Βορειοδυτικά!

Εντυπώσεις, σημειώσεις, παρατηρήσεις, εμπειρίες και συζητήσεις γύρω από τη μετανάστευση στη βόρεια Ευρώπη...

Ενδιαφέροντα νέα από το Ντίσελντορφ (Μάης 2014)

Συντάκτης: Σωκράτης
Εναλλακτική πηγή: 3000meres.com

Παρακάτω παραθέτω μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις, νέα και εκδηλώσεις σχετικά με τον ελληνισμό του Ντίσελντορφ. Πολλά από αυτά υπάρχουν ήδη αναρτημένα στη σελίδα της ελληνικής κοινότητας στο blogger και στο facebook.


Εκλογές στο Ντίσελντορφ (Ευρωεκλογές / Τοπική αυτοδιοίκηση / Συμβούλιο ενσωμάτωσης)

Την Κυριακή, 25 Μάη 2014, είναι καλό να πάμε όλοι μας να ψηφίσουμε στις εκλογές. Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι για εμάς τους έλληνες είναι η ελληνική πρόταση για το συμβούλιο ενσωμάτωσης (Integrationsrat), αφού η πρόταση αυτή είναι ενωτική, πέρα από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, και εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα όλων των ελλήνων του Ντίσελντορφ, αλλά και των υπόλοιπων αλλοδαπών που ζουν στην πόλη. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να ψηφίσουμε και στις δημοτικές εκλογές, όπως και στις ευρωεκλογές, διότι έτσι ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα και αποκτούμε λόγο και οντότητα ως ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες. Παρακάτω υπάρχουν οι βασικές πληροφορίες που απαιτούνται για τη διαδικασία.

Τα εκλογικά τμήματα για τις ελληνικές ευρωεκλογές 2014 είναι τα παρακάτω:


Ελληνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο, Heerdter Sandberg 12, 40453 Düsseldorf – Oberkassel (εγγεγραμένοι στους ειδ. εκλογικούς καταλόγους Düsseldorf, Wuppertal, Gelsenkirchen, Essen, Solingen, Krefeld, Bochum, Duisburg, Felbert, Hagen, Herten)

Ελληνικό Γυμνάσιο/ Λυκείο Rüschebrinkstraße 73, 44143 Dortmund – Wambel (εγγεγραμένοι στους ειδ. Εκλογικούς καταλόγους Dortmund)

Ελληνική Κοινότητα Κολωνίας-Griechische Gemeinde Köln, Liebigstraße 120B, 50823 Köln (εγγεγραμένοι στους ειδ. εκλογικούς καταλόγους Köln, Bonn, Leverkusen, Lüdenscheid, Menden)

Ελληνική Κοινότητα Άαχεν-Griechische Gemeinde Aachen, Rudolfstraße 18, 52070 Aachen (εγγεγραμένοι στους ειδ. εκλογικούς καταλόγους Aachen)

Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο-Griechische Grundschule Bielefeld, Ramaweg 6, 33617 Bielefeld (εγγεγραμένοι στους ειδ. εκλογικούς καταλόγους Bielefeld, Münster, Gütersloh)


Τι δηλώνει για τις εκλογές ο γενικός πρόξενος, κύριος Γρηγόρης Δελαβέκουρας:

Ο Ελληνισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει ιστορική παρουσία. Οι Έλληνες που ήρθαν εδώ μετά τον Πόλεμο συνέβαλαν καθοριστικά στην ανοικοδόμηση της Γερμανίας και αποτέλεσαν αναπόσπαστο τμήμα των τοπικών κοινωνιών, διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις του Ελληνισμού.
Η κοινή πορεία Ελλάδας και Γερμανίας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνοιξε νέους δρόμους συνεργασίας και ανέδειξε τον Ελληνισμό της Γερμανίας σε ισχυρή γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών.
Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή μας είναι η συμμετοχή στα κοινά.
Στις 25 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τα Συμβούλια Ενσωμάτωσης.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Είναι σημαντικό να το ασκήσουν.

Γρηγόρης Δελαβέκουρας.- Γεν.Πρόξενος

Γύρω από το συμβούλιο ενσωμάτωσης (Integrationsrat) και την ελληνική πρόταση:

Στις 25 Μαΐου, παράλληλα με τις τοπικές Δημοτικές Εκλογές, διεξάγονται και οι εκλογές για το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης (Integrationsrat). Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας, του Δημοτικού Συμβούλου Γ.Βατάλη και των εθνικοτοπικών  Φορέων της πόλης του Ντύσσελντορφ (Ποντίων, Ηπειρωτών, Θεσσαλών), αποφασίστηκε η συμμετοχή του ελληνισμού της πόλης με μία ενιαία λίστα υποψηφίων.

ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ
Εμείς οι έλληνες ψηφίζουμε τη λίστα με τον αριθμό 9
https://www.duesseldorf.de/wahlen/download/iw2014_musterstimmzettel.pdf




ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ
(Integrationsrat)
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΙΟΥ 2014
Το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης (integrationsrat) είναι η επιτροπή που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε σαν αλλοδαποί
ενεργά στις αποφάσεις για την Πόλη μας. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώην Συμβούλιο Αλλοδαπών (Ausländerbeirat), αλλά με πιο διευρυμένες δραστηριότητες. Είναι το εργαλείο που μπορεί να φέρει ουσιαστικά τους Έλληνες πολύ πιο κοντά στο Κέντρο των αποφάσεων και συνεπώς να βοηθήσει από καλύτερες θέσεις στην επίλυση των προβλημάτων. Είναι ο συνδετικός κρίκος που θα βοηθήσει όλους τους ελληνικούς μαζικούς φορείς (Κοινότητα και Συλλόγους) να έρθουν πιο κοντά και πιο εύκολα στα προγράμματα χρηματοδότησης του Δήμου και να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Παίρνει αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών και ιδιαίτερα για τον επαγγελματικό τους
προσανατολισμό. Γενικότερα βοηθά στην καλύτερη ενσωμάτωση στη Γερμανική κοινωνία όλες τις ηλικίες. Η πολύχρονη εμπειρία Ελλήνων μέσα στο Συμβούλιο Αλλοδαπών μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα αποτελέσματα στη κατεύθυνση της καλύτερης ενσωμάτωσης.
Το πρόγραμμα Ausbildungs Beratung που εφαρμόστηκε και βραβεύτηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων της Γερμανίας αποδείχτηκε πολύ χρήσιμο για την ελληνική νεολαία. Χάριν σε αυτό πολλοί νέοι μας κατάφεραν να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα.
Η εμφάνιση μας μετά από πολλά χρόνια σαν Ενωμένος Ελληνισμός με κοινή λίστα εγγυάται το αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα
Επιδιώκουμε να συνενώσουμε τους Συλλόγους αλλοδαπών μέσα από το δίκτυο που
προωθούμε ,ώστε όλοι μαζί να ενταχθούν σε συστήματα χρηματοδότησης ή να βελτιώσουν τα ήδη υπάρχοντα. Εδω θέση θα μπορούσαν να έχουν οι πολυάριθμοι ελληνικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικοι, αθλητικοί, Γονέων και πρώτα και κύρια η Ελληνική Κοινότητα.
-Στο Ντύσσελντορφ υπάρχουν και δραστηριοποιούνται πάνω από 6000 επιχειρήσεις αλλοδαπών. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση για την ίδρυση ακόμη περισσότερων αλλά και την καλύτερη ενημέρωση τους, πάνω σε θέματα οικονομικά και νομικά, ώστε να βελτιώνουν την θέση τους στο περιβάλλον της αγοράς που κινούνται.
-Μεθοδικά κινούμαστε επίσης στα σοβαρά θέματα των Γυναικών, της Τρίτης Ηλικίας και της Νεομετανάστευσης. Οφείλουμε να έρθουμε σε επαφή με τα ανάλογα Συμβούλια
Frauenausschuss και το Seniorenbeirat.Η αξιοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων ενσωμάτωσης που αυτά προσφέρουν, είναι ο επόμενος στόχος.
ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Μερικές σημαντικές οδηγίες για τους εκλογείς:

Αρχισαν και ταχυδρομούνται οι κάρτες σε οσους εχουν δικαίωμα ψήφου.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ή ΤΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΜΕ.

1.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΔΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ήΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ

2.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΝΣΗ
Landeshauptstadt Düsseldorf
Amt für Statistik und Wahlen.
Brinckmannstraße 5
40225 Düsseldorf.
ΔΕΥΤΕΡΑ-ΤΕΤΑΡΤΗ 8.00-15.30
ΠΕΜΠΤΗ 8.00-18.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.00-12.30 και
ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ 8.00-18.00
ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ή ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

3.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΝΣΗ.ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΝΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΝΣΗ
https://www.itk-rheinland.de/e01_briefwahlantrag/?kunde=05111000&wahltag=2014-05-25&wahlnr=0027

ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΑΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ

Εκμετάλλευση νεομεταναστών από τους συμπατριώτες τους

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστεί να το αναλύσουμε σε μελλοντικό ποστ. Υπάρχει πρόβλημα και όλοι μας λίγο-πολύ το γνωρίζουμε.Σχετικά με αυτό, υπάρχει επίσημη θέση του DHW (Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικός Συνδέσμος), καθώς και δωρεάν νομική προστασία σε όποιον απασχολείται παράνομα και πληρώνεται εκτός μισθολογίου σε εστιατόριο ή αλλο χώρο εστίασης ελληνικών συμφερόντων: "Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την νομική υπηρεσία του συνδέσμου (0221/3979776) ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@dhwv.de".

