη γήρατος αρχίζει στα 25. Σημείωση: και οι 2 είναι συντάξεις γήρατος.
2. Ti παίρνει ένας Έλληνας από την Ολλανδία όταν πάει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα; Όταν ένας Έλληνας που μένει (μόνιμα) στην Ολλανδία επιστρέψει για πάντα πίσω στην Ελλάδα μπορεί (όταν φυσικά δικαιούται) να πάρει από την Ολλανδία τις εξής παροχές: - Γενική. Σύνταξη Γήρατος (AOW) - Επικουρική (Κλαδική) σύνταξη - Επίδομα ανικανότητας εργασίας (WAO) (Μπορεί να το πάρει μέχρι να γίνει 65 χρονών) - Σύνταξη επιζώντων (ΑΝW) και αυτή μέχρι να γίνει ο δικαιούχος 65 χρονών εφ’όσον πληρεί τις προϋποθέσεις. - Πρόωρη (εθελοντική) σύνταξη (VUT / Prepensioen)
Σύμφωνα με τον νόμο επαναπατρισμού (Remigratiewet) - Επίδομα επαναπατρισμού (remigratievoorziening) & Έξοδα μετακόμισης και εγκατάστασης στην Ελλάδα. - Μόνο έξοδα μετακόμισης και εγκατάστασης στην Ελλάδα.
2.1 Tί πρέπει να κάνει ένας Έλληνας που επέστρεψε από την Ολλανδία στην Ελλάδα προτού γίνει 65 ετών; Όσοι έχουν κατοικήσει ή και εργαστεί στην Ολλανδία και έχουν επιστρέψει για πάντα στην Ελλάδα πριν γίνουν 65 χρονών, μπορούν να υποβάλλουν τα χαρτιά για τη σύνταξή τους από την Ολλανδία στους παρακάτω αναφερόμενους φορείς:
Γενική Σύνταξη Γήρατος (ΑΟW) -Στο ΙΚΑ Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που παίρνουν Ολλανδικό επίδομα ή σύνταξη. -Στον ΟΓΑ Οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που παίρνουν Ολλανδικό επίδομα ή σύνταξη. -Στην SVB ROERMOND (Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσοι δεν είναι πουθενά ασφαλισμένοι στην Ελλάδα (ΙΚΑ /ΟΓΑ / ΤΕΒΕ κ.τ.λ.) -Στην SVB lEIDEN (Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), όσοι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα κάνοντας χρήση του νόμου επαναπατρισμού (remigratiewet)
Για την Επικουρική Σύνταξη: Aν το συνταξιοδοτικό ταμείο γνωρίζει τη διεύθυνσή σου σε ενημερώνει εκείνο 3-4 μήνες πριν γίνεις 65 χρονών. Αν όχι τότε ο/η ενδιαφερόμενος/η θα πρέπει να επικοινωνήσει με το/τα ταμείο/α που ήταν ασφαλισμένος/η για να του στείλουν την αίτηση για τα συντάξιμα. π.χ BPF- schoonmaak η BPF metalectro.
2.2 Είσαι ασφαλισμένος για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Αν έχεις επιστρέψει με AOW / ANW / WAO και ήσουν ασφαλισμένος στο Ταμείο Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Ziekenfonds) παραμένεις ασφαλισμένος από την Ολλανδία στην Ελλάδα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για τη μεταφορά της ασφάλισης από Ολλανδία στην Ελλάδα χρειάζεσαι το κοινοτικό έντυπο Ε-121 το οποίο στο χορηγεί ο οργανισμός CVZ (College voor zorgverzekeringen) Αν είχες ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να φροντίσεις μόνο σου για την ασφάλισή σου. Όσοι κάνουν χρήση του νόμου επαναπατρισμού και παίρνουν και επίδομα επαναπατρισμού μπορεί ή να παραμείνουν ασφαλισμένοι μέσω κάποιου άλλου Ολλανδικού επιδόματος ή σύνταξης ή να κάνουν αυτασφάλιση. Για την αυτασφάλιση ο δικαιούχος λαμβάνει το ποσό των € 102 τον μήνα αν είναι παντρεμένος ή € 59 αν είναι ανύπαντρος. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι πάντα να επικοινωνείτε με τους αρμόδιους φορείς.
2.3 Ελληνική σύνταξη; Aν ο/η ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη από το ΙΚΑ τον ΟΓΑ ή κάποιο άλλο Ταμείο θα λάβει και Ελληνική σύνταξη. Σε κάθε περίιπτωση θα πρέπει εγκαίρως να μάθει τι θα πρέπει να κάνει και που να απευθυνθεί.
3. Αν κάποιος δουλέψει 10 χρόνια στην Ολλανδία (Δάσκαλος) και φύγει μετά για την Ελλάδα θα πάρει μόνο 20% ΑΟW στα 65; Βασική προϋπόθεση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος (Γ.Σ.Γ.) είναι πόσα χρόνια κατοικείς στην Ολλανδία μετά τα 15 σου. Αν π.χ. ο δάσκαλος ήταν ασφαλισμένος για τη Γ.Σ.Γ και εργάστηκε 10 χρόνια αλλά κατοίκησε 11 θα πάρει 22% σύνταξη γήρατος. Αν έχει σύζυγο χωρίς έσοδα που κατοικεί μαζί του θα πάρει το ανάλογο συμπληρωματικό επίδομα για τη νεότερη σύζυγό του. Τέλος αν είχε συμμετοχή σε Ταμείο επικουρικής σύνταξης θα πάρει μερική σύνταξη και από το ταμείο αυτό.
4. Nόμος επαναπατρισμού (Remigratiewet) : Αν κάποιος επιστρέψει για πάντα στην Ελλάδα με το νόμο επαναπατρισμού. Όταν γίνει 65 ετών παίρνει ΑΟW + επίδομα επαναπατρισμού; μόνο AOW; μόνο επίδομα επαναπατρισμού; σύνταξη επικουρική; Το επίδομα επαναπατρισμού χορηγείται στον δικαιούχο ισόβια. Όταν γίνει 65 ετών υπάρχει περίπτωση να πάρει Γενική Σύνταξη Γήρατος(AOW) και επίδομα επαναπατρισμού ή να πάρει μόνο Γενική Σύνταξη Γήρατος. Αυτό εξαρτάται από το ύψος της Γενικής Σύνταξης Γήρατος του δικαιούχου, και της συζύγου του (αν είναι παντρεμένος). Η επικουρική σύνταξη δεν επηρεάζει το επίδομα επαναπατρισμού. Καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον Ολλανδικό φορέα SVB- Leiden 1 χρόνο πριν γίνετε 65 χρονών για να ενημερωθείτε σχετικά.
Σημείωση: Για τα ποσά βλεπε στο παράρτημα τον σχετικό πίνακα.
5. Τι παίρνει ένας Ελληνας στην Ολλανδία; Oι κυριότερες συντάξεις και επιδόματα που μπορεί να πάρει ο Έλληνας που κατοικεί στην Ολλανδία, εφόσον είναι ασφαλισμένος και πληρεί τις κατά νόμο προϋποθέσεις, είναι τα εξής: - - - - Επίδομα Ανεργίας (WW-uitkering) - Eπίδομα ανικανότητας εργασίας (WAO-uitkering) - Eεπίδομα Κοινωνικής Πρόνοιας (Bijstand - Γενική Σύνταξη Γήρατος (ΑΟW) & ίσως συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) για το μικρότερο σε ηλικία ταίρι του. - Eπικουρική Σύνταξη Γήρατος (Bedrijfspensioen) - Πρόωρη σύνταξη (VUT / Prepensioen) - Γενική Σύνταξη Επιζώντων (Χηρείας) (ΑΝW) - Ελληνική Σύνταξη από ΟΓΑ/ ΙΚΑ / ΝΑΤ / ΤΕΒΕ ή ίσως κάποιο άλλο ταμείο.
5.1 Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να πάρει τις παρακάτω αναφερόμενες (Ολλανδικές) συντάξεις ή επιδόματα στην Ολλανδία; • Γενική Σύνταξη Γήρατος ( ΑΟW): H Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία ανήκετε ή ο Δήμος από τον οποίο λαμβάνετε επίδομα Πρόνοιας (bijstand) σας στέλνουν την αίτηση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος 6 μήνες προτού γίνετε 65 χρονών. Την αίτηση πρέπει να τη συμπληρώσετε και να τη στείλετε με τα παραρτήματα (bijlagen) που σας ζητάνε. Αν δεν λάβετε την αίτηση τότε επικοινωνείστε με την Τράπεζα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία ανήκετε για να σας την στείλουν.
• Συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) Γενικής Σύνταξης Γήρατος ( ΑΟW): Μαζί με την αίτηση για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος υποβάλλετε και την αίτηση για το συμπληρωματικό επίδομα. Αυτό το παίρνετε όταν το ταίρι σας δεν έχει καθόλου έσοδα. Αν έχει έσοδα μπορείτε να πάρετε μέρος του επιδόματος ή καθόλου.
• Επικουρική σύνταξη: Ο συνταξιοδοτικός φορέας(Bedrijfspensioenfonds) στον οποίο ανήκετε θα σας ενημερώσει , συνήθως 2-4 μήνες, προτού γίνετε 65 χρονών. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση και να την επιστρέψετε συμπληρωμένη το ταχύτερο στον συνταξιοδοτικό φορέα.
• Γενική Σύνταξη Επιζώντων (ANW): Συνήθως την διεκπεραίωση για την σύνταξη αυτή την αναλαμβάνει το γραφείο τελετών. Αν θέλετε όμως μπορείτε μόνοι σας να υποβάλλετε αίτηση για τη σύνταξη αυτή στην Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων(SVB) στην οποία ανήκετε.
• Ελληνική Σύνταξη: Aν δικαιούσθε Ελληνική σύνταξη (ΙΚΑ/ΟΓΑ /ΝΑΤ/ ΤΕΒΕ ή άλλο ταμείο θα το κάνετε γνωστό στην Τράπεζα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην οποία καταθέσατε τα χαρτιά σας για τη Γενική Σύνταξη Γήρατος. Αν έχετε βιβλιάριο/α ή καρτέλλες του ΙΚΑ θα πρέπει τα πρωτότυπα να τα καταθέσετε στην ΤΚΑ. Η ΤΚΑ θα στείλει τα χαρτιά σας στο ΙΚΑ Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και θα αρχίσει η διαδικασία, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα, για την έκδοση της συνταξής σας. Σημείωση: Αν έχετε εργατικό παρελθόν σαν μισθωτός 40 χρόνια (στην Ελλάδα την Ολλανδία ή άλλο κράτος της Ε.Ε. τότε μπορείτε να υποβάλλετε την αίτηση για την Ελληνική σύνταξη πριν γίνετε 65 ετών.(π.χ. 61 ετών).
Για τα υπόλοιπα ταμεία ( ΟΓΑ / ΝΑΤ /ΤΕΒΕ κ.τ.λ.) δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδικασία. Κεντρικός φορέας για τη διεκπεραίωση των Ελληνικών συντάξεων είναι το ΙΚΑ Γραφείο Διεθνών Σχέσεων στην Αθήνα.
6. Τι γίνεται αν κάποιος έχει δουλέψει κάπου, πριν 40 χρόνια και έχει ξεχάσει σε ποιο συνταξιοδοτικό ταμείο ήταν ασφαλισμένος; Αν γνωρίζει τον κλάδο που εργάστηκε μπορεί να επικοινωνήσει με το Συνταξιοδοτικό Ταμείο του κλάδου , κατά προτίμηση εγγράφως, αναφέροντας τουλάχιστον το ονοματεπώνυμο του, την ημερομηνία γεννήσεως του, πού εργάστηκε , από πότε μέχρι πότε και να ζητήσει να μάθει αν δικαιούται επικουρική σύνταξη.