Με αφορμή δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου περί εκμετάλλευσης νεομεταναστών από εστιάτορες στην Γερμανία το Γραφείο Τύπου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW πληροφορεί:
Μαύρα πρόβατα υπάρχουν παντού και σε όλους τους κλάδους. Οι γενικεύσεις όμως τραυματίζουν συχνά ανεπανόρθωτα και διευκολύνουν ρατσιστικές εξάρσεις. Ένας ολόκληρος επιτυχημένος και ανερχόμενος κλάδος στην Γερμανία, ο κλάδος της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας, βάλλεται τώρα με κακόβουλες δημοσιεύσεις για δήθεν εκμετάλλευση νεομεταναστών από την Ελλάδα που βρίσκουν καταφύγιο σε ελληνικούς χώρους εστίασης για να σωθούν από την ανεργία. Εκεί σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα εργάζονται ανασφάλιστοι και με πολύ χαμηλούς μισθούς.
Ο DHW έχει υποχρέωση να προστατεύσει τον κλάδο και το γόητρο της ελληνικής γαστρονομίας στην Γερμανία και ειδικά όλα τα μέλη του που ανήκουν σ αυτήν την κατηγορία και είναι πρότυπα επιχειρηματιών και πολιτών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του DHW αποφάσισε λοιπόν να προσφέρει δωρεάν νομική προστασία σε όποιον απασχολείται παράνομα και πληρώνεται εκτός μισθολογίου σε εστιατόριο ή αλλο χώρο εστίασης ελληνικών συμφερόντων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με την νομική υπηρεσία του συνδέσμου (0221/3979776) ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@dhwv.de

Hellas Wochen (7 Μάη - 29 Ιουνίου 2014)


Πρόκειται για μια σειρά ελληνικών εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα φεστιβάλ ελληνικών ταινιών, την εμφάνιση της Νατάσας Μποφίλιου στο ZAKK στις 17 Μάη και μια εβδομάδα ελληνικής γαστρονομίας τον Ιούνιο (22 έως και 28 Ιουνίου).
Πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.hellas-wochen.de.
Εισιτήρια για την Μποφίλιου προπωλούνται εδώ: http://www.zakk.de/vvk-neu/test/vvk2.php?Veranstaltung=2300


Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Ντύσσελντορφ

Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Ντύσσελντορφ
Griechisches Filmfest
BAMBI, Klosterstraße Beginn 19.00 Uhr Eintritt 7,50 € Ermäßigt 5,50 €

07.05.2014
Papadopoulos & Söhne (Papadopoulos & Sons)
Παπαδόπουλος & ΣΙΑ
Großbritannien 2012 – 109 Min. – OmU – Regie: Marcus Markou.
Mit S. Dillane, C. Shaw, G. Corraface, T. Underhill u.a.
Ελληνοβρετανική ταινία 2012, με γερμανικούς υπότιτλους
σκηνοθεσία Μάρκος Μάρκου με τους: Γιώργο Χωραφά, Στίβεν
Ντιλέιν, Τζόρτζια Γκρουμ, Εντ Στόπαρντ
Kleine Wunder in Athen (Akadimia Platonos)

11.05.2014
Ein griechischer Sommer (Nicostratos le pélican)
Νικόστρατος. Ένα Ξεχωριστό Καλοκαίρι
Frankreich/Griechenland 2011 – 92 Min. – OmU – Regie: Olivier Horlait.
Mit Emir Kusturica, T. Le Guellec, François-Xavier Demaison,
J.R. Parker, G. Patsis u.a.
Γαλλο-ελληνική ταινία 2011, με γερμανικούς υπότιτλους,
σκηνοθεσία Ολιβιέ Ορλέ με τους: Εμίρ Κουστουρίτσα, Φρανσουά -
Ξαβιέ Ντεμεζόν, Τιμπόλτ Λε Γκεγιέκ