Επίσης μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από τους παρακάτω αναφερόμενους φορείς: • (Από την ασφαλιστική αρχή που είναι αρμόδια για την επίβλεψη των επικουρικών συστημάτων. Pensioen en Verzekeringskamer Postbus 929 7301 BD Apeldoorn τηλέφωνο: 055 – 357 66 77
• Tην Ένωση Συνταξιοδοτικών Ταμείων Vereniging van Βedrijfspensioenfondsen Zeestraat 65 d 2518 AA Den Haag τηλέφωνο: 070 – 311 73 73
• Tην Τράπεζα Ολλανδίας De Nederlandse Bank (Informatiedesk) Postbus 98 1000 AB Amsterdam τηλέφωνο: 0900 520 05 20 (35 σεντς η συνομιλία) τηλέφωνο από Ελλάδα: 00 31 20 524 91 11 Διεύθυνση Γρaφείων: Westeinde 1 Amsterdam
6.1 Πώς ξέρει κάποιος εργαζόμενος στην Ολλανδία ότι πληρώνει συντάξιμα; Αυτό μπορεί να το δει κάποιος στη σύμβαση εργασίας του (arbeidsovereenkomst), στο χαρτί μισθοδοσίας του (loonstrook) ή αν είναι μέλος του συνδικάτου να ζητήσει από το συνδικάτο να ερευνήσουν αυτοί για το θέμα αυτό.
6.2 Πώς ξέρω αν ο εργοδότης μου πληρώνει για μένα συντάξιμα; Αυτό μπορείς να το δεις στο χαρτί μισθοδοσίας σου. (loonstrook) . Eπίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με το Συνταξιοδοτικό Ταμείο) ή αν είσαι μέλος του συνδικάτου να ζητήσεις να ερευνήσουν αυτοί για σένα. Τέλος περισσότερες πληροφορίες για τα συντάξιμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www. Pensioenkijker.nl
7. Όλοι μιλούν για αλλαγές στο AOW to 2014, τι σημαίνει αυτό; Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται το συμπληρωματικό επίδομα γιο το νεώτερο σε ηλικία ταίρι. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος Γενικής Σύνταξης Γήρατος που έχει ταίρι κάτω των 65 χρονών μικρότερης ηλικίας θα αντιμετωπίσει σε γενικές γραμμές οικονομικό πρόβλημα. Μέχρι το ταίρι του να γίνει 65 ετών ο δικαιούχος Γ.Σ.Γ. θα λαμβάνει μόνο τη δική του σύνταξη και δεν θα του χορηγείται σύμπληρωματικό επίδομα. Όταν το ταίρι του γίνει 65 ετών τότε θα πάρει αυτό τη δική του ατομική Γ.Σ.Γ. Με λίγα λόγια σε πολλές περιπτώσεις αυτό σημαίνει μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.
Παράδειγμα: O Κύριος Α. Παυλίδης ηλικίας 55 χρονών (το 2005) θα γίνει 65 χρονών στις 26 Ιουνίου 2015. Η συζυγός του που δεν εργάζεται θα είναι τότε 61 χρονών. Ο κύριος Παυλίδης από την 1η Ιουνίου 2015 θα πάρει μόνο το 50% του κατώτατου μισθού. Με άλλα λόγια αν με τα σημερινά δεδομένα ο κύριος Παυλίδης παίρνει πλήρη ατομική σύνταξη € 632,00 το μήνα και για τη μη εργαζόμενη σύζυγό του συμπληρωματικό επίδομα (toeslag) π.χ. € 400, -- το μήνα, έχει μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα € 1032,--. Από την 1 Ιανουαρίου 2015 θα παίρνει μόνο € 632,-- μέχρι η σύζυγός του να γίνει 65 χρονών. Δηλαδή το οικογενειακό εισόδημα μειώνεται κατά € 400,-- το μήνα. Το μέτρο αυτό πλήττει πιο πολύ αυτούς που το ταίρι τους δεν εργάζεται.
8. Πότε μπορεί κάποιος να ζητήσει ειδικό επίδομα πρόνοιας (Bijzonder bijstand) Το ειδικό επίδομα προνοίας χορηγείται για αναγκαία έξοδα ειδικών περιπτώσεων που δεν μπορούν να πληρωθούν από το γενικό επίδομα πρόνοιας. Κυρίως για ιατρικές παροχές (medisch behandelingen of voorzieningen) π.χ. για γυαλιά ή φακούς επαφής μπορείς να ζητήσεις αυτό το ειδικό επίδομα. Επειδή όμως κατά δήμο μπορεί να διαφέρει το πακέτο για το οποίο η Δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία (Sociale Dienst) μπορεί να δώσει το επίδομα αυτό καλό είναι να ενημερωθείτε από το δήμο σας τι ισχύει στην πόλη / το χωριό σας.
Nίκος Καπόνης / Nikos Kaponis Gr. V. Megenstraat 38 4205 GJ Gorinchem
Παράρτημα
Πίνακας ποσών νόμου επαναπατρισμού για την Ελλάδα για το 2005
Έξοδα μετακόμισης (Verhuiskosten) Εφ’ απάξ επίδομα Ο αιτών (δικαιούχοςΑπό 12 χρονών € 1.050,-- Η/ο σύζυγός του € 1.050,--- Παιδί από 12 χρονών € 700,-- Παιδί μέχρι 12 χρονών € 350,--
** Tο ποσό για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χορηγείται μόνο όταν ο επαναπατριζόμενος δεν είναι ασφαλισμένος στο ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (Ziekenfonds)
ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: IKA Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αγ. Κωνσταντίνου 8 10241 Αθήνα Ελλάδα Τηλέφωνο από Ολλανδία : 00 30 210 523 60 61
OΓΑ Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων Πατησίων 30 10170 Αθήνα Ελλάδα Τηλέφωνο από Ολλανδία : 00 30 210 360 70 11
Οποιαδήποτε απορία έχετε, μπορείτε να την εκφράσετε ως σχόλιο στο τέλος της σελίδας.
Τον τελευταίο καιρό αρκετοί άνθρωποι έχουν επικοινωνήσει μαζί μου μέσω e-mail με σκοπό να τους ενημερώσω για τις συνθήκες στην Ολλανδία. Όλοι με έχουν βρει από τα ιστολόγια μου και όλοι μου γράφουν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα. Ότι ως νέοι, σκεπτόμενοι και δραστήριοι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από το ελληνικό σύστημα, μέσα στο οποίο δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχέδια και τις επιθυμίες τους, και ότι σκέφτονται σοβαρά να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, γιατί, όπως ενημερώνονται, εκεί οι νέοι άνθρωποι αν παλέψουν μπορούν να τα καταφέρουν.
Έχοντας ζήσει σχεδόν 7 χρόνια στη Γερμανία στο παρελθόν και εδώ και μερικούς μήνες εντέλει και στην Ολλανδία, ομολογώ η λέξη αξιοκρατία σε αυτές τις χώρες έχει νόημα και εφαρμογή.
Δεν ξέρω για την Αγγλία αν είναι κάπως ψυχροί οι άνθρωποι όπως μου έγραψε τώρα τελευταία η φίλη Ιωάννα από την electroauth, αλλά αρκετοί φίλοι που εργάστηκαν εκεί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός βέβαια από τον άστατο καιρό.
Θα πω μερικά πράγματα για την Ολλανδία, τα οποία ισχύουν και για τη Γερμανία.
Στην Ολλανδία, αν δεν έρθεις με κάποια δόση προκατάληψης για το τι θα συναντήσεις, είναι πολύ καλά. Μπορώ να πω ότι θα μπορούσε κάλλιστα να συγκριθεί ποιοτικά με τον Καναδά και την Αυστραλία, αν και δεν έχω πάει εκεί. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικοί και εξωστρεφείς στις καθημερινές τους συναλλαγές, όπως και ευθύτατοι σε αυτό που θέλουν να σου πουν. Αξίζει να κάνεις ένα δυνατό τεστ πηγαίνοντας να εργαστείς για καιρό σε μια τέτοια χώρα για να δεις τον τρόπο ζωής και να μάθεις για τον εαυτό σου.
Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν χώρες όπου οι άνθρωποι είναι ψυχροί ή μη κοινωνικοί και ακατάδεκτοι. Απλώς είναι διαφορετικοί, όπως και εμείς για αυτούς. Αν πας σε μια χώρα και βλέπεις τους ανθρώπους με τα κριτήρια του τρόπου ζωής της Ελλάδας, ναι μεν θα είσαι σωματικά εκεί, στην πραγματικότητα όμως θα είσαι στην Ελλάδα. Θα έχεις βρεθεί πραγματικά σε αυτήν τη χώρα, όταν αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο και δεις τους ανθρώπους σαν να ήταν συμπατριώτες σου. Είναι η ιδιότητα, η συνειδητοποίηση της ταυτότητάς του γήινου πολίτη, την οποία δυστυχώς δεν την διδασκόμαστε ακόμα στα σχολεία, ενώ θα έπρεπε. Άπαξ και θελήσεις να ενταχθείς στην κοινωνία συνειδητά, τότε τα πράγματα είναι πολύ εύκολα ως προς την προσαρμογή. Ποια βήματα πρέπει να κάνει κάποιος για να μεταναστεύσει στην Ολλανδία;
Θα δώσω μια γενική περιγραφή εδώ και θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες στα σχόλια αυτού του post.
Η μεγάλη απόφαση. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να περάσει από τη σκέψη στην απόφαση. Να φύγει από την Ελλάδα ως Έλληνας και να φτάσει στην Ολλανδία ως Ολλανδός. Αυτό δεν σημαίνει να απαρνηθεί την Ελλάδα, αλλά να ανοίξει το μυαλό του, να αποδεχτεί τον διαφορετικό τρόπο ζωής και να προσαρμόσει την καθημερινότητά του σύμφωνα με αυτόν και να θελήσει πραγματικά να συμβιώσει με άλλους διαφορετικούς ανθρώπους.
Προετοιμασία της συνταγής. Εφόσον υπάρχει η απόφαση, χρειάζεται μια καλή προετοιμασία, τόσο σε ενέργειες όσο και ψυχολογική. Ίσως να πάρει και μήνες, αλλά είναι απαραίτητη.
Πρώτα απ' όλα χρειάζονται επίσημα έγγραφα και πιστοποιητικά. Αυτά είναι ταυτότητα (καινούρια με λατινικούς χαρακτήρες), διαβατήριο, πιστοποιητικό γεννήσεως με apostille και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης με apostille. Καλό είναι τα δύο τελευταία να τα ζητήσετε από ένα ΚΕΠ, όπως τα έχω κατονομάσει. Για να τα δεχτούν όμως οι Ολλανδοί για την εγγραφή στον δήμο, δεν θα πρέπει να είναι παλαιότερα του ενός έτους και θα πρέπει να τα μεταφράσετε εδώ στην Ολλανδία στα Ολλανδικά από πιστοποιημένο μεταφραστή.
Καλό θα ήταν, επίσης, να έχετε μαζί σας και αρκετές φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, όπως και μικρότερες για τυχόν πάσο που θα χρειαστούν και για ότι προκύψει εκείνην τη στιγμή. Εμένα μου χρειάστηκαν αρκετές φορές για να βγάλω εκπτωτικά πάσο και έτσι γλύτωσα πάρα πολλά χρήματα.
Εφόσον συγκεντρώσουμε τα έγγραφα, θα πρέπει να κάνουμε ένα χρονοδιάγραμμα, μέσα στο οποίο θα καταγράψουμε την ημερομηνία μετανάστευσης και όλες τις ημερομηνίες περάτωσης των εκκρεμοτήτων μας στην Ελλάδα.
Θα βοηθούσε πολύ μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητες που έχουμε (και θα συνεχίσουμε να έχουμε) στην Ελλάδα, όπως τραπεζικές κινήσεις, ασφάλιση, ενοίκια, λογαριασμοί, τακτικές πληρωμές, δόσεις δανείων, πληρωμές ασφαλειών για αυτοκίνητο, συνδρομές, τακτικά ή ετήσια ραντεβού, συναντήσεις και ότι άλλο θεωρήσουμε αναγκαίο. Σκοπός μας είναι να μην αφήσουμε κάποια εκκρεμότητα να τρέχει, όταν θα είμαστε χιλιόμετρα μακριά.
Μια λίστα με τους φίλους και τους συγγενείς που θα μπορούν να διευθετήσουν μελλοντικά ζητήματα και υποχρεώσεις μας όταν εμείς θα είμαστε στο εξωτερικό, κατόπιν συνεννόησης με αυτούς, είναι επίσης απαραίτητη.