12.05.2014
Alpen (Alpis)
Άλπεις
Griechenland 2011 – 93 Min. – OmU – Regie: Yorgos Lanthimos.
Mit Aggeliki Papoulia, Aris Servetalis, J. Vekris, A. Labed u.a.
Ελληνική ταινία 2011, με γερμανικούς υπότιτλους, σκηνοθεσία
Γιώργος Λάνθιμος με τους: Αγγελική Παπούλια, Άρη Σερβετάλη,
Αριάν Λαμπέντ, Τζόννυ Βεκρή

13.05.2014
Attenberg
Griechenland 2010 – 97 Min. – OmU – Regie: Athina Rachel Tsangari.
Mit Ariana Labed, G. Lanthimos, Vangelis Mourikis, E. Randou u.a.
Eλληνική ταινία, 2010, με γερμανικούς υπότιτλους, σκηνοθεσία
Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη με τους: Βαγγέλη Μουρίκη, Αριάν
Λαμπέντ, Γιώργο Λάνθιμο, Ευαγγελία Ράντου

14.05.2014
Ακαδημία Πλάτωνος
Griechenland / Deutschland 2009 – 103 Min. – OmU – Regie: Filippos
Tsitos. Mit A. Kafetzopoulos, A. Kozdine, T. Saringouli, G. Souxes,
K. Koronaios, P. Stamatakis u.a.
Ελληνική ταινία 2009, με γερμανικούς υπότιτλους, σκηνοθεσία
Φίλιππου Τσίτου με τους: Αντώνη Καφετζόπουλο, Αναστά Κοζντινέ,Μαρία Ζορμπά, Γιώργο Σουξέ
Πρόγραμμα HELLAS WOCHEN
 8 Μαΐου 18:00
Παρουσίαση του βιβλίου Φιλότιμο, Περιπέτεια, Καθημερινότητα
και Κρίση στην Ελλάδα (2014)
Διοργάνωση: Ινστιτούτο Studyon
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Willi-Becker-Allee 11, 40227 Düsseldorf
10 Μαίου 11:00 – 18:00
Ημέρα της Ευρώπης
Το Γενικό Προξενείο, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Ελληνική Κοινότητα, θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της πόλης του Ντύσσελντορφ για την Ημέρα της Ευρώπης.
Marktplatz 1, Düsseldorf 40213

15 Μαΐου 19:00
Συζήτηση που διοργανώνεται από την Οργάνωση We are Europe
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Willi-Becker-Allee 11, 40227 Düsseldorf
17 Μαΐου 21:00 Είσοδος 20.00
«Ημέρες φωτός 2014» Συναυλία με τη Νατάσα Μποφίλιου
ZAKK, Fichtenstraße 40, 40233 Düsseldorf
Tickets: Vorverkauf 23,- € unter www.zakk.de; Abendkasse 26,- €.
13 Ιουνίου 18:00
Δεξίωση για το εξηκοστό Ιωβηλαίο του Γερμανό-Ελληνικού Συλλόγου
Ντύσσελντορφ και ομιλία «Ελλάδα ευχαριστώ – Τι οφείλει η Ευρώπη
στους Έλληνες»
Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, Willi-Becker-Allee 11, 40227 Düsseldorf
22 – 28 Ιουνίου
Εβδομάδα Ελληνικών Εστιατορίων στο Ντύσσελντορφ
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε παρακολουθήστε τον
ημερήσιο τύπο, την ιστοσελίδα μας www.hellas-wochen.de, τα φυλλάδια
και τις αφίσες της Εβδομάδας.
29 Ιουνίου Είσοδος 10:30
Πρωινό ελληνογερμανικής λογοτεχνίας
Διοργάνωση: Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας
ZAKK, Fichtenstraße 40, 40233 Düsseldorf
Μετά ρεμπέτικo »Frühschoppen«
Διοργάνωση: ZAKK και Ινστιτούτο Studyon

Θεατρικό Εργαστήρι της Ελληνικής Κοινότητας

Όσοι φίλοι και φίλες ενδιαφέρονται, υπάρχει το Θεατρικό Εργαστήρι της Ελληνικής Κοινότητας Ντίσελντορφ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον υπεύθυνο του τμήματος κύριο Γιάννη Νταή. https://www.facebook.com/groups/497410010354780