Εξίσου σημαντικός είναι και ο οικονομικός προϋπολογισμός για τουλάχιστον 6 μήνες στη χώρα. Χοντρικά, θα πρέπει να υπολογίσουμε τα έξοδα ταξιδιού, τα έξοδα προσαρμογής για τον πρώτο καιρό, τα ενοίκια για 6 μήνες, το φαγητό για 6 μήνες και τα καθημερινά έξοδα για 6 μήνες. Θέτω ως όριο τους 6 μήνες που είναι ένα καλό όριο στην περίπτωση που δεν έχουμε βρει εργασία και θέλουμε να ρισκάρουμε. Από την άλλη, αν βρούμε από πριν εργασία θα προσαρμόσουμε τα έξοδα αναλόγως. Βασικά, ανά άτομο μηνιαίως θα πρέπει να υπολογίσουμε 400 ευρώ για διαμονή σε δωμάτιο, κατά μέσο όρο τα τρόφιμα είναι πιο φθηνά από την Ελλάδα, όπως και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης.
Τα φαγητά έξω είναι πιο ακριβά, οπότε καλό είναι να μάθετε να μαγειρεύετε από πριν. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι πιο ακριβές, αλλά και πολύ πιο ποιοτικές και τα αξίζουν τα χρηματά τους. Ισχύει το σύστημα των ζωνών και για το Άμστερναμ μπορείτε να μάθετε από εδώ. Αν και το απλό εισητήριο έχει κατά μέσο όρο 2 ευρώ και 40 λεπτά με μια μηνιαία κάρτα (ticket season) των 98 ευρώ μπορείτε να πάρετε όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Φαίνεται ακριβό, αλλά όταν εργάζεσαι δεν είναι.
Αρκετά έξοδα θα έχει και η προσαρμογή τον πρώτο καιρό, αρκετά των οποίων γίνονται λόγω της ελλιπής πληροφόρησης για φθηνότερες πηγές αγορών. Μπορείτε να με ρωτήσετε για το Άμστερνταμ που να αγοράσετε κάτι φθηνό να το ψάξω και να σας απαντήσω. Υπάρχουν όμως και εδώ φθηνά σουπερ μάρκετ, παζάρι - λαϊκή αγορά και πολλές προσφορές, ωστόσο χρειάζεται ψάξιμο στην αρχή.
Αν σκέφτεστε να κάνετε μελλοντικά και κάποιες σπουδές, μπείτε εδώ. Στο nuffic.nl υπάρχουν όλα τα προγράμματα. Ψάχτε, επίσης και απευθείας στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Δείτε τι έγγραφα απαιτούνται για την αίτηση. Δύο συστατικές επιστολές είναι συνήθως απαραίτητες, όπως και πτυχίο και αναλυτική βαθμολογία μεταφρασμένα στα αγγλικά.
Γλώσσα και επικοινωνία. Ακόμα και η τελευταία γιαγιά συνεννοείται μια χαρά μαζί σου στα αγγλικά. Πάρα πολλοί μετανάστες και ξένοι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται χρόνια στην Ολλανδία, τυχαίνει να μην γνωρίζουν σχεδόν καθόλου ολλανδικά, γιατί δεν υπήρξε λόγος να τα μάθουν. Είναι μια χώρα όπου μπορείς να κάνεις όλες τις συναλλαγές σου χωρίς να γνωρίζεις τα ολλανδικά και χωρίς να θεωρείσαι λάθος για αυτό. Από την άλλη πλευρά, όσο πιο σύντομα μάθει κάποιος ολλανδικά, τόσο πιο εύκολα θα ενταχθεί στο σύστημα και στην ζωή της Ολλανδίας. Υπάρχουν αρκετές εργασίες που απαιτούν τα ολλανδικά μαζί με τα αγγλικά. Και είναι και πιο σωστό να μάθει κάποιος τη γλώσσα της χώρας που τον φιλοξενεί. Είναι κάτι που και εμάς στους Έλληνες αρέσει πολύ, όταν ακούμε κάποιον ξένο να γνωρίζει τέλεια ελληνικά.
Ας εστιάσουμε τώρα στα σημαντικά. Διαμονή και εργασία. Και τα δυο θέλουν πολύ προσπάθεια και αναζήτηση για να βρεθούν. Τα σπίτια στην Ολλανδία είναι δυσεύρετα, οπότε θα χρειαστεί αρκετό ψάξιμο. Τον πρώτο καιρό, ίσως χρειαστεί να τον βγάλετε σε κάποιο hostel ή ξενοδοχείο, αν και τα τελευταία είναι και ακριβά και δεν αξίζουν τα χρήματα που θα ξοδεύσετε. Μπορείτε, βέβαια, να πάτε κατευθείαν σε ένα μεσιτικό γραφείο, το οποίο θα είναι ακριβό, αφού τα ενοίκια εδώ είναι πολύ πιο ακριβά από την Ελλάδα. Για να νοικιάσεις διαμέρισμα θέλεις 800 ευρώ τουλάχιστον, αλλά στην τιμή συμπεριλαμβάνονται το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το internet και τις περισσότερες φορές και τα κοινόχρηστα. Γενικά, θέλει αρκετό ψάξιμο. Για ξενοδοχεία και hostel, δείτε το hostelworld.com.
Ως προς την εργασία, υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες, όπως και τα αντίστοιχα ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας (uitzendbureaus), όπου μπορεί κάποιος να ψάξει για εργασία σύμφωνα με το αντικείμενό του. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει και εδώ κρίση και πολλές εταιρείες απολύουν κόσμο. Γενικά, η ζήτηση εργασίας έχει αλλάξει σε σχέση με πέρσι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Αν κάποιος γνωρίζει αγγλικά μπορεί να συνεννοηθεί. Είτε θα βρεί κάποια πρόχειρη μικροδουλειά να κάνει είτε μετά από ψάξιμο και προσόντα θα μπορέσει να δουλέψει σε κάποια πολυεθνική. Αν υπάρχει και η γνώση μιας δεύτερης ευρωπαϊκής γλώσσας, αυτό είναι ένα ατού.