Φωτογραφική ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας


Δωρεάν μαθήματα γερμανικής ορολογίας για ιατρικά επαγγέλματα

Το Πανεπιστήμιo του Μύνστερ (Βεστφαλία) σε συνεργασία με το Κέντρο Εκμάθησης Γλωσσών WiPDaF προσφέρει σε 15 άτομα που γνωρίζουν την γερμανική γλώσσα (επίπεδο Α2/Β1) την δυνατότητα μέσω ειδικού προγράμματος (Διεθνές πανεπιστημιακό θερινό γλωσσικό τμήμα 2014) να μάθουν το λεξιλόγιο και την ορολογία που απαιτείται για την εξάσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει επίσης διαλέξεις, εκδρομές και ξεναγήσεις με επίκεντρο πάντα το ιατρικό επάγγελμα. Επίσης θα υπάρχει πρακτική εξάσκηση σε νοσοκομείο για πέντε ημέρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς και φοιτητές ιατρικής και θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 22 Αυγούστου 2014. Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν αποκλειστικά τα έξοδα μετακινήσεώς τους. Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις (Κέντρο Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Υπουργείο Υγείας της ΒΡΒ, Ιατρικοί Σύλλογοι Βόρειας Ρηνανίας και Βεστφαλίας-Λίππε και η Εταιρεία Νοσοκομείων Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) αναλαμβάνουν τα δίδακτρα καθώς και τα έξοδα στέγασης και σίτισης κατά την διάρκεια του σεμιναρίου.
Η προθεσμία δήλωσης συμμετοχής λήγει στις 30 Μαΐου 2014.
Τον συντονισμό έχει ο κ. Andreas Schroller του Κέντρου Υγείας ΒΡΒ, τηλ. 0049 23491 535 1220 και Email andreas.schroller@lzg.gc.nrw.de
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά γραφεία του DHW, τηλ. 0049 221 3979776, Emailzentrale@dhwv.de 


Γραφείο Τύπου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW



Πηγές

 

Ενδιαφέροντα νέα από το Düsseldorf (Μάρτιος 2014)

Συγγραφέας: Σωκράτης
Εναλλακτική πηγή: 3000 μέρες

Ζώντας σχεδόν έναν χρόνο στο Ντίσελντορφ σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να γράφω τακτικά για το τι συμβαίνει στην πόλη σχετικά με τον απόδημο ελληνισμό και όχι μόνο. Αναφέρω εδώ, λοιπόν, κάποια ενδιαφέροντα γεγονότα και εξελίξεις, όπως είναι η μετακόμιση του γενικού προξενείου και οι ομάδες της ελληνικής κοινότητας.


Γενικό Προξενείο Ντίσελντορφ

Το ελληνικό προξενείο έχει μεταφερθεί από τον Φλεβάρη του 2014 στην περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Τα νέα του γραφεία βρίσκονται σε ισόγειο χώρο στη Willi Becker Allee 11.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Αυτό που θα παρατηρήσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί το προξενείο είναι ότι έχει γίνει πολύ πιο ανθρώπινο και εξυπηρετικό για το κοινό του. Η χώρος εξυπηρέτησης θυμίζει γερμανική ή ολλανδική υπηρεσία. Οι υπάλληλοι είναι φιλικότατοι και εξυπηρετικοί. Τίποτα δεν θυμίζει κακή νοοτροπία ελληνικού δημοσίου, όλα φαίνεται να λειτουργούν ομαλά και άψογα. Επίσης, η επίσημη ιστοσελίδα (http://www.mfa.gr/germany/geniko-proxeneio-ntusselntorf) έχει βελτιωθεί πολύ και έχει γίνει πολύ φιλική και διαδραστική ως προς τις υπηρεσίες.

Σε αυτό το μικρό θαύμα έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό και ο καινούριος πρόξενος. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο, με σοβαρό παρουσιαστικό, ευγένεια, εξυπηρετικότητα και αίσθηση καθήκοντος. Όποτε επισκέφτομαι το προξενείο πάντα αυτό εισπράττω. Την περασμένη Τετάρτη υπήρχε στο προξενείο αρκετή δουλειά και είδα με τα ίδια μου τα μάτια τον πρόξενο να εξυπηρετεί με ιδιαίτερο ζήλο, ευγένεια και εξυπηρετικότητα, έναν συμπατριώτη μου στο γκισέ παραλαβής των διαβατηρίων. Μάλιστα, ο τελευταίος μάλλον δεν είχε αντιληφθεί ότι τον εξυπηρετούσε ο ίδιος ο πρόξενος. Αμέσως μετά τον είδα να περιφέρεται στον χώρο εξυπηρέτησης του κοινού και να ρωτάει τον καθένα μας "αν όλα είναι εντάξει και αν ήδη εξυπηρετούμαστε". Ιδού και η φωτογραφία που το επιβεβαιώνει. Ο πρόξενος είναι όρθιος με το γκρι κουστούμι και προσφέρει απαντήσεις και διευκρινήσεις στους ανθρώπους που περιμένουν τη σειρά τους. Του βγάζω το καπέλο, είναι πρότυπο προς μίμηση. Όπως και όλοι οι υπάλληλοι του προξενείου. Αισθάνομαι τυχερός που μένω στο Ντίσελντορ.