Δεν μπορεί πάντως να συγκρίνει την αγορά εργασίας της Ολλανδίας με αυτήν της Ελλάδας. Πέρα από τα λυμένα εδώ και εκατό χρόνια εργασιακά ζητήματα των εργαζομένων σε σχέση με μισθούς, ασφάλιση και συνθήκες εργασίας, η αγορά εργασίας της Ολλανδίας παρουσιάζει πάντα κινητικότητα και κάποιος που έχει προσόντα βρίσκει πάντα εργασία, έστω και part time. Ακόμα και την πιο απλή εργασία να κάνεις ο καθαρός μισθός την ώρα είναι πάνω από 6 ευρώ, ενώ ο βασικός είναι 1318 ευρώ για 40 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο θέλει καλή προετοιμασία και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού για να μπει κάποιος σε αυτήν την αγορά. Συνεπώς, οποιαδήποτε νοοτροπία προχειρότητας και "έλα μωρέ, τι πειράζει" θα πρέπει να μπει στο περιθώριο για να πάνε τα πράγματα καλά σ' αυτόν τον τομέα.
Τα τρένα είναι και αυτά ακριβότερα από την Ελλάδα, αλλά είναι όλα intercity και με πολύ πυκνά δρομολόγια και μακράν καλύτερη εξυπηρέτηση. Βλέπεις όλα τα δρομολόγια και κλείνεις το εισιτήριο σου μέσω internet, ενώ όλα δουλεύουν ρολόι. Πληρώνοντας 57 ευρώ τον χρόνο, μπορείς να έχεις 40% έκπτωση σε όλα τα δρομολόγια των τρένων.
Εφόσον βρεθεί κάποιο δωμάτιο ή σπίτι για να μείνετε, μπορείτε με το συμβόλαιο του σπιτιού ή απλώς με τη συνοδία του σπιτονοικοκύρη να μεταβείτε στον δήμο της περιοχής σας για να εγγραφείτε. Η εγγραφή στον δήμο, εφόσον θέλετε να ενταχτείτε στη χώρα και όχι να κάνετε τουρισμό, είναι υποχρεωτική. Απαιτούνται τα μεταφρασμένα πιστοποιητικά που ανάφερα παραπάνω και ένα διαβατήριο. Αν δεν έχετε τα έγγραφα, μπορείτε να τα προσκομίσετε αργότερα. Μέσα σε έναν μήνα θα σας αποσταλεί ένα έγγραφο με τον προσωπικό σας αριθμό BSN, ο οποίος είναι κάτι σαν το ΑΦΜ, και παραπάνω οδηγίες. Αυτόματα με την εγγραφή στον δήμο θα πρέπει να καταβάλετε εσείς ο ίδιος την ασφάλισή σας, η οποία είναι περίπου 90 ευρώ (ποικίλει ανάλογα με τον δήμο). Αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσετε όποτε μπορείτε αναδρομικά. Όταν θα αρχίσετε να εργάζεστε αυτά τα χρήματα θα πληρώνονται από τον εργοδότη σας. Γενικά, στην Ολλανδία, όπως και στη Γερμανία, δεν υπάρχουν άνθρωποι ανασφάλιστοι. Όλοι είναι ασφαλισμένοι, ότι και να γίνει.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο αγγλόγλωσσο site www.greek-expats.nl το οποίο είναι πληρέστατο και έχει ότι χρειάζεστε για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε για την ένταξή σας στην Ολλανδία.
Παρακάτω σας έχω πολύτιμες ιστοσελίδες τις οποίες συνέλεξα μετά από αρκετό ψάξιμο. Μελλοντικά θα προσθέσω και άλλες.
Our free information and range of services including publications, courses, counselling referrals and community events are here to support you whether you are working in Holland on an expatriate assignment, have recently relocated, studying or have made Holland your home.
Our free information and range of services including publications, courses, counselling referrals and community events are here to support you whether you are working in Holland on an expatriate assignment, have recently relocated, studying or have made Holland your home.
Greek expats in the Netherlands: expat site covering the local needs of expatriates living in the Netherlands – job, accommodation, education, nightlife
Undoubtedly one of the jewels of Europe, and not just because of the stunning 17th century canals. Incredible examples of modern architecture are omnipresent, and did you know that Amsterdam boasts more museums per m2 than any other European capital? Go find out for yourself!
Amsterdam Weekly - Free Cultural Newspaper featuring lively writing on Amsterdam city life combined with a complete agenda to arts and entertainment., Amsterdam Weekly This Week
Flickr is almost certainly the best online photo management and sharing application in the world. Show off your favorite photos and videos to the world, securely and privately show content to your friends and family, or blog the photos and videos you take with a cameraphone.
Το Facebook είναι μια κοινωνική εφαρμογή που συνδέει άτομα με φίλους και άλλους που δουλεύουν, σπουδάζουν και ζούν γύρω τους. Ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook για να διατηρήσει επαφή με φίλους, να ανεβάσει απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών, να δημοσιεύσει συνδέσμους και βίντεο, και να μάθει περισσότερα για τα άτομα που γνωρίζει.
Το Facebook είναι μια κοινωνική εφαρμογή που συνδέει άτομα με φίλους και άλλους που δουλεύουν, σπουδάζουν και ζούν γύρω τους. Ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook για να διατηρήσει επαφή με φίλους, να ανεβάσει απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών, να δημοσιεύσει συνδέσμους και βίντεο, και να μάθει περισσότερα για τα άτομα που γνωρίζει.
Το Facebook είναι μια κοινωνική εφαρμογή που συνδέει άτομα με φίλους και άλλους που δουλεύουν, σπουδάζουν και ζούν γύρω τους. Ο κόσμος χρησιμοποιεί το Facebook για να διατηρήσει επαφή με φίλους, να ανεβάσει απεριόριστο αριθμό φωτογραφιών, να δημοσιεύσει συνδέσμους και βίντεο, και να μάθει περισσότερα για τα άτομα που γνωρίζει.
De Grootste Advertentiesite van Nederland. Nieuwe en tweedehands goederen en diensten, koopt en verkoopt u op Marktplaats.n. Meer dan 240.000 nieuwe advertenties per dag.
Offers personality assessment test software such as IQ testing, business personality test, career assessment test, employment personality test, career profile, sales training and personality type test.
Netherlands Guide: Working the Netherlands, Salaries, working hours and holidays Salaries, working hours and vacations are different between most countries. Luckily, in the Netherlands there are many .
Netherlands Directory Jobs: Useful resources,Internships,Temporary employment agencies,Recruitment agencies,Head-hunters,Interim agencies,Government organisation,Job portals, In this section you will .