Ελληνική Κοινότητα Ντίσελντορφ

Αυτόν τον χρόνο που είμαι στο Ντίσελντορφ γνώρισα τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, τον κύριο Γιώργο Ρούγα, και διαπίστωσα υπάρχουν και καλές εξαιρέσεις σε αυτόν τον τομέα. Αν και υπάρχουν αρκετά πράγματα που εκκρεμούν να γίνουν έτσι, ώστε η κοινότητα να εκφράζει πλήρως όλους ανεξαιρέτως τους έλληνες του Ντίσελντορφ, ανεξαρτήτως πολιτικών, ιδεολογικών ή προσωπικών πεποιθήσεων, εντούτοις κάθε χρόνο το ισοζύγιο της εργασίας είναι θετικό και υπάρχει πρόοδος.

Φέτος λειτουργούν υπό την αιγίδα της κοινότητας οι παρακάτω ομάδες, οι οποίες είναι ανοιχτές για όλους τους έλληνες που θέλουν να συμμετάσχουν:

Η χορευτική ομάδα (υπεύθυνος: Σταύρος Ευθυμίου)
Το θεατρικό εργαστήρι (υπεύθυνος: Γιάννης Νταής)
Η ομάδα φωτογραφίας και κινηματογράφου (υπεύθυνοι: Αρσένιος Τοπτσίδης και Παναγιώτης Παλτσόκας)
Η ομάδα επιστημόνων (υπεύθυνος: Παναγιώτης Παλτσόκας)

Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες ομάδες στις οποίες θα αναφερθώ κάποια άλλη στιγμή. Όσοι φίλοι επιθυμούν να εγγραφούν στις παραπάνω ομάδες δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν απ' ευθείας με τον κύριο Ρούγα στο τηλέφωνο 0049-162-5720255 ή να στείλουν ένα email στο ellkoinotita@gmail.com. Επιπρόσθετα, για το θεατρικό εργαστήρι μπορούν να μου στείλουν ένα email στο boreiodytika@gmx.com.

Περισσότερα για την κοινότητα σκοπεύω να γράψω σε κάποιο άρθρο μου τον επόμενο καιρό.



Πηγές - Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι

Το "Βορειοδυτικά!" αλλάζει!

Συγγραφέας: Σωκράτης
Εναλλακτική πηγή: 3000meres

Τους τελευταίους δύο μήνες το Βορειοδυτικά! συμμετέχει σε μία μεγάλη εθελοντική, μη κερδοσκοπική κίνηση αρκετών forums, bloggers και ιστοσελίδων που ασχολούνται με τη μετανάστευση με σκοπό τη δημιουργία ένος κοινού δικτύου μετανάστευσης. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εν εξελίξει αρκετές συζητήσεις και διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο σχετικά με τη δομή και τη βέλτιστη λειτουργία αυτού του δικτύου. Οι χώρες που συμμετέχουν σε πρώτη φάση μέχρι αυτήν τη στιγμή δυναμικά είναι η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία, ενώ έπονται ακόμα περισσότερες.

Αν και σε αρχικό στάδιο, μέχρι αυτήν τη στιγμή τα αποτελέσματα αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Μεταξύ μας υπάρχει έντονος ενθουσιασμός, πολύ καλή διάθεση, ισχυρή βούληση για συμμετοχή και μεράκι να βγει ένα πραγματικά καλό αποτέλεσμα.

Με βάση την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, το ιστολόγιο του Βορειοδυτικά! πρόκειται να υποστεί κάποιες αλλαγές τον επόμενο καιρό. Ακόμα πιο σημαντική αλλαγή αναμένεται και στο φόρουμ του Mofeu, το οποίο θα κληθεί να αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα. Ο Θοδωρής εργάζεται πυρετωδώς τον τελευταίο καιρό πάνω σε αυτό όπως και στη δημιουργία ενός καινούριου Portal.

Περισσότερα νέα και λεπτομέρειες θα έχετε τον επόμενο καιρό. Μέχρι τότε σας ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο στη μεταναστευτική σας προσπάθεια!