Netherlands Guide: Getting started, How to find work in the Netherlands As in most places, there is more than one way to find a job in the Netherlands. Our advice is you should try all possible ways t.
FAQs - The EPO is continually looking for engineers and scientists to examine patent applications and oppositions in a variety of technical fields as well as employees in other areas.
Schrijf je in bij Monsterboard.nl en ontdek je nieuwe leven. Je kunt online banen zoeken en solliciteren. Een CV plaatsen. En je krijgt automatisch bericht over nieuwe carrière kansen.
European Commission - EURES - The easy way to find information on jobs and learning opportunities throughout Europe. Job vacancies in 31 European countries, CVs from interested candidates, what you need to know about living and working abroad and much more brought to you by the EURES network.
Jobs in Amsterdam and The Netherlands (Holland) for professionals and expats seeking employment opportunities with English as the main working language.
Xpat jobs Netherlands - job - The LARGEST selection of Netherlands Jobs - all the English and foreign language job offers on one website. Amsterdam Jobs and Netherland Jobs. We specialise in English jobs and other multilingual jobs.
Snel en eenvoudig passende vacatures zoeken in onze vacature bank met speciale vacature zoekmachine. Er zijn honderden vacatures en carrieres beschikbaar. Je kunt direct solliciteren op deze dagelijks nieuwe vacatures.
De grootste en snelste gratis vacaturebank van Nederland. Gratis vacatures plaatsen en inzien. [ vacaturebank vacature vacatures baan banen werk werken job jobs carriere salaris sollicitatie solliciteren ]
kamer,kamers,Kamer huren,kamer verhuren op de grootste kamer site van Nederland. Kamernet.nl krijgt elke maand ruim 6.000 nieuwe kamers. Geen bemiddelingskosten. Kamers huren, kamers verhuren.
De grootste studentekamers website van Nederland. Via deze site kunnen kamer-, en woningaanbieders hun lege kamers gratis aanbieden en kunnen woningzoekenden gratis naar een geschikte woning zoeken. Het is ook mogelijk om via de e-mail automatisch op de hoogte te worden gehouden van de nieuwste kamers bij jou in de buurt.
The LARGEST selection of Amsterdam apartments and Netherlands apartments and houses on ONE website. Amsterdam apartments, houses and apartment rentals and sublets in the Netherlands. Moving to Amsterdam or living in Holland - Xpat rentals has a wide slection of property form agents and private landlords.
Zoek een koopwoning, huurwoning, nieuwbouwwoning of recreatiewoning op funda, de huizensite van Nederland met het actuele woningaanbod van alle NVM, VBO en LMV makelaars
WoningNet heeft als doel sociale huurwoningen te tonen o.a. in de Stadsregio Amsterdam. WoningNet toont het aanbod van woningcorporaties. Je kunt je inschrijven als woningzoekende en reageren op het woningaanbod.
Cheap hostels in Amsterdam. No membership required and all bookings confirmed and guaranteed at Amsterdam youth hostels. Best selection of hostels in Amsterdam at Hostelworld.com.
Όλοι όσοι είμαστε ήδη στο εξωτερικό, αλλά και όσοι ετοιμάζονται ή το σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα, χρειαζόμαστε ο ένας τη βοήθεια του άλλου για να τα καταφέρουμε. Μια κουβέντα, μια κίνηση, μια πληροφορία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειές μας. Αυτό το blog έχει έτσι απλά ως σκοπό του την πληροφόρηση, την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Τι αξίζει η Google χωρίς τον Chrome;
-
Στη «δίκη της δεκαετίας» οι Αμερικανοί δικαστές ζητούν από την Google να
αποχωριστεί τον Chrome. Πόσο σημαντικός είναι ο browser για τον αμερικανικό
τεχνολ...
What are the Best Places to Live in Rotterdam?
-
Rotterdam is a vibrant city in the Netherlands that offers a plethora of
options for living. This article highlights the best places to live in
Rotterdam...
Midnight Chocolate
-
Need chocolate at midnight? No problem, De Bonte Koe (The Colourful Cow)
has a “chocolat automaat”, where you can swipe your card and collect luxury
chocol...
Αβγά με πατάτες
-
Όταν ήμουν μικρή απεχθανόμουν τ’ αβγά. Ούτε να τα δω δεν ήθελα, κι μαμά μου
ως γνήσια ελληνίδα μάνα δεν άντεχε στην ιδέα του να μη φάω τ’ αβγό μου.
Αυτό ε...
Το Μεγάλο Μήλο
-
Ένα ταξίδι είναι πάντα ένα παράθυρο που ανοίγει στο καινούριο. Μαθαίνεις
πράγματα και ανατρέπεις άλλα που θεωρούσες δεδομένα. Υπάρχουν τόποι …
Συνέχεια →
Dutch Idioms 28: Throwing the Child Away
-
Today, I want to discuss one of my favorite uitdrukkingen (expressions) in
the Dutch language. Because it is so weirdly unique, I want to dedicate
this e...
Some of 24 Oranges’ most memorable posts
-
We started 24 Oranges in February 2007 and in late January 2022 it will
become a column over at DutchNews.nl, also called 24 Oranges. After 4,100
posts und...
TIFU
-
[This actually happened yesterday, but YIFU doesn’t have the same ring to
it.] Sometimes I blog to document the What Was I Thinking? aspect of things
I do,...
Fond Memories and a Last Vote
-
I lived in Utrecht consistently for longer than I’ve lived anywhere since I
was 13. After that began the various moves, sometimes within the same city
or s...
Focaccia & Pesto Buns
-
[image: Focaccia & Pesto Buns]Remember the La Place tuna salad I did ‘a
little’ while ago? Oh come on, it was like yesterday I posted it! Well, I
made the ...
Battery Life for Cell Phones
-
With all the different cell phones out there today, battery life is still
one of the most critical issues to consider when buying a new phone. Some
phones...
Overprepared
-
I may have been a little pessimistic about night-training kidlet. To be
fair, the past two years has been rather hellish in the potty department:
kidlet ...
New technologies
-
I don't think I am a technophobe at heart, but sometimes the pace of new
technologies gets the better of me. I was the first in my street to own a
PC in 1...
Afscheid nemen bestaat niet*
-
"No existe decir adiós"
Este nuevo post, después de casi 7 meses de silencio, lo escribo con un
poco de tristeza y al mismo tiempo, un gran alivio.