Προσωπικές σκέψεις μετανάστευσης-Βέλγιο


Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να μαζέψω στοιχεία για χώρες που συνήθως
κάποιοι συνάνθρωποι μας επιλέγουν να μεταναστεύσουν.
Στο mofeu.eu υπάρχει πληθώρα πληροφοριών που αφορά την μετανάστευση στην Ολλανδία.
Πολλά είναι τα θέματα που οι χρήστες του mofeu έχουν ποστάρει όπως :

Το Πέρι μετανάστευσης στην Ολλανδία , Πως θα βρείτε δουλειά στην Ολλανδία , Ερωτησεις για μεταναστευση στην Ολλανδια... , Ψάχνοντας δουλειά στην Ολλανδία  , Μετανάστευση στην Ολλανδία.
και αν κάτσεις να ψάξεις θέματα συζητήσεως για την Ολλανδία στο mofeu just google it και θα βρεις αρκετά :
Αυτό που συζήταγα με τις προάλλες με τον Socrates είναι ότι ενώ ένα blog ή ένα forum 
δίνει μεγάλη βοήθεια,ειδικά στο forum,που στηρίζεται σε μία ομάδα ανθρώπων, δεν υπάρχει διάρκεια από πολλούς χρήστες που ενώ ρώτησαν πληροφορία,
μετά δεν έδωσαν καμία πληροφορία.Μία προσωπική εμπειρία
είναι ότι καλύτερο για να διαμόρφωση ένας νέος μετανάστης μία γνώμη.
Δεν βρίσκω παράλογο την σκέψη της συνεργασίας κάποιου blog με κάποια forum.
Για παράδειγμα όταν δημιουργήθηκε το mofeu.eu ζητήθηκε από τον Socrates μία βοήθεια 
στο forum που τελικά δώθηκε ή από τον Μάριο που έχει το forum της Δανίας ( http://www.greeksdk.com/forums/ ).

Και πάω σε αυτό που λέει το blog : Όλοι όσοι είμαστε ήδη στο εξωτερικό, αλλά και όσοι ετοιμάζονται ή το σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα, χρειαζόμαστε ο ένας τη βοήθεια του άλλου για να τα καταφέρουμε. Μια κουβέντα, μια κίνηση, μια πληροφορία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στις προσπάθειές μας. Αυτό το blog έχει έτσι απλά ως σκοπό του την πληροφόρηση, την αλληλοϋποστήριξη και την αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Από κει και πέρα εμείς θα συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την ενημέρωση σας.
Ελλειπής πληροφορίες υπάρχουν για το Βέλγιο,όμως εχθές βρέθηκα κατά λάθος σε ένα blog που λέγεται μία Ελληνίδα στο Βέλγιο.
Όπου δίνονται πληροφορίες για την εργασία στο Βέλγιο,για την Ζωή,για την υγεία,για την διαμονή.

Χρήσιμες ιστοσελίδες για την διαμονή 

Immoweb   (ιδιαίτερα χρήσιμο )
Vlan
Appartager (Αυτή η ιστοσελίδα διαφημίζει διαμερίσματα)
Craigslist – Belgium
✔ http://www.appartager.be/ ( Για συγκατοίκηση.)
facebook
Μεσιτικά Γραφεία – δεν χρεώνει τον ενοικιαστή.
  1. http://ikot.brik.be/en/zoeken
  2. www.easykot.be
  3. Immo Dominique
  4. Trevi
  5. Immocom
  6. Century 21
  7. Big Immo Real Estate Brikman
  8. Bureau Toby
  9. Immo J.
Αναζήτηση Εργασίας 

USEFUL JOB-SITES
  • Official Agencies:
  1. ACTIRIS http://www.actiris.be/tabid/98/language/fr-BE/Default.aspx
  2. FOREM http://www.leforem.be/
  3. VDAB https://www.vdab.be/
  • Intérim Agencies:
  1. http://bruxelles.travailbelgique.com
  2. http://www.manpower.be
  3. http://www.adecco.be/fr-BE/Pages/default.aspx
  4. http://www.peopleinterim.be/intro_anim.html
  5. http://www.randstad.be/en/
  6. http://www.alterjob.be
  7. http://www.verainterim.be/EXEN/site/index.aspx
  8. http://www.excel-interim.com/
  9. http://be.axis.jobs/ (Banking, finance, insurance)
  10. http://www.tempo-team.be/fr/a-propos-de-tempo-team/travailler-chez-tempo-team
  11. http://www.unique.be/fr
  12. http://www.startpeople.nl/5004/zorg-en-welzijn2.html
  13. http://www.vivaldisinterim.be/fr/nos-bureaux
  • General jobsites:
  1. List of recruitment companies: http://www.cvbook.be/uk/
  2. http://www.stepstone.be/
  3. http://travailbelgique.com/
  4. English as first job language: http://www.learn4good.com/
  5. http://jobs.euractiv.com/
  6. Andress Consulting & Partners > http://www.andress.be/
  7. EXPATICA.COM > http://jobs.expatica.com/be
  8. Hudson Bélgica > http://jobs.belgium.hudson.com
  9. Jobat.be > http://www.jobat.be
  10. Jobs classifieds1000.com > http://jobs.classifieds1000.com/Belgium
  11. Just Landed Bélgica > http://jobs.justlanded.com/en/Belgium/
  12. Monster België > http://www.monster.be
  13. optioncarriere.be > http://www.optioncarriere.be
  14. references.be > http://www.references.be/
  15. http://www.regisconsult.be/
  16. http://www.yakeo.com/fr/emploi/
  17. http://www.daoust.be/en/candidate/job-academy.html
  18. http://trabajarporelmundo.org
  • NGO’s
  1. http://www.acodev.be/
  •  Carrers with the European Union:
  1. http://blogs.ec.europa.eu/eu-careers.info/
  2. https://twitter.com/EU_Careers
  • Traineeships – European institutions:
  1. http://ec.europa.eu/stages/
  2. http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/007cecd1cc/Traineeships.html
  3. http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.traineeships-rules
  4. http://cor.europa.eu/en/about/traineeships/Pages/traineeships.aspx
  5. http://consilium.europa.eu/contacts/traineeships-office?lang=en
  6. http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/edps/EDPS/HR/traineeship
  •  Engineering experts:
  1. Insel Bélgica >  > http://www.insel.be
  • Health professionals:
  1. NurseryWorldjobs >  > http://www.nurseryworldjobs.co.uk/jobs/belgium
  • Au-pair jobs: 
  1. http://www.greataupair.com/
  2. http://www.aupair-world.net
web site:


Μερικά λόγια για την Δανία

Συντάκτης : Θοδωρής

Από τότε που άρχισε η κρίση στην Ελλάδα,κυρίως οικογενειάρχες και νέα παιδιά άρχισαν να ψάχνονται για μετανάστευση , μία από αυτές τις χώρες είναι και η Δανία.

Πριν από μερικούς μήνες ένας Έλληνας της Δανίας,ο Μάριος αποφάσισε και δημιούργησε το forum greeks in denmark ( http://www.greeksdk.com/forums/index.php ) όπου αρχίσει να δίνει πληροφορίες για την Δανία καθότι ολοένα και περισσότεροι Έλληνες θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα καθότι στα
ύψη σκαρφαλώνουν οι δείκτες ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα .

Το ποσοστό ανεργίας του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε στο 27,6% τον Μάιο, από 27% τον Απρίλιο. Ειδικότερα, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%.

Όσον αφορά στη μέση ανεργία στην Ευρωζώνη, κυμάνθηκε τον Ιούλιο στο 12,1% παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. παρέμεινε επίσης σταθερή στο 11%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%).

Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24%.



Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).
Πολύ μεγάλο και τραγικό ποσοστό καταγράφεται και στην ανεργία των νέων που είναι στο 62,9% .
(Από πηγή skai : http://www.skai.gr/news/finance/article/240793/eurostat-nea-auxisi-tis-anergias-stin-ellada-to-maio-sto-276/ )

Μερικά στοιχεία που έχει παραθέσει ο Μάριος είναι αν χρειάζεται μόνιμη άδεια παραμονής στην Δανία
 και ένα άλλο θέμα μόλις έφτασα στην Δανία και τι πρέπει να ξέρω .
Πέρα από το Διδασκαλείο ξένων γλωσσών όπου γίνονται μαθήματα στην Δανέζικη γλώσσα,ένα άλλο μέλος του forum της Δανίας Jawhe πρότεινε τις παρακάτω ιστοσελίδες :
http://www.ielanguages.com/danish1.html

http://www.surfacelanguages.com/language/Danish

Ευχαριστούμε τον Μάριο για τις πληροφορίες που μας έδωσε.



FORUM

FORUM
MOFEU.eu: Το επίσημο forum του Βορειοδυτικά!

Blogs! (Γερμανία)

Προβολές της σελίδας

Βορειοδυτικοί!

Ειδήσεις (Ευρώπη)

Blogs! (Benelux)

Ελληνική ενημέρωση