Despué...
Ejercicios de escritura / Writing exercises
-
**For an English version of this post please scroll down**
.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*. E S P A Ñ O L .*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*.
La cosa es que cada vez siento ...
Confession time
-
Confessions of a nobody.
I have recently discovered that I do not seem to care for Russians. I seem
to get very angry at them when they praise Putin and s...
We've moved
-
The blog formerly known as Clogs and Tulips: An American in Holland is no
longer available online.
But you can follow the blog's author, Tiffany Jansen, o...
The 3 kisses issue
-
[image: Kissing Prairie dog edit 3]
In Spain, when meeting a friend, we give 2 kisses. The non-written norm is
that women kiss women, women kiss men but me...
Καλοκαιράκι και θάλασσα στην Ολλανδία
-
Το θέμα το ανάρτησε η Νantuko στο forum mofeu .
Επίσης για την Ολλανδία έχει δημιουργηθεί μία νέα ιστοσελίδα
Το καλοκαίρι είναι εδώ :) Και σαν γνήσιοι Έλλ...
Indulging with Oprah magazine
-
I had subscribed for a couple of magazines as a part of a donation program
at my nephew'school and the magazines finally arrived a couple of days
back. O...
Hiking Gros Morne Mountain, Newfoundland
-
On our final full day in Newfoundland, we decided to hike Gros Morne
Mountain – the second tallest mountain in Newfoundland, and the longest,
most strenu...
Hiatus
-
If you've been coming to visit me here at Adventures in Integration over
the last three years, you'd have noticed that it has been a bit dead here
lately. ...
Lekker! Week One Amsterdam
-
We arrived one week ago in Amsterdam, by train from Paris. Every day we've
been going full-tilt, living this city to the fullest! First things first,
of co...
Holland vs. Australia
-
Me during my first few months here in Australia... LOL!
*H*aving lived in Australia (which was once upon a time named New Holland)
for a bit over two years...
The End
-
Zoals vorige week aangekondigd is dit mijn laatste bijdrage aan de blog.
Die liet even op zich wachten omdat we een ongewone week achter de rug
hebben. Els...
Lisbon & The Algarve, Portugal
-
Expectations are a funny thing. I’d heard so many good things about Lisbon
that I expected to love it. It was almost a disaster. First, our flight
from Ams...
Growing Up Global Read-Along: Greet Your Friend
-
We’re back for the second instalment of our expat parenting book read-along
with Chapter 2 of Growing up Global: Greet your friend (you can find the
Introd...
Dine with NSW wine
-
During the NSW Wine Festival the entire month of March has been dedicated
to matching NSW wine with meals created by Good Food Guide-rated
restaurants and ...
Back on the blogging saddle
-
I have been staying away from blogging for quite some time, I know; but it
was for a good reason.
Last year my chronic migraines became more frequent than ...
Old Site, New Eyes
-
I've been doing a lot of traveling lately and am always excited to discover
a new place, be it Vancouver, Canada, where I just spent a few days, or
Tucson,...
First post of 2011, better late than never
-
I live on a busy, touristy street in the middle of the center of Amsterdam.
It's hard to be more central, my place is literally 300 meters from
Centraal st...
Burgers Zoo
-
The Netherlands has many zoo's scattered through out it's little country
but one of the zoo's I really enjoy visiting (and I am not far from) is
Burgers zo...
Marrakech (Part 4): The Souks
-
The souks of Marrakech were a feast for the senses and a shoppers
delight. Leather, iron and tin work, silks, and textiles all worked by
hand. Artisian...
Passing on Festive Traditions
-
*O*n Sunday morning my son woke and decided to treat us to a medley of
various Sinterklaas songs; this despite the fact that Pakjesavond and the
celebrat...
Chasing sunsets
-
Probably all photographers, amateur and professional alike, will find
themselves sometimes chasing sunsets. It happens to me frequently because I
will take...
Αν είσαι λίγο ευγενικός....
-
...όλα μπορείς να τα έχεις.
Ακόμα και freddo στο Hasselt!!
Εντάξει, η ποιότητα είναι λίγο χαμηλή, αλλά από το να τον πιείς ζεστό τον
ε...
Mount Tamborine Hang Gliders
-
Well, I’ve been a bit slack on the bloggin’ front lately. I’d better get in
quickly if I’m going to post anything during February! There’s been a lot
goin...
Stuff I´m Not Going to Miss
-
Seriously?After living in Geneva for 4 years, you tend to get used to
Geneva prices.Everything is more expensive here and you only notice it when
you are a...
tapas on the canal
-
Yesterday was finals day. After 3 weeks of 2 intense courses, 2 intense
exams were had. American law school exams are so much different than Dutch
law scho...
Laura speaks Dutch 56: Speeching at a wedding
-
This episode is a fringe one. It is the first one after a very, very long
break. My father has passed way and I just couldn’t get myself to do a new
episod...
Apple Tarte Tatin
-
Today, Sunday, I baked the famous inverted pie *Tarte Tatin*. Yes, it is a
French pie. So what is a French recipe doing in a blog about Holland ?
Well, fo...
Tot Ziens Eindhoven...Hoi Terneuzen
-
*Cursor/36*
*The Last Column*
A couple of weeks ago, I made a grave mistake - I inadvertently acquired
enough credits to graduate. Now my presence was no ...
ΠΡΟΣΟΧΗ: BLOG VOLIOTAKI προς ΟΛΑ τα VOLIOTAKI-α
-
*ΤΟ BLOG VOLIOTAKI, μετά από 9 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ...
ΠΑΕΙ ένα ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ. *
*ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ο ΛΟΓΟΣ που για τις ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ Δ...
Τα αποτελέσματα του PISA απογοητεύουν
-
Τουλάχιστον ο ένας στους τέσσερις Ελληνες μαθητές δεν είναι σε θέση να
εντοπίζει πληροφορίες σε ένα κείμενο, να διενεργεί διαδικασίες ρουτίνας
ακολουθ...
ΤΡΟΚΤΙΚΟ??? ΠΑΡΟΝ!!! ( έτσι απλά...)
-
Πέρασαν τρία χρόνια από την ημέρα που έγινε ουσιαστικά η τελευταία
ανάρτηση...
Λάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, άλλα με περισσότερο
ρο